-

CEO Rabobank: ‘Dit jaar blockchain-toepassing voor handel over de grens’

Nog dit jaar komen zeven Europese banken met een platform voor handel over de grens – gebaseerd op blockchaintechnologie. Dat vertelde Rabobanks CEO Wiebe Draijer op de Blockchain Innovation Conference.

Geen klant verwacht een blockchaintoepassing, zegt Draijer over de technologie waarmee zijn bank druk experimenteert. “Ik heb nog niemand ontmoet die daarom vraagt. Maar wat ik wel zie is dat onze klanten vragen om oplossingen die dingen makkelijker maken. Bijvoorbeeld de export of het proces van internationale betalingen. Onze rol is om te blijven valideren en tot productie te komen.”

Een van de eerste experimenten die de ‘proof of concept’-fase voorbij is en daadwerkelijk tot een product leidt dient zich nog dit jaar aan, zo voorspelt Draijer. Een netwerk van zeven Europese banken werkt op dit moment aan het platform ‘Digital Trade Chain’. Vanuit Nederland is de Rabobank betrokken.

Achter de verkoop en export van goederen naar het buitenland gaat een wereld schuil van complexe documentatie, tracking & tracing en de uiteindelijke betaling als de producten zijn gearriveerd bij de afnemer. Deze op een blockchain gebouwde Digital Trade Chain koppelt alle betrokken partijen uit de keten – koper, verkoper, transportbedrijven en banken.

Bedrijven die bijvoorbeeld een nieuwe relatie aangaan hoeven dan niet meer te grijpen naar al het traditionele papierwerk dat voor garanties en vertrouwen moet zorgen. Een gedeelde boekhouding op de blockchain, een ‘slim’ contract en de aangesloten banken garanderen dat de transactie voor alle betrokkenen goed wordt afgerond. Komt een scheepslading aan bij de afnemer dan wordt de betaling ervoor automatisch in gang gezet. Voor de daadwerkelijke betaling is nu nog de infrastructuur van de (deelnemende) banken benodigd, maar Draijer denkt dat op termijn ook daarvoor de blockchain bruikbaar is. Maar daarvoor moet de betaalcomponent van de blockchain eerst landen ‘in de echte wereld’.

‘We bevinden ons nog midden in een hype. Maar er zijn daadwerkelijke behoeften van klanten die we met blockchain kunnen oplossen. En daarvoor moeten we samen met diverse partners testen. De potentie is er, de moeilijkheid is om er realiteit van te maken. In die fase bevinden we ons nu.’

Video over de werking van Digital Trade Chain

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond