-

ChatGPT: zes voorspellingen voor de toekomst

We hebben het allemaal gezien op sociale media: het revolutionaire model dat alles kan en alles gaat veranderen. Zal OpenAI’s ChatGPT Google verslaan? Zal OpenAI verliezen van de mensen die het hebben gemaakt? In dit artikel gaan we voorbij de hype en onderzoeken we hoe ChatGPT de wereld zal veranderen aan de hand van voorspellingen voor de toekomst.

Om te ontdekken hoe de wereld eruit zal zien over een paar jaar, nu ChatGPT er is, gaan we twee jaar terug in de tijd naar het vorige revolutionaire model van OpenAI: GPT3.  Toen dat model uitkwam, werd het voor het eerst mogelijk om coherente teksten van meer dan 1 of 2 zinnen te genereren. Het model kon ook opdrachten uitvoeren: schrijf een kort betoog over onderwerp X. Het model bleef niet beperkt tot wetenschappelijke artikelen. Na een jaar kreeg iedereen toegang tot de servers van OpenAI om het model voor een paar cent per keer te gebruiken.

De nieuwsartikelen in die tijd gingen ook in op de party tricks: de receptengenerator en het maken van een HTML-pagina met een rode knop, maar deze mogelijkheden waren niet betrouwbaar of uitgebreid genoeg om in de praktijk bruikbaar te zijn. Daarnaast ‘hallucineert’ GPT3 vaak dingen die niets met de opdracht te maken hebben. Zo wil GPT3 nog wel eens in het scenario van een zwarte jurk benoemen dat deze tevens ook in de uitverkoop is zonder enige input.

De ware revolutie

De ware revolutie van GPT3 lag ergens anders. Het model kon betrouwbaar simpele taken uitvoeren zonder dat er enige trainingsdata nodig waren: dingen als het schrijven van een paragraaf over een opgegeven onderwerp, of vragen beantwoorden zoals: welke kleur is het product in de producttekst: “Ford Fiesta 1.2D Bordeaux”? De mogelijkheden zijn: wit, zwart, groen, zilver en rood.

De volgende stap was GPT3-finetune, waarbij het model met een zeer klein aantal voorbeelden (10-100) kan worden bijgetraind, waardoor veel taken betrouwbaarder en accurater konden worden uitgevoerd. Deze aanpak maakte het mogelijk een veel kleiner model te gebruiken. In de loop van de jaren kwamen er ook nieuwe modellen bij. Sommige modellen, zoals GPT-J, werden volledig vrijgegeven en konden zonder extra kosten op een betaalbare computer draaien.

Vandaag de dag

Zo komen we bij de huidige situatie. Veel mensen hadden voorspeld dat GPT3 het mogelijk zou maken om intelligente chatbots te maken die helpdeskmedewerkers kon vervangen, maar dat is niet gebeurd. Toch is de revolutie in AI al overal, maar het is vrijwel onzichtbaar. Voor veel mensen is Google Search een hulpmiddel dat mechanisch een lijst met pagina’s teruggeeft op basis van een zoekopdracht, maar in werkelijkheid wordt dit aangedreven door dezelfde soort taalmodellen die gebruikt worden voor GPT3. Ook kun je er niet meer van uit gaan dat een tekst op een webpagina door een mens is geschreven. GPT3 en verwante modellen kunnen dat ook, zo lang een mens de foutjes eruit haalt.

Wie ChatGPT gebruikt heeft weet dat het meer is dan alleen hype. Het is een enorme stap voorwaarts, misschien wel meer dan de stap van GPT2 naar GPT3. Waar GPT3 hallucineert, doet ChatGPT precies wat er gevraagd wordt, soms op het saaie af. ChatGPT weet het verschil tussen werkelijkheid en fictie en zegt wanneer hij het niet weet in plaats van iets te verzinnen. Voor mijzelf is het meest indrukwekkende dat ChatGPT correct antwoordt bij vragen waar het nodig is om logisch te redeneren: “De vader van Bas heeft twee zoons. Een heet Niek, hoe heet de ander?”. Dit laat zien dat ChatGPT in werkelijkheid een enorm sterk begrip heeft van taal en zo de juiste informatie kan afleiden. Hiermee wordt het mogelijk om oneindig veel nieuwe toepassingen te ontwikkelen die een veel beter begrip hebben van teksten en veel sterker zijn in het genereren van output. Kijk maar naar het volgende voorbeeld.

Voorbeeld

Opdracht:

“schrijf een websitetekst voor een consultancybedrijf dat zich richt op data-gedreven waardecreatie”

Resultaat:

“Welkom bij onze consultancyfirma, gespecialiseerd in data-gedreven waardecreatie. Wij geloven dat data de sleutel is tot succes in elk bedrijf en daarom helpen wij onze klanten om hun bedrijfsprocessen te verbeteren door middel van gegevensanalyse en -interpretatie.

Ons team bestaat uit ervaren professionals met expertise in verschillende industrieën en technologieën. We werken samen met onze klanten om hun doelen te bereiken en waarde te creëren door middel van data-analyse en -gebruik.

Of u nu op zoek bent naar manieren om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren, uw beslissingen te verbeteren of uw klanttevredenheid te verhogen, wij zijn hier om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen uw doelen te bereiken met behulp van data-gedreven waarde creatie.”

De kracht van het model brengt echter ook zijn eigen grenzen mee: De antwoorden zijn niet altijd juist om rechtstreeks te gebruiken. Daarnaast heeft het model moeite om creatief te blijven bij langere teksten: het vertelt vaak een verhaal dat te dicht in de buurt van de opdracht blijft. Hoe preciezer het model antwoordt, hoe minder creativiteit naar boven komt.

De toekomst

Als we naar de toekomst kijken, zien we dat de revolutie veel verder zal gaan. Hierbij enkele voorspellingen:

  • De echte kracht van deze modellen zit in het uitvoeren van relatief eenvoudige – maar steeds complexere – taken, die normaal door mensen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een automatisch antwoordsysteem op een website. Of een student die zijn/haar wiskundehuiswerk laat maken door ChatGPT. Dit soort toepassingen zullen we de komende tijd volop in de praktijk gaan zien.
  • Helpdeskmedewerkers zullen niet verdwijnen, maar ze zullen een AI-gebaseerde autocomplete-functie krijgen die vrijwel alle vragen kan beantwoorden. De medewerkers zijn dan nog verantwoordelijk voor het controleren van de juistheid.
  • De persoonlijke assistenten Siri en Google Assistent zullen een substantiële update krijgen waarbij ze veel intelligenter worden, ze zullen je ook begrijpen als je stem hapert en de antwoorden zullen veel menselijker klinken.
  • De AI zal onderdeel worden van bestaande applicaties. Dat gaat niet alleen om autocomplete bij Word. Je kunt ook denken aan slimme samenvattingen in een browser, of het automatisch notuleren en samenvatten van een Teams-vergadering.
  • Er is geprobeerd om GPT3 toe te passen in games zodat het avontuur zich afspeelt in een oneindige wereld. In de komende vijf jaar zou de technologie ver genoeg kunnen zijn om toe te passen in mainstream games.
  • In de komende jaren zal het mogelijk zijn om met een betaalbare computer resultaten te halen die vergelijkbaar zijn met ChatGPT. Daardoor daalt de prijs van het genereren van kwalitatieve teksten zodanig dat copywriters het moeilijk gaan krijgen.

De ware revolutie zal natuurlijk zitten in dingen die maar één persoon heeft kunnen voorspellen. Dat soort mensen hadden in het verleden vaak namen zoals Elon Musk en Steve Jobs. We weten niet waar hij of zij is of wat het idee is, maar het is waarschijnlijk dat de volgende self-made miljardair nu al bezig is met AI, en een idee heeft waarvan niemand denkt dat het echt wat gaat worden. De technologie achter ChatGPT gaat dit echter mogelijk maken… Het worden interessante tijden!

Over de auteur: Guus van de Mond is de oprichter van Squadra Machine Learning Company.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond