-

Chrome wordt een echt ontwikkelplatform

De Chrome-browser van Google lijkt zich steeds meer te gaan onderscheiden van andere browsers. Het is nu zelfs al mogelijk om Android apps in Chrome versies voor de desktop te laten draaien. Daartoe heeft Google inmiddels zijn App Runtime for Chrome (ARC) voor ontwikkelaars ter beschikking gesteld.

Webbrowsers zijn natuurlijk altijd al meer geweest dan programma’s die enkel HTML kunnen weergeven. Al vanaf de begintijd hebben browsers de mogelijkheid gehad om extra functies in te bouwen in de vorm van plugins. Die plugins bestaan nog steeds, denk aan Adobe Flash, maar zijn op de terugtocht. Ze zijn te vaak een veiligheidsrisico gebleken. Bovendien blijken veel van de functies tegenwoordig ook in HTML5 te programmeren.

En er zijn alternatieven. Google introduceerde voor Chrome extensies. Die ook niet altijd even veilig bleken te zijn. Google heeft een dezer dagen 192 extensies verbannen nadat uit een studie is gebleken dat ze gevoelig waren voor malware.

Een onderzoek van de Universiteit van Berkeley heeft aangetoond dat vijf procent van de Chrome gebruikers extensies hadden die als ‘ad-injector’ fungeren. Dat wil zeggen dat ze een advertentie kunnen weergeven. Dat is op zich nog niet het bezwaar, maar cybercriminelen kunnen kwaadaardige code meesturen met die advertenties en zo malware ‘injecteren’.

Nu komt daar nog een nieuwe optie bij die tot dusverre alleen beschikbaar was voor een klein groepje ontwikkelaars. Met behulp van een speciale runtime kun je Android apps op Windows, Mac, Linux en Chrome OS laten draaien.

App Runtime for Chrome bestaat al sinds september en is gebaseerd op een soort zandbakconstructie genaamd Native Client of NaCL. Dat wil zeggen dat, net als bij Java, apps alleen maar kunnen draaien in een beschermde omgeving en niet de browser kunnen overnemen. In NaCL zit dus een volledige Android versie (4.4) ingebouwd. Daardoor kun je in principe elke app in Chrome openen.

ARC is eigenlijk niet met dat doel ontwikkeld, maar met de komst van een nieuwe Google tool genaamd ARC Welder kun je een Android app in een Chrome app veranderen. Dat wil overigens niet zeggen dat alles werkt, want de apps zijn vanzelfsprekend een smartphone omgeving gewend.

Het is nog te vroeg om te concluderen wat je hiermee allemaal mee kunt doen, maar in principe kan een appontwikkelaar zijn apps ook laten draaien op de desktop volgens het principe dat Java ook al propageerde: Write once, run anywhere.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond