-

Data omzetten in bruikbare inzichten voor grensbewaking

De hoeveelheid data die aan onze grenzen wordt verzameld, is de afgelopen jaren significant toegenomen, zowel te land, ter zee, als in de lucht. Of het nu gaat om passagiers of vrachtzendingen, elke minuut van de dag verzamelen we informatie om de veiligheid te verhogen, de handel te faciliteren en de resultaten te verbeteren.

Maar één ding is er niet veranderd: mensen dragen nog steeds de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het bewaken van onze grenzen. Hoewel data enorm waardevol is, zal de grensbeveiliging alleen verbeteren als grensbeambten informatie op tijd ontvangen en de capaciteit hebben om die informatie om te zetten in bruikbare informatie. Maar al te vaak lijkt dat niet het geval te zijn.

De uitdaging aan de grens: meer werk met minder middelen

Grensbeambten hebben tegenwoordig met meer mensen, vracht en risico te maken dan ooit tevoren. Bovendien zijn de budgetten niet gestegen in overeenstemming met de hoeveelheid werk die moet worden verzet. Zelfs wervingsinitiatieven kunnen er blijkbaar niet voor zorgen dat er genoeg geld of mankracht is om de behoefte bij te houden en vaak worden vertrekkende medewerkers niet vervangen. Hierdoor gaat er veel waardevolle en essentiële kennis verloren.

In de tijd dat douanier vaak nog een baan voor het leven was, konden medewerkers tientallen jaren ervaring opdoen. Zo konden ze een scherp vermogen ontwikkelen
om potentiële risico’s te identificeren en adequaat te reageren op verdachte omstandigheden. De waarde hiervan kan niet worden overschat; met jarenlange ervaring kan een bekwame douanier over het algemeen eenvoudig risico’s herkennen.

Inklaringsproces

Hoewel er nog altijd een groot aantal hooggekwalificeerde medewerkers is, zijn te
veel medewerkers relatief nieuw in deze sector. Dit betekent dat ze nog niet over de training en ervaring beschikken die ze nodig hebben om risico’s op deze kritische manier te beoordelen. Het inklaringsproces aan de grenzen is daarom minder nauwkeurig geworden, waardoor er mogelijk meer risico ontstaat dan ooit tevoren. Wanneer vrachtinspecteurs vertrouwen op intuïtie in plaats van op feiten, is er ook een hoger risico dat vooringenomenheid en vermoeidheid hun beslissingen beïnvloeden.

Een slechtere werkervaring

Dit vormt niet alleen een risico op het gebied van beveiliging. Het draagt ook bij aan het urgente probleem van werknemersbetrokkenheid. Het werk aan de grens kan behoorlijk demotiverend zijn. Grensbeambten draaien vaak lange diensten in een uitdagende werkomgeving. Hoewel de vooruitgang op het gebied van dataverzameling betekent dat er veel informatie is over verdachte ladingen, is er vaak heel weinig informatie over waar het verdachte object precies verborgen is. Als gevolg hiervan zoeken grensbeambten soms urenlang door moeilijk toegankelijke ladingen op basis van beperkte instructies. En dat allemaal zonder dat er aan het einde van de dag daadwerkelijk resultaat is.

Gebrek aan communicatie

Een ander probleem waar grensbeambten mee worden geconfronteerd, is dat ze soms gewoon niet over de juiste middelen voor hun werk beschikken, wat natuurlijk frustrerend is. Wanneer ze informatie of inzichten ontvangen, kan dit vaak wat onpersoonlijk aanvoelen, omdat er geen echte communicatie is tussen hen en de mensen die de informatie verstrekken. En het lijkt er soms op dat targeting-systemen niet echt zijn gebouwd met de eindgebruiker in gedachten. Grensbeambten moeten zeer specifieke taken uitvoeren met behulp van generieke, multifunctionele tools.

Een gebrek aan digitalisering en de afhankelijkheid van handmatig papierwerk maken dit probleem nog groter. Na een lange dienst onder soms moeilijke omstandigheden, moeten grensbeambten terug naar hun bureau om hun bevindingen vast te leggen. Hoewel sommige overheidsinstanties het gebruik van mobiele apparaten hebben getest voor deze taak, hebben medewerkers echt robuustere tools nodig – zoals tablets en stevige laptops met een applicatie die de nodige inzichten biedt en samenwerking mogelijk maakt.

De verschuiving naar technologie

De eerste stap die er gezet moet worden, mag duidelijk zijn. Om de resultaten en de werknemerservaring te verbeteren, hebben grensbeambten een oplossing nodig die data kan omzetten in bruikbare informatie, ongeacht hoeveel ervaring een medewerker heeft. Een dergelijke aanpak kan meer ervaren grensbeambten de tijd geven om zich te concentreren op complexe zaken, terwijl andere medewerkers hun vaardigheden kunnen aanscherpen.

Gelukkig hebben artificiële intelligentie en voorspellende modellen voor een transformatie gezorgd in de manier waarop data kan worden gebruikt. Hierdoor kunnen problemen en risico’s op een meer geavanceerde manier worden geïdentificeerd en onderkend. Geavanceerde targeting-analyses en samenwerkingsoplossingen, zoals Unisys LineSight, kunnen de noodzakelijke inzichten bieden en tegelijkertijd bijna realtime interactie mogelijk maken.

Doelgerichte algoritmen

Met een dergelijke benadering kunnen we optimaal gebruikmaken van de enorme hoeveelheid kennis van ervaren grensbeambten, door hun ervaring om te zetten in
data die vervolgens wordt gevoed aan doelgerichte algoritmen. En door kennis te digitaliseren, in plaats van dat het alleen in de hoofden van medewerkers zit, kunnen de normen worden gehandhaafd, zelfs als ervaren medewerkers vertrekken. Zo kunnen zelfs de nieuwste medewerkers effectief presteren door de kennis van hun voorgangers te benutten.

Deze technologieën kunnen ook de werkervaring verbeteren. In plaats van een vage instructie om in een bepaalde container te kijken, kunnen medewerkers meer specifieke begeleiding op maat krijgen. Het is niet moeilijk om te zien hoe dit de betrokkenheid van werknemers zal verbeteren, wat helpt om de prestaties nog verder te verbeteren.

Betere beveiliging, resultaten en betrokkenheid

Naarmate de globalisering voortschrijdt, wordt het werk aan de grens alleen maar gecompliceerder. Daarom moeten we investeren in oplossingen die de beveiliging, de resultaten en zelfs de betrokkenheid van medewerkers verbeteren. Op deze manier zetten grensbeambten data om in inzicht, ongeacht de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Over de auteur: Ray Batt is director border security programmes bij Unisys Global.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond