-

Het datacenter kan nog zuiniger, met brandstofcellen

Apple investeert niet voor niets 1,7 miljard euro in groene datacenters. De sterke groei van ICT legt immers een enorme druk op het milieu door hoger energieverbruik. Groene datacenters zijn daarom in trek, ook bij hun klanten. De techniek staat gelukkig niet stil. Misschien zorgt Microsoft wel voor de definitieve doorbraak.

Grote dataverbruikers als Google en Apple kijken continu naar alternatieve manieren om datacenters van stroom te voorzien. Met windenergie bijvoorbeeld, maar de laatste tijd komt ook de brandstofcel opzetten. Zo leverde Silicon Valley-startup Bloom Energy al eens een 10 MW brandstofcentrale voor een datacenter van Apple in North Carolina.

Recentelijk is ook Microsoft actief op dit gebied geworden. Met geld van het Amerikaanse Ministerie voor Energie wil het samen met Redox Power Systems brandstofcellen koppelen aan individuele serverracks.

Brandstofcellen werken met natuurlijk gas of biogas die via een chemische reactie in elektriciteit wordt omgezet. Precies zo als bij een batterij, al slaat die de energie op.

Microsoft heeft diverse systemen met brandstofcellen getest, onder meer bij een datacenter in Cheyenne, Wyoming. Maar die techniek opschalen blijkt een enorm probleem.

De nieuwe aanpak van Microsoft is zonder meer revolutionair omdat servers direct van energie worden voorzien, en niet via een centrale aan de buitenkant van het datacenter. De hele infrastructuur voor elektriciteitsconversie komt daarmee te vervallen, waardoor flink wat geld kan worden bespaard.

Redox Power gebruikt nanotechnologie om keramische materialen te maken voor brandstofcellen die goedkoop zijn en ook nog eens bij lage temperaturen werken. Dit najaar worden de eerste servers aangesloten.

De oplossing staat of valt overigens bij het gebruik van de brandstof. Zelfs binnen de VS kan de prijs van aardgas sterk verschillen en brandstofprijzen in de rest van de wereld liggen vaak flink hoger.

De zogenoemde Cube van Redox is nog niet te koop en als het eenmaal zover is zullen de VS als eerste aan de beurt zijn. Want het bedrijf kijkt verder dan het datacenter. Hun idee is dat ieder huishouden in de toekomst zo’n mini elektriciteitscentrale krijgt.

Raritan_DCIM_Green_Data_Centers_Around_The_World%20(1)_0

Deel dit bericht

1 Reactie

Martijn

Interessant artikel! Goede zaak om datacenters “groener” te maken met al die energieverslindende servers e.d.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond