-

Dit zijn de trends binnen (3d-)printen

Ondanks digitalisering blijft het printen nog altijd onderdeel van het dagelijks leven. Billboards, facturen, flyers, kranten en verpakkingen; zonder te weten komt er bij heel veel voorwerpen om je heen een bepaalde vorm van print kijken. Hoe ziet de innovatieve toekomst van printen eruit?

Lange tijd was er weinig innovatie in deze sector. De laatste jaren is er echter een grote innovatieslag gemaakt; van duurzaam printen, tot 3d-printen. De technologie ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. 

Instant inkt

Printerfabrikanten verdienen bakken met geld. Alleen het grote geld wordt niet verdiend met het verkopen van de printers. De marges op hardware zijn namelijk relatief laag en hetzelfde geld voor herhaalaankopen. Het gemiddelde bedrijf of consument doet namelijk meerdere jaren met één printer. Het is dan ook de inkt zelf die zorg dragen voor de hoge omzetten van bedrijven als Canon, Epson en HP. Laatstgenoemde heeft iets bedacht om de customer lifetime value te verhogen door HP Instant Ink te introduceren.

De afgelopen maanden kwam de reclame van HP veelvuldig voorbij; “Nooit meer zonder inkt” wordt er verteld. Hoe werkt dit? Je sluit een abonnement af op basis van het aantal bladzijdes dat je gemiddeld per maand print. Wil je meer printen, dan betaal je hier extra voor. Wanneer de inkt bijna op is, besteld de printer automatisch een nieuwe cartridge bij HP.

Of het een succes wordt is even afwachten. Wel springt HP met deze Internet of Things toepassing goed in op het ‘ontzorgen’ van de klant.

Voice printing

Voice printing klinkt interessanter dan de term doet vermoeden. Voice printing houdt in dat je printer is gekoppeld aan bijvoorbeeld Alexa of een andere voice assistant. Hierdoor kan je direct met je stem de opdracht geven om bepaalde dingen uit te printen, zoals een boodschappenlijst, notities of de wishlist van je favoriete webshop.

De vraag is of dit echt een belangrijke innovatie is of meer een gimmick. HP gelooft er wel in en zal vol op deze techniek inzetten; “Het integreren van spraak in de thuisprinter is een zeer nuttige toepassing. Voor drukke gezinnen is een virtuele assistent heel zinvol en het aansluiten van een printer is een logische toepassing van de technologie”.

De eerste printers van Epson zijn momenteel al te koppelen met Amazon’s Alexa spraakassistent.

Voedsel

Ook de voedingsindustrie heeft 3d-printing ontdekt. Restaurant Smink gebruikt in ruim zeventig procent van de gerechten elementen die gemaakt zijn met behulp van ‘3d food printing’. Het voordeel hiervan is dat er vormen en creaties geserveerd kunnen worden die niet met de hand gecreëerd kunnen worden. Dit geeft de klant een extra beleving. Zeer belangrijk aangezien lekker eten niet alleen gaat over smaak, maar om de combinatie van smaak en presentatie.

DIY

Waar 3d-printers een paar jaar geleden onbetaalbaar waren voor veel consumenten is daar inmiddels verandering ingekomen. Er zijn al 3d-printers voor beginners beschikbaar in het segment tussen de 150 en 300 euro. Maar wat kan je er precies mee? De echte DIY-fanaat kan terecht op Thingiverse. Thingiverse is een online community waar mensen hun eigen ontwerpen en designs delen. Deze kan je vervolgens gratis gebruiken en aanpassen om zelf te gebruiken. Voorbeelden van ontwerpen die je op Thingiverse kan vinden zijn telefoonhoesjes, tandenborstelhouders en sieraden.

Medische wereld

Dat 3d-printen niet alleen maar leuk of handig is bewijst de medische wereld. Ziekenhuizen over de hele wereld werken al een aantal jaren met 3d-toepassingen. Deze worden gebruikt om protheses te maken maar ook kunstribben of een kunstknie kunnen geprint worden met deze technologie. Het voordeel hiervan is dat onderdelen sneller maar ook goedkoper geprint kunnen worden.

De echte innovatie zit in het printen van levende cellen. Kunnen we in de toekomst dan ook een nieuwe nier printen? Als het aan de Nederlandse start-up IamFluidics ligt wel. Zo ver is het echter nog niet. Het printen van levende cellen zal eerst worden toegepast voor stamceltherapie en het herstellen van weefsels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond