-

Domeinnaamhandel wordt minder speculatief

De groei van het aantal domeinnamen neemt al enige tijd af en de komst van generieke domeinnamen, die gebruikers meer keuze geven, heeft daar alles mee te maken.

Het lijkt op het eerste gezicht heel wat: er zijn inmiddels al 6,5 miljoen registraties voor de nieuwe generieke domeinnamen die beheerorganisatie ICANN heeft vrijgegeven. Dit zijn namen die eindigen op .asia, .cat, .jobs, .mobi, .tel of .travel.

Maar op het totaal aantal domeinnamen is het niet veel, en sinds twee jaar neemt de groei van het aantal domeinregistraties meetbaar af. De belangrijkste reden, zegt Jay Daley van de .nz registieorganisatie, is het gebrek aan schaarste.

In het verleden kochten speculanten vaak grote hoeveelheden domeinnamen op in de verwachting die voor veel geld weer te verkopen. En dat is in vele gevallen ook gelukt. Insurance.com werd in 2010 voor 35,6 miljoen dollar van de hand gedaan, VacationRentals voor 35 miljoen, en de bekende Sex.com wisselde vorig jaar voor 14 miljoen dollar van eigenaar. Sommige van die namen bleven jaren ongebruikt. Ze waren aangekocht, maar de eigenaar vond er geen bestemming voor. Investeren in domeinnamen was een goudhandel.

Met de komst van de generieke domeinnamen is het aantal combinaties echter eindeloos. Als een reisorganisatie travel.com niet kan krijgen, is er altijd nog een combi mogelijk met .travel. Speculanten lopen met de generieke domeinnamen risico’s, omdat ze met grote hoeveelheden aangekochte domeinnamen ook hoge kosten hebben om ze elk jaar te vernieuwen. En zij geen zekerheid hebben dat ze er veel voor kunnen krijgen.

De vraag naar domeinnamen is dus jarenlang ietwat geflatteerd, simpelweg omdat ze voor de verkoop werden opgekocht. Daley ziet ook geen herstel meer. De markt zal zich meer gaan richten op het beschermen van de bestaande portfolio.

Deel dit bericht

3 Reacties

Wouter

Goede domeinnamen hebben toch nog altijd meer potentie om goed te kunnen “monetizen”. Dus de handel in domeinnamen gaat gewoon door, vooral als er al een website op staat die inkomsten genereert dan zijn goede domeinnamen altijd in trek.

Tunis

Sterke (nederlandse) generieke domeinnamen zullen nog waardevoller worden. Even de radio of TV aanzetten dan hoor je een heleboel bedrijven die enkel adverteren met .NL.

Beslist.nl
BOL.com
Wehkamp.NL

Jan

@Tunis.

Valt Bol.com onder de bedrijven die adverteren met .nl? Ik heb anders vernomen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond