-

E-business opleidingen: veel initiatieven in tweede helft van 2015

Er is een gapend gat tussen onderwijs en de e-commercebranche. In de tweede helft van 2015 zien we gelukkig een fors aantal initiatieven om e-businesskennis te vergroten. Zowel in MBO/HBO/Universitair onderwijs, als in het bedrijfsleven. Het nieuwe boek ‘E-business’ van Noordhoff Uitgevers is voor mij aanleiding de belangrijkste initiatieven op dit gebied nu op een rij te zetten.

Kennis essentieel voor e-business groei

Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org, zette januari 2015 de schijnwerper op onderwijs voor de e-business industrie:

‘Er is dringend behoefte aan toptalent voor deze topsector. Het Nederlandse onderwijssysteem is nog niet ingericht op de snelle, digitale realiteit. Schoolverlaters worden te weinig voorbereid op de vele specialistische beroepen die de afgelopen jaren zijn ontstaan in de wereld van e-commerce. Er ontstaan beroepen waar nog niemand van heeft gehoord.

‘E-commerce is topsport: de digitale ontwikkelingen volgen elkaar in sneltreinvaart op en stellen hoge eisen aan managers en medewerkers. Digitale competenties spelen een sleutelrol in het innovatieve vermogen van bedrijven. Bij de nieuwe generatie managers en specialisten moet dit in het DNA zitten. Vernieuwing van het onderwijs is daarom noodzakelijk’.

Op Europees niveau is e-business en onderwijs al jaren een hot issue. Het rapport ‘Filling the gaps: E-skills and education for digital jobs’,uit april 2013, benadrukt het belang van een sterke groei van ICT-skills in Europa. Prima leesbaar met onder anderen een bijdrage van Neelie Kroes over ‘The Digital Economy Delivers Jobs: Facts’.

Lancering van de ‘e-Academy’

Thuiswinkel.org heeft het initiatief genomen om onderwijsactiviteiten op het gebied van e-business te faciliteren en te versterken: De ‘e-Academy’ ,waarin samenwerking met bestaande onderwijsinstellingen, praktijkopleiders en bedrijfsleven centraal zal staan. De kick-off vindt plaats tijdens Shopping Today op 24 september. De Thuiswinkel e-Academy wil (web-)winkels helpen aan nieuw gekwalificeerd toptalent en medewerkers helpen beter te worden. Er zijn 3 speerpunten:

  • Het certificeren van ‘digital’ opleidingen
  • Het registreren van studerend en werkend talent
  • Het faciliteren van life long learning
Emerce Opleidingen

Ook Emerce heeft deze zomer een opleidingsinitiatief gelanceerd: Emerce Opleidingen. Tot nu toe een zevental opleidingen over actuele, gespecialiseerde onderwerpen zoals Agile Marketing, Business Model Innovation en Conversie Optimalisatie. Cursussen van twee of drie dagen waarin door specialisten kennis wordt overgebracht en waarin cursisten veel nuttige netwerkcontacten kunnen leggen.

Nieuw boek ‘E-business’

Omslag Ebusiness 978 900181123_cmyk

Deze zomer heeft Noordhoff Uitgevers het boek ‘E-business’ uitgebracht. ‘E-business’ beschrijft hoe organisaties met behulp van internettechnologie hun bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever inrichten. Daarbij is een commerciële invalshoek gekozen: maximalisatie van de klantwaarde staat centraal.

Het boek maakt steeds een koppeling tussen de beschikbare modellen, onderzoeksresultaten en de dagelijkse praktijk. Het boek is geschikt voor een breed scala aan economische en bedrijfskundige opleidingen waar kennis van e-business vereist is.

Ook voor degenen die al actief zijn in het bedrijfsleven en die worden geconfronteerd met de uitdagingen van e-business is dit boek zeer bruikbaar en goed leesbaar. Samenstellers van het boek zijn Marjolein Visser en Berend Sikkenga, die in 2012 het boek ‘Basisboek online marketing’ hebben samengesteld. In de afgelopen jaren is dit boek zeer succesvol geweest en recent is een tweede herziene druk verschenen.

De hoofstukken in het boek ‘E-business’ gaan onder anderen over Businessmodelinnovatie, Klantenwerving, E-procurement, Customer relationship management, Managementinformatie en Planning & Organisatie. Ikzelf heb een bijdrage mogen leveren door het hoofdstuk ‘E-fulfilment en E-manufacturing’ te schrijven. O.a. in de bedrijfsopleiding “E-fulfilment Academy” komt deze lesstof uitgebreid aan de orde. Het boek ‘E-business’ wordt tijdens Shopping Today op een feestelijke wijze in een parallelsessie gelanceerd.

E-business opleidingen: Never a dull moment

Ik heb in bovenstaande opsomming natuurlijk niet compleet kunnen zijn. En het laatste woord is hier zeker niet over gezegd: Juist opleidingen voor e-business zullen in de komende jaren veel vernieuwing brengen en zullen een essentiële heipaal blijken te zijn voor onze e-business industrie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond