-

Europees actieplan voor cybersecurity en innovatielab fintech

Europa heeft de cybersecurity van fintechs hoog op de agenda gezet. Dat blijkt uit het recent vrijgegeven concept ‘FinTech Action Plan’. In het document zegt de Europese Commissie ook te beseffen dat het de markt niet moet belemmeren met een lading aan regels en richtlijnen. Een heus ‘FinTech Lab’ wordt in het leven geroepen om bedrijven makkelijker te laten experimenteren.

Behalve vele voordelen heeft de innovatie in financiële technologie ook één groot nadeel: het trekt een hoop cybercriminelen aan. En hoewel de financiële sector daar als geen andere industrie op voorbereid is, variëren de maatregelen van land tot land. Zeker nu fintechoplossingen niet meer alleen in het land van herkomst worden gebruikt, moet er daarom meer eenheid komen in de maatregelen tegen die aanvallen. De commissie wil dat er meer wordt samengewerkt.

Het concept actieplan beschrijft een aantal nieuwe maatregelen. Zo komt er in het tweede kwartaal van dit jaar een publiek-private werkgroep die gaat kijken in hoeverre instellingen nu voldoende mogelijkheden hebben om ervaringen uit te wisselen. Een eerdere consultatieronde maakte duidelijk dat bedrijven daar, met het oog op de komende GDPR, nogal wat vraagtekens bij hebben. De werkgroep moet duidelijk maken hoe die barrières weg zijn te nemen.

Ook de drie toezichthouders, waaronder de Europese Bankautoriteit, worden aan het werk gezet. In het laatste kwartaal van 2018 wordt een plan verwacht om de dreiging bij belangrijke spelers te kunnen testen. In de eerste drie maanden van 2019 zal er bovendien een overzicht moeten zijn van de Europese (IT) veiligheid en hoe deze is te verbeteren.

Interessant is ook dat de commissie een Europees FinTech Lab in het leven wil roepen. Hier kunnen Europese en nationale toezichthouders samen met fintechbedrijven experimenteren met nieuwe technieken: blockchain, innovaties in cloudtechnologie, kunstmatige intelligentie en API’s. Eerder werd ook al duidelijk dat er een speciaal Blockchain Forum komt. Hier worden betrokken partijen bijeengebracht om te kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen van blockchain voor de financiële sector.

Het volledige concept actieplan is hier te lezen bij Finextra.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond