-

(eWeek) Nederlander weet steeds meer over eHealth

Nederlandse patiënten zijn in vergelijking met vorig jaar beter op de hoogte van het bestaan van eHealth-mogelijkheden bij hun zorgverleners. Voorbeelden zijn online herhaalrecepten aanvragen of vragen stellen aan de dokter via e-mail. Nederlandse artsen maken in vergelijking met vorig jaar nog meer gebruik van elektronische dossiervoering. Dit blijkt uit de eHealth-monitor 2014 die op Emerce e-Health Convention aan bod zal komen.

Uit het onderzoek blijkt dat van de Nederlandse zorggebruikers 93 procent gebruik maakt van internet. 65 procent zoekt zelf informatie over zijn ziekte of behandeling op internet en 50 procent zoekt informatie over voeding en bewegen.

Dertien procent van de zorggebruikers zegt in 2014 bij zijn huisarts online afspraken te kunnen maken en dertig procent zegt online herhaalrecepten aan te kunnen vragen. Bijna alle huisartsen en driekwart van de medisch specialisten houdt het patiëntendossier vooral elektronisch bij.

En toch constateren de onderzoekers nog veel hiaten. Veel minder mensen gebruiken vormen van eHealth bijvoorbeeld voor zelfmanagement. Zo hield slechts drie procent van de zorggebruikers zelf online gegevens over doktersbezoek of behandelingen bij.

Negen procent van de mensen die een dokter bezocht hield zelf online gezondheidsgegevens bij en twaalf procent zijn lichamelijke activiteit online, bijvoorbeeld met behulp van een stappenteller. En de eHealth-monitor wijst ook uit dat patiënten maar in beperkte mate op de hoogte zijn van de mogelijkheden die hun artsen aanbieden voor online communicatie.

Het ligt voor de hand dat als zorggebruikers en zorgverleners beter van elkaar weten wat zij willen en kunnen, eHealth-toepassingen eerder beschikbaar zullen zijn. Voor patiënten en zorgverleners zijn de voordelen van sommige eHealth-toepassingen echter nog onduidelijk.

Ook op de werkvloer blijkt eHealth nog niet altijd ‘plug and play’ te zijn. Verpleegkundigen merken dat de techniek niet altijd goed werkt, bijvoorbeeld doordat er geen WiFi-verbinding is op de plek waar ze werken. Daarnaast hebben ze meer behoefte aan goede training en technische begeleiding bij invoering van eHealth.

De eHealth-monitor is een onderzoek (pdf) op initiatief van minister Schippers (VWS), uitgevoerd door Nictiz1 en het NIVEL. Aan de eHealth-monitor hebben dit jaar voor het eerst ook verpleegkundigen en verzorgenden meegewerkt.

Minister Schippers komt op 4 november naar Emerce e-Health Convention in het kader van Amsterdam eWeek. Health Convention biedt de laatste ontwikkelingen, nieuwste innovaties en de impact daarvan op de zorgverlening. Met onder andere alles over nieuwe diagnostiek, quantified self, big data, serious gaming, apps, 3d-printing, e-patiënten en social media.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond