-

Expert Q&A: Waarom het mkb in 2022 meer moet inzetten op digitale technologie

Binnen kleine bedrijven krijgen zakelijke prioriteiten vaak voorrang op interne verbeteringen. Toch zijn groei en de gezondheid van een bedrijf op langere termijn afhankelijk van de integratie van technologie waarmee kleine bedrijven tijd en geld kunnen besparen, waardoor hun concurrentiepositie verbetert.

Waarom zouden mkb-bedrijven juist nu moeten overwegen om de digitale transformatie in gang te zetten? 

Snelheid en agility zijn voor elk bedrijf essentieel, maar voor kleine bedrijven helemaal. Door de transitie te maken naar digitale transacties kunnen kleine bedrijven de omslachtigheid en complexiteit van het handmatig zakendoen wegnemen. Daarnaast houden ze medewerkers en middelen vrij voor andere zaken. Het doel is om de bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, zodat je je kunt richten op de zaken die er toe doen, namelijk je klanten en hun succes.

Heeft digitaal gaan voordelen voor kleinere bedrijven? 

Kleine bedrijven merken onmiddellijk de voordelen, zelfs bij kleinschalige implementaties. Deze kunnen sneller worden geïmplementeerd, hoeven minder te worden ‘verkocht’ aan de verschillende afdelingen en maken het eenvoudiger om oplossingen te evalueren en aan te schaffen. Dat betekent dat je bedrijf er sneller de vruchten van zal plukken

In hoeverre heeft het veranderende tech-landschap dit gemakkelijker gemaakt?

Als je terugdenkt aan de opkomst van digitale systemen, zijn Oracle, SAP en miljoenen verslindende, jarenlange implementatie- trajecten misschien het eerste wat bij je opkomt. Vandaag de dag ziet het er allemaal heel anders uit. Cloudgebaseerde softwarediensten kunnen snel en eenvoudig worden geïmplementeerd, en daar heb je niet eens IT-personeel voor nodig. Begin met een eenvoudig gebruiksscenario en test je nieuwe oplossing. Biedt deze voldoende gebruiksgemak en toegevoegde waarde, dan kun je overwegen om de oplossing breder in te zetten.

Speelt mobiele technologie een rol in de transformatie?

Mobiel is essentieel om aan de verwachtingen van gebruikers te voldoen. Als je technologie implementeert die niet compatibel is met de manier waarop je personeel werkt, vertraag je daarmee de acceptatie. Gebruikers verwachten dat een nieuwe tool op elk platform en elk apparaat werkt. Als de technologie werkt op de mobiele apparaten die je medewerkers de hele dag door in hun handen hebben, zorg je dat ze hun dagelijkse werkzaamheden effectiever en productiever kunnen uitvoeren.

Wat houdt sommige kleine en middelgrote bedrijven tegen om een technologische stap vooruit te zetten?

Veel kleine bedrijven verkeren ten onrechte in de veronderstelling dat een digitale transformatie onnodig of te ingewikkeld is. Zij wachten soms te lang om in deze initiatieven te investeren. Bij cloudgebaseerde SaaS-producten heb je echter geen IT-personeel nodig. Je kunt er heel gemakkelijk mee aan de slag gaan. Maak een roadmap met opeenvolgende kleine stappen waarmee je grote veranderingen in gang zet die je bedrijf echt verder helpen.

Digitaal ondertekenen: de snelle, simpele en eerste stap voor het stroomlijnen van workflows.

Technologie inzetten om workflows soepeler te laten verlopen, is voor bedrijven van elke omvang een bewezen manier om te concurreren en groeien. Wanneer je de juiste tools gebruikt om je bedrijf te stroomlijnen, verbetert de dienstverlening aan klanten,

zijn partnerschappen effectiever en verloopt de interne bedrijfsvoering vlotter.

 Door de pandemie en de verhoging in het thuiswerken, begonnen vele bedrijven met het implementeren van een simpele en veilige oplossing voor digitaal ondertekenen, zoals DocuSign eSignature. Hiermee verzend, onderteken en beheer je overeenkomsten automatisch en digitaal. Door zo’n betrouwbare digitale tool eerst voor één onderdeel van je bedrijfsvoering te implementeren, kun je de voordelen duidelijk maken en stimuleer je een bredere gebruikersacceptatie. Geleerde lessen op de ene afdeling kunnen de implementatie elders vervolgens vergemakkelijken.

In alle branches ontstaan revolutionaire nieuwe mogelijkheden dankzij ontwikkelingen op digitaal gebied. Maar kleinere bedrijven die agile zijn en digitale tools inzetten zoals eSignature, kunnen vaak beter inspelen op dergelijke ingrijpende veranderingen. 

Meer weten over digitaal ondertekenen? Probeer dan de gratis demo via www.docusign.nl/demo

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond