-

Facebook Offers: conversie van clicks naar bricks

Facebook bewijst nu ook offline retailers een dienst met het nieuwe Facebook Offers. Gericht op het genereren van traffic naar fysieke winkels in plaats van naar webshops. Welke retailer durft het aan?

Facebook Offers is een verbeterde versie van het inmiddels gestopte Facebook Deals. Met Offers kunnen eigenaren van een fanpagina een kortingsbon maken en deze als een posting plaatsen. Fans moeten deze aanbieding vervolgens ‘claimen’. Dat kan zowel in de desktop als de mobiele versie. Na het claimen van de aanbieding krijgen fans een e-mail van Facebook als bewijs. Deze mail kun ze vervolgens uitprinten of op hun mobiel laten zien in de winkel om de daadwerkelijke korting te krijgen.

Hieronder een voorbeeld van een Facebook Offer van het Amerikaanse warenhuis Macy’s:

Dan volgt de bevestiging dat er een e-mail wordt verstuurd naar het e-mailadres dat aan je Facebookaccount is gekoppeld. Als dat er meerdere zijn,  kun je kiezen naar welk e-mailadres je de aanbieding wilt laten sturen.

Vervolgens krijg je de bevestigingsmail in je mailbox:

Van clicks naar bricks
Het bijzondere aan Facebook Offers is dat het niet gericht is op traffic genereren naar webshops, maar naar fysieke winkels. Van clicks naar bricks dus. Gezien het grote aantal retailers met een fanbase op Facebook zoals bijvoorbeeld HEMA, de Bijenkorf en Pathé zijn de mogelijkheden groot. En gezien de activiteiten van andere lokale kortingsdiensten zoals Groupon, Foursquare en binnenkort ook Google Offers, springt Facebook hier ook op het juiste moment op in.

Mogelijke toepassingen van Offers voor retailers zijn bijvoorbeeld:

  • Speciale kortingen voor Facebookfans of Facebookfan-only shopavonden
  • Promoten van producten die slecht lopen door middel van een korting
  • Ondersteunen van openingsdagen van nieuwe winkels met een welkomstkorting of geschenk
  • Ondersteunen van de reguliere salesperiodes met extra kortingen
  • Het ondersteunen van koopavonden of slechtlopende tijdstippen in je winkel door Offers te creëren voor die specifieke tijdstippen.

Wat erg leuk is aan Offers is dat zowel kleine retailers met één of twee vestigingen, als landelijke retailers met honderd vestigingen gebruik kunnen maken van de functionaliteit. Vanzelfsprekend adviseert Facebook om de Offers betaald via advertenties en gesponsorde verslagen uit te vergroten zodat al je fans ze zien.

Wanneer komt Offers naar Nederland?
Facebook Offers is op dit moment alleen beschikbaar voor geselecteerde fanpagina’s. Afgelopen week maakte Facebook bekend dat Offers in fases wordt uitgerold, te beginnen met Singapore, Australia, Nieuw Zeeland, Japan en Turkije. Facebook Offers is dus voorlopig helaas nog niet algemeen beschikbaar in Nederland. Wel kunnen officiële Facebook advertisingpartners klanten ‘whitelisten’ zodat ze al eerder gebruik kunnen maken van de functionaliteit. Schiphol Airport had recentelijk de Nederlandse primeur met een tweede gratis kopje koffie bij de lokale Starbucks vestiging. De offer ging bij toeval ‘viral’ en werd meer dan 1,8 miljoen keer geclaimd. Met een uiteindelijke conversie van honderd daadwerkelijk ingeleverde bonnen alleen nog niet echt een groot succes te noemen.

Het wachten is dus op de eerste echt succesvolle Nederlandse actie. De vraag is: welke retailer durft de uitdaging aan?

De bewuste Facebook Offer van Amsterdam Airport Schiphol

Deel dit bericht

3 Reacties

Z.Eur

>>Met een uiteindelijke conversie van honderd daadwerkelijk ingeleverde bonnen alleen nog niet echt een groot succes te noemen.

Hoeveel zou deze campagne dan gekost hebben per ingeleverde bon?

Robbert

Op ShopAway.nl kan je al sinds december korting bij fysieke winkels claimen via Facebook en Twitter…..

Steven Koopmans

Ik denk dat er nog wel wat van die bonnen ingeleverd gaan worden als Nederland straks op vakantie gaat. Ik ben ook wel benieuwd naar de investering voor deze campagne. 1.8 miljoen mensen die de aanbieding hebben gezien en aangeklikt lijkt me ook niet slecht als resultaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond