-

Flash gaat nog lang niet weg

Het leek even groot nieuws: Adobe kondigde aan dat het de software waarmee webanimaties kunnen worden gemaakt een nieuwe naam zou gaan geven: Adobe Flash wordt Adobe Animate. Het einde van Flash eindelijk in zicht? Niet zo snel.

Toegegeven: Adobe Animate wordt volgend jaar in de markt gezet om zoveel mogelijk webstandaarden te ondersteunen, met name HTML5. En dus past het niet meer om de oude naam Flash Professional te gebruiken. Maar dat wil nog niet zeggen dat Adobe daarmee afscheid neemt van Flash, zoals links en rechts is gesuggereerd.

Er is natuurlijk veel dat tegen Flash pleit. De plugin vreet geheugen, zuigt de batterij van laptops leeg, is niet aanwezig op mobiel en moet iedere keer weer vanwege soms zeer ernstige beveiligingslekken opgelapt worden.

Dat laatste is niet de schuld van Adobe. Vanwege de populariteit van de plugin hebben cybercriminelen zich massaal op Flash gestort, waar zij vroeger de aandacht verdeelden over Java en Flash. Als morgen Flash echt verdwijnt, is er wel weer een andere browsertechnologie die het moet ontgelden.

Maar Flash is ook helemaal niet verdwenen. Er is nog altijd een heel leger ontwikkelaars dat graag Flash gebruikt, simpelweg omdat HTML5 onvoldoende mogelijkheden biedt. Met name gamesontwikkelaars blijven nog wel even aan Flash vasthouden. Zij wijzen op het feit dat veel grafische tools gebaseerd op algemene webstandaarden niet aan hun verwachtingen voldoen.

De verwachting is dan ook dat Flash zich verder herpositioneren als een platformonafhankelijke animatietool en minder ingezet zal worden voor oplossingen die met HTML5 beter gediend zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond