-

Frank Appeldoorn (Arches Capital): ‘Wij zijn angels die als een VC te werk gaan’

Een syndicaat van angel investors; dat bestond in het buitenland maar was in Nederland nog onontgonnen terrein, ontdekte Frank Appeldoorn in 2017. En dat terwijl er een valley of death bestaat voor startups die financiering zoeken tussen een paar ton en een miljoen.

In 2018 richtte hij daarom samen met twee partners Arches Capital op. Het syndicaat bestaat inmiddels uit zeventig angels die samen investeren in B2B software startups, waaronder CodeSandbox. “Wij geloven dat wij sámen tot betere deals komen.”

Zwaar!

Inmiddels is Frank er achter waarom dit syndicaats-concept niet vaak voorkomt. “Het is de work load. Die is zwaar! Het is veel intensiever dan ik dacht om onze leden – de aangesloten angels – betrokken te houden en daarnaast de normale VC-taken uit te voeren: opportunities scouten, deals closen en bedrijven helpen groeien. Een fikse uitdaging voor ons team van zes man!”

$13 miljoen voor CodeSandbox 

Maar vooral: een hele gáve uitdaging, aldus Frank. “We begeleiden mooie startups bij hun groei naar grotere hoogtes. Daartoe moet je analytisch denken, een relatie met het bedrijf opbouwen en samen aan het bedrijf werken. Onze hobby is uitgegroeid tot een bedrijf met zes man sterk en met zeventig aangesloten angels die en onze acht portfoliobedrijven ondersteunen.” Indrukwekkend bewijs dat het model van Arches Capital werkt kwam recent, toen portfolio-bedrijf CodeSandbox maar liefst $12,7 miljoen ophaalde bij een investeringsronde bij o.a. EQT Ventures en Kleiner Perkins.

Luister naar Frank Appeldoorn in de At The Money podcast (42 min) met Thomas Mensink. In deze aflevering vertelt hij o.a. over de dynamiek van het investeren met een groep angels en ‘cap table legacy’. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple) of hieronder:

At The Money podcast · Frank Appeldoorn (Arches Capital) – ‘Wij zijn angels die als een VC te werk gaan’
Act like a VC, be an angel

Arches Capital mag dan wel opgebouwd zijn uit angels, het stelt zich op als venture capitalist. The best of both worlds dus. Frank: “We hanteren gestandaardiseerde term sheets en nemen één plek in op de cap table. We helpen bedrijven actief mee met strategie, sales, development en recruitment met als belangrijkste doel: groeien. Maar dit alles doen we wel met de compassie en het pragmatisme waar angels bekend om staan.”

Spreiden

“Met andere woorden: we bieden het formele van een VC maar met het commitment van angels. Die samen meer weten dan één. En die als ondernemer tegenover de ondernemer komt te staan en hem of haar vanuit die gelijkwaardige positie kan coachen. Onze leden willen actief zijn, hebben een enorme drijfveer om mee te denken met en betrokken te zijn bij onze portfoliobedrijven. Wij geven ze de mogelijkheid om iets later in te stappen dan normaal en hun kapitaal te spreiden over verschillende bedrijven. De energie die bij onze angels vrijkomt, is fenomenaal.”

Wisdom of the crowd

De manier waarop Arches Capital bedrijven selecteert voor zijn portfolio, verschilt niet zo gek veel van hoe een hardcore VC dat doet. “We kijken naar tractie, het team, de mate van uniekheid, marktomvang en of de terms prettig zijn. Waar we krachtig en onderscheidend in zijn, is dat we de ‘wisdom of the crowd’ gebruiken. De crowd bestaat uit onze angels; stuk voor stuk experts uit verschillende marktdomeinen, bij wie we kunnen toetsen of de visie van de ondernemer klopt en of zij dezelfde potentie zien als wij.”

Oogst

Dat gebeurt tijdens maandelijkse meetings waarin de oogst wordt gepresenteerd aan de angels. “Samen bespreken we waar we verwachten waarde te kunnen toevoegen, welke startups we aantrekkelijk vinden en welke ons zien zitten. We bepalen de knowns en unknowns en bespreken of we dit goed genoeg vinden om in te investeren. Daarna volgt een diepte-interview met de founders en geïnteresseerde angels om te casus beter te begrijpen en te kijken of we voldoende interesse hebben om de investering te doen. De angels die willen meedoen laten dat weten en samen moet dat genoeg zijn om door te gaan.”

Spreiden en doorinvesteren 

Waar het model van Arches Capital zéker uniek in is, is de manier waarop de risico’s van early stage investeren verlaagd worden voor iedere angel. “Door kennis te delen bij de selectie, samen te investeren in bedrijven die net een stapje verder zijn, maar ook door investeringen te kunnen spreiden in meerdere bedrijven. Onze angels hoeven geen twee ton in één bedrijf te stoppen. Ze kunnen hun geld spreiden en dan meegaan met de winnaars.”

Nieuwe rondes

Want de winnaars hebben waarschijnlijk meer investeringsrondes nodig om hun groei te blijven bekostigen. Frank verwacht daarom dat alle ondernemers ook nadenken over investeringsrondes die nog zullen volgen. “Ik hou er rekening mee dat na de eerste ronde nóg vier rondes zullen volgen waarbij founders zullen verwateren. Een startup is iets van de lange adem. Dan kom je jezelf tegen als je als oprichter in het begin al teveel van je bedrijf verkoopt of juist tegen een waanzinnig hoge waardering financiering ophaalt. Wij willen dat founders én investeerders zich gecommitteerd blijven voelen. Het gaat altijd om de lange termijn!”

Over de auteur: Thomas Mensink is  startup analyst bij Golden Egg Check.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond