-

Gartner: ‘Amazon met IaaS lichtjaren vooruit’

Amazon heeft de markt voor IaaS (Infrastructure as a service) stevig in handen. Dat concludeert Gartner in zijn IaaS Magic Quadrant. Sterker nog: het Amerikaanse bedrijf heeft nauwelijks enige concurrentie te vrezen, zelfs niet van Microsoft.

Amazon is zelfs groter dan al zijn concurrenten samen. Gartner schat de totale computercapaciteit van Amazon op vijf keer het niveau van al zijn veertien concurrenten. Gartner noemt Amazon een innovator, extreem wendbaar en ‘luisterend naar de markt’. Ook leent het IaaS-platform zich voor uiteenlopende complexe toepassingen.

Als er al zorgen zijn is het dat AWS te snel groeit, er te weinig personeel is en klanten extra moeten betalen voor technische ondersteuning. Ook leidt het pay-as-you-go model tot complexe, niet echt inzichtelijke nota’s.

Amazons grootste concurrent is Microsoft. Diens Azure omgeving is ideaal voor IT-organisaties die zich op Microsofts eigen oplossingen richten, maar een groot voordeel is volgens Gartner de samenhang tussen de publieke cloud en software die bij bedrijven zelf draait, zoals Windows Server, Systems Center, Hyper-V en Active Directory. Microsoft heeft daarmee een duidelijke voorsprong op kleinere spelers.

Toch is het volgens Gartner geen toeval dat Microsoft niet de grootste is in de markt. Amazon was er als eerste bij, doet al vele jaren aan cloud computing en heeft een groter aanbod aan mogelijkheden, waar Microsoft nogal eens verstek moet laten gaan.

En de rest? Volgens Gartner is er enorm veel aanbod, maar het merendeel heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Sterk in opkomst is bijvoorbeeld CenturyLink, dat zowel Savvis als Tier 3 heeft overgenomen, maar het bedrijf is gewoon niet groot genoeg voor werkelijk grote investeringen. Een ander bedrijf CSC lijkt zich meer te ontwikkelen als een cloudbroker, oftewel een intermediair.

Opvallend genoeg is Google nauwelijks een bedreiging in de ogen van Gartner. Het bedrijf is een nieuwkomer op dit gebied en ontbeert oplossingen voor veel middelgrote bedrijven. Ook ontbreekt een hybride strategie. IBM blijft ook achter, ondanks de overname van SoftLayer. Dat is meer een hostingbedrijf dat als cloud aan de man wordt gebracht (‘cloudwashing’).

HP probeert een hybride infrastructuur te verkopen die gebaseerd is op OpenStack, maar die stelt nog niet zo veel voor. Rackspace, Dimension Data, Fujitsu, Go Grid en Joyent worden meer gezien als nichespelers.

Gartner concludeert dat de markt nog jong is, en dat Amazon lichtjaren voorsprong heeft. Daarin komt voorlopig weinig verandering.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond