-

Geld verdienen met Bitcoins

Er wordt veel gespeculeerd en gezegd over Bitcoins. Is het de valuta van de toekomst? Gezien mijn financiële insteek boeide het mij al enige tijd of je er geld mee kunt verdienen. De conclusie? Je kunt beter blijven werken!

Na de enorme koersstijgingen in de tweede helft van 2013 volledig vanaf de zijlijn mee te hebben gemaakt ben ik zelf begonnen met het kopen van vier bitcoins op 22 december 2013, voor 2000 euro. In de eerste maand leek mijn timing perfect (ze waren prompt 700 euro per stuk waard). Echter bitcoins bleken erg volatiel! Vandaag doet een bitcoin zo’n 280 euro.

Het bezit van de zaak leek het einde van het vermaak en dus ben ik gaan zoeken naar wat je allemaal (legaal) kon doen met Bitcoins. Het mijnen van Bitcoins leek me een logisch vervolg op het kopen van Bitcoins. Wat kun je betalen voor hardware en aan elektriciteit en beheer? Er zijn daar diverse sites voor zoals onder anderen Coinwarz. De input die je hier voor nodig hebt kun je vervolgens halen bij één van de hardware fabrikanten. Het komt er helaas op neer dat je met de huidige hardware en de Nederlandse energieprijzen eigenlijk zelf bijna niet winstgevend bitcoins meer kunt gaan mijnen.

Omdat het ook nog steeds ingewikkelder wordt (de ‘difficulty‘ neemt toe) levert mijnen steeds minder op! Het kan dus nu nog wel winstgevend zijn maar dat kan zo maar veranderen bij een hogere difficulty. Als je dit laatste dan ook combineert met het gegeven dat er veel meer ‘miners’ bij komen als de bitcoin koers stijgt…

In januari van 2014 zag dat er nog wat beter uit. De grootste onzekerheid zat destijds in de levertijd van de apparatuur en, als de hardware van buiten de Europese Unie moet komen, de invoerbelastingen. Ik heb daarom in januari van 2014 de conclusie getrokken dat ik voor een (toen nog nieuwe) hosted oplossing moest gaan. Het werd Butterflylabs… en ook dat heb ik geweten… inmiddels staat mijn ‘hosted mining rig’ van tweemaal 1,2 THZ/s te stampen maar wel zo’n tien maanden te laat.

Tussendoor heeft Butterflylabs een surseance aanvraag in de VS overleefd… Ik dacht dat ik mijn huiswerk goed had gedaan, (er is heel veel fraude) maar blijkbaar niet voldoende. Eigenlijk moeten alle aanbieders zoveel duidelijkheid geven als bij Megamine, maar dat doen er maar weinig.

Toen Butterflylabs haar hosted mining oplossing voor het eerst aanbood was het nog relatief nieuw. Inmiddels lijkt het wel of hosted mining de laatste nog overgebleven oplossing is om (mogelijk geld te verdienen). Er zijn diverse aanbieders en een tweetal modellen:

  • Je betaalt een totaalprijs voor het minen van bitcoins voor een bepaalde periode (variërend van zes maanden tot twaalf maanden) en alle opbrengsten zijn voor jou;
  • Je ‘koopt’ apparatuur in een rek en betaald per dag een hosting fee (die in US dollars wordt afgerekend). Bij dit model loopt je contract af als de dagelijkse opbrengst (over een periode van een aantal dagen) de hosting fee niet meer kan dekken.

Ik heb beide oplossingen aangeschaft. Het eerste model had ik feitelijk al gekocht met de Butterflylabs bestelling, maar omdat die niet leverden heb ik dat nogmaals aangeschaft (in oktober van 2014) bij KNC Miner. Ze hebben daar een fantastisch verhaal met een datacentrum dat in de buurt van de poolcirkel staat en waar het maar tien dagen per jaar warm is. Omdat het er zo koud is heb je weinig energie nodig voor het koelen en dus kun je er efficiënt bitcoins minen (voor de specialisten onder ons, de PUE van het rekencentrum aldaar is laag). Ze zeggen dat ze uitverkocht zijn, ik denk dat het niet meer rendabel is om tegen hun oude prijzen daar bitcoins te minen.

Het tweede model lijkt het meest populair te worden. Ook hier zijn er legio voorbeelden. Eerlijk gezegd vind ik veel van de aanbieders op zogenaamde piramidespelletjes lijken. Ik heb er toch voor gekozen om bij twee ervan apparatuur te kopen:

  1. Zeushash– Kosten: 1.56 Btc voor 1 THZ/s aan aparatuur en twee dollar per dag voor hosting
  2. Genesis Mining – Kosten: 1.93BtC voor 1 THZ/s aan apparatuur en anderhalve dollar per dag voor hosting

Kortom, alles bij elkaar heb ik nu een hashing rate van zo’n 12 THZ/s aan apparatuur aan het werk. Dan is natuurlijk de vraag wat levert dit allemaal op?

Laat ik eerst de ‘eindige’ oplossingen behandelen. De oplossing bij KNC is relatief stabiel is en levert gemiddeld zo’n 23 euro per dag op. Betalingen maken ze meteen in orde dus deze lijkt helemaal te kloppen. Mijn rendement? Volgens mijn model gaat dit me, met de huidige bitcoinkoers, in totaal een kleine 50 procent rendement opleveren op mijn gehele investering, jawel een winst(je).

bitcoinFiguur: KNC oplossing

De oplossing van Butterflylabs (ik heb daar 2x 1182 GHZ) is nogal onvoorspelbaar. Op sommige dagen ligt het systeem er volledig uit (zie grafiek) en betalingen zijn ontzettend onvoorspelbaar. Omdat alles ook nog eens tien maanden te laat is geleverd is er geen enkele mogelijkheid om hier ook maar iets mee te verdienen (met de huidige waarde van de bitcoin). Het systeem leverde me tot nu toe zo’n 4.90 euro per dag op. De opbrengst bij KNC gaat dit verlies niet goed maken!

butterflyFiguur: Butterflylabs hashing per dag

Als ik vervolgens de beide ‘oneindige’ oplossingen analyseer valt me het volgende op:

De Zeushash oplossing levert 0.01BtC per dag… en kost 0.007BtC per dag… Het gaat (met de huidige koers) dus 520 dagen duren voordat ik mijn investering terugverdien. Deze laatste berekening klopt ook nog eens niet want de opbrengst zal met het toenemen van de ‘difficulty’ minder worden.

Dit laatste kan alleen maar worden gecompenseerd als de bitcoin duurder blijft worden maar dat is koffiedik kijken. Tot slot hadden de mensen bij Genesis de onplezierige mededeling dat ik pas na één maand in operatie betaald ga krijgen en mijn resultaten kan bekijken. Hier kan ik dus nog weinig over zeggen.

zeushashFiguur: Zeushash opbrengst

Mijn conclusie na iets meer dan een jaar te willen mijnen en eigenlijk slechts vijf maanden actief te zijn? Ik ben hier (veel) te laat mee begonnen, de echte winstgevendheid is er niet. Geloof je in bitcoins? Koop er dan gewoon een paar, hou ze vast of ga ze uitlenen (op bijvoorbeeld BTCjam).

Deel dit bericht

5 Reacties

Ron Belt

Update: Zeushash kun je beter vergeten, deze firma kan blijkbaar éénzijdig besluiten om je hosted oplossing van je terug te kopen als je niet upgrade naar een nieuwe (duurdere) oplossing. Ik kreeg 30% terug van mijn aanschafwaarde…

Jan-Jaap

Mooi opgeschreven! Minen heeft tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar zin als je het zeer professioneel aanpakt. Met enorme investeringen als gevolg. Wat niet aan bod komt in het artikel: verdienen aan de Bitcoin kan ook door erin te beleggen. Al zou ik dat persoonlijk afraden, omdat de koers sterk fluctueert.

stijn

Zijn niet alle website die je in dit artikel noemt niet een voor een ponzi’s of minimaal voor een gedeelte ponzi

Simon Wassenaar

Prachtig artikel om dit terug te lezen nu de bitcoin de waarde van 15k in Dollars heeft bereikt. Tijdens het schrijven van dit artikel was het nog 280 euro waard. Waar gaat het heen? Ik hoop voor de schrijver dat hij zijn coins nog heeft.

Ron Belt - Capitalmind

Had ik alles maar gehouden inderdaad…. leuk om even in perspectief te plaatsen wat ik betaald heb (in bitcoins namelijk: 3,49 BTC, en dat zou nu $53k zijn)….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond