-

Google: clouddiensten kunnen goedkoper

Met een prijsverlaging van 85 procent heeft Google de cloudoorlog verklaard aan Amazon Web Services. En dat is niet het enige. Google stelt dat clouddienstverleners de prijsverlagingen in hardware onvoldoende doorgeven.

Uitverkoop bij Google. Opslagdienst Cloud Storage, vergelijkbaar met Amazons S3, wordt tot 68 procent goedkoper. Voor een gigabyte opslag betaalt men voortaan 2,6 dollarcent. Bij de BigQuery-dienst – hier kunnen klanten analyses voor Big Data laten draaien – gaan de prijzen met 85 procent omlaag. Ook de capaciteit gaat flink omhoog.

IaaS-diensten in de zogenoemde Compute engine, waarbij klanten een virtuele machine met Debian en CentOS kunnen laten draaien in de cloud van Google, worden 32 procent goedkoper. Voor de App Engine geldt een prijsverlaging van 37,5 procent, terwijl de Memcache 50 procent in prijs omlaag gaat. Sommige diensten, waaronder SNI SSL en PageSpeed, zijn voortaan zelfs gratis.

Google kondigde de prijsverlagingen aan op Google Cloud Platform Live. Urs Hölzle van Google sprak daar over de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Voor servers geldt dat de kosten gemiddeld 20 tot 30 procent per jaar dalen, maar cloudaanbieders berekenen dat voordeel niet door. Dat blijft ongeveer hangen op 8 procent per jaar.

Dat de forse prijsverlagingen zullen doorwerken in de cloudindustrie staat wel vast, zo heeft ook Amazon al forse prijsverlagingen doorgevoerd. ‘Prijzen verlagen is helemaal niet nieuw voor ons, en wij berekenen kostenverlagingen wel degelijk door,’ stelde Andy Jassy namens Amazon op de AWS Summit in San Francisco. Het wachten is op Microsoft, de derde grote speler in de cloudmarkt.

Toegegeven: vergelijkingen zijn doorgaans lastig te maken. Het cloudaanbod verschilt technisch nogal. Zo heeft Amazon doorgaans meer geheugen tot zijn beschikking. Elke speler heeft zijn eigen expertise. One size fits all is een term die je bij cloudaanbieders zelden hoort. Bovendien, wie lange termijn contracten met Amazon afsluit is nog altijd 3 tot 17 procent goedkoper uit dan bij Google, zo heeft Rightscale uitgerekend (op basis van de oude tarieven).

De kracht van Google zit hem dan ook vooral in de zogenoemde on demand-verwerkingscapaciteit, oftewel rekencapaciteit die tijdelijk moet worden ingehuurd. En dat is wel een groeiende tak van sport, omdat niet alle bedrijven iedere dag rekencapaciteit nodig hebben.

De forse prijsverlagingen hebben nog een reden: Google is groot geworden met advertentie-inkomsten, maar wil ook andere inkomstenbronnen aanboren. De publieke cloud heeft de toekomst, zegt Urs Hölzle in een interview met Wired. Google is echter bescheiden in de cloudmarkt gestapt, met de Google App Engine in 2008 en Google Compute Engine in 2012. In veel opzichten heeft het bedrijf een enorme achterstand op Amazon en dan is er nog maar een mogelijkheid: je letterlijk in de markt vechten.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond