-

Deze type sites doen het goed na de Google Fred update

Toen Google de zogeheten Fred update in maart 2017 uitvoerde, zagen veel fanatieke linkbuilders een forse daling in verkeer zonder een idee waarom. Met name websites die te veel advertenties en content van lage kwaliteit met weinig toegevoegde waarde voor gebruikers bevatten, bemerkten deze daling in verkeer. Echter, een beetje oplettende kijker zag in de grote linkbuilding update zowel positieve als negatieve resultaten. Wat is er veranderd en hoe kun je hierop inspelen?

Linkbuilding verandering na de Fred update Google

Na de update vielen er een aantal zaken op: testsites in zowel hoog, middel en laag concurrerende niches met veel affiliate links en advertenties bleven gek genoeg onaangeraakt. Sterker nog, deze rankten zelfs beter dan voorheen! Helemaal opmerkelijk was bovendien dat andere testsites het wél een stuk slechter deden, terwijl deze geen tot nauwelijks advertentieteksten op hun website hadden. Logischerwijs wekt dat het vermoeden op dat er aanpassingen gedaan waren. En dat bleek correct; de linkbuilding update, ofwel de Fred update.

Sinds de Fred update zijn er twee type sites die het erg goed doen:
1. Websites met veel autoriteit: er verwijzen erg veel kwalitatieve websites naar jouw website.
2. Websites die erg relevant zijn: een duidelijke koppeling van passende keywords in de titel, domeinnaam of inner-url, met de sector waarin de website zich bevindt.

Als een website niet voldoet aan bovenstaande, is er waarschijnlijk een daling in verkeer en rankings gemeten na deze update.

Wat is ‘relevantie’?

Google definieert relevantie aan de hand van de sector waarin de website zich bevindt. Denk aan de sectoren gezondheid, business, educatie, politiek, etc.. Wanneer jouw website in dezelfde sector zit als de website die naar jouw site toe linkt, is dat relevant. Wanneer dit niet het geval is, is de website niet relevant. Naast de sector van de site, is de titeltekst van de link die gekoppeld is aan de betreffende website erg belangrijk. Het gaat dan niet over de gehele tekst, maar over het relevante zoekwoord in die titel. Datzelfde geldt voor de domeinnaam en de inner-URL. Uit ervaring blijkt dat als hier een zoekwoord in staat, dit extra invloed heeft op je website ranking.

Het bovenstaande valt te illustreren aan de hand van een voorbeeld van een slotenmaker. Stel, je zit in deze branche en je besluit te gaan link builden – het aanvragen van links bij andere websites naar jouw eigen website om betere rankings te krijgen in Google – en je vraagt een link aan bij een dieet website. Dan weet je dat deze website niet in dezelfde sector als jouw website valt. Als deze website daarnaast ook geen passend zoekwoord heeft in de titel, domeinnaam of inner-URL, is deze link niet-relevant voor jouw website en helpt dit niet mee aan je rankings in Google. Sterker nog, mocht je website (vrij) nieuw zijn en je gaat meer van deze links aanvragen naar jouw website bij andere bedrijven, kan dit zelfs schadelijk zij. Google zal dit namelijk afstraffen door je website lager te laten ranken.  

Vóór deze update kon je websites ranken zonder relevantie te hebben in de linkende sites, na deze update kan dat niet meer. De mate van autoriteit van een website wordt nu met name bepaald en opgebouwd middels kwalitatieve, relevante backlinks.

Succesvol link builden

Naast de standaard procedure van linkbuilding – het verkrijgen/aanvragen van verschillende type links, kwalitatieve links en een natuurlijk ankertekst portfolio – is relevantie op de belangrijkste plekken van de linkende domeinen een must. Dat houdt in dat in de titel, domeinnaam of inner URL de keywords moet bevatten waar jij voor wilt ranken. In het geval van de slotenmaker wil hij ranken op ‘sloten laten maken’. Deze keywords of variaties hiervan moeten terug te zien zijn op linkende domeinen. Naast deze factoren moet de website zich bovendien bevinden in de juiste sector. Wanneer je links gaat aanvragen naar je website, houdt dan rekening met het noodzakelijke analyseren van je linkbuilding targets.

Google wordt steeds beter in het beoordelen van websites qua backlinks, omdat ze zoveel data hebben. Zeer waarschijnlijk zien ze dus dat kwalitatieve websites vrijwel alleen maar relevante links krijgen. Wil je ranken voor een bepaald keyword, zorg dan dat je dit keyword en bijbehorende synoniemen krijgt in de domeinen die naar jouw website toe linken! Zo heb je nog een mogelijkheid om tussen de goed presterende websites te komen die nu veelal de eerste zoekpagina domineren.

Wat betekent de Fred update voor jou?

Mocht je ineens een forse daling hebben gezien in verkeer na de Fred update, dan is de kans groot dat het aan de update ligt. Het is bovendien zeer waarschijnlijk dat Google dit proces steeds meer gaat verfijnen. Mocht je van plan zijn links aan te gaan vragen bij websites, kijk dan eerst of dit een goed idee is aan de hand van deze bevindingen. Kwantiteit gaat namelijk niet (meer) boven kwaliteit. Zorg er daarom voor dat de links die je krijgt relevant zijn! Helemaal als je een nieuwe site hebt, dan moet iedere link die je gestuurd krijgt naar je website relevantie hebben.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond