-

Google introduceert label ‘geschikt voor mobiel’ nu ook in Nederland

We berichtten al eerder over mobile en ranking factoren en de invloed op de SEO. Enkele dagen geleden ontdekte ik voor het eerst waarschuwingen voor Flash in mobile rank resultaten in Chrome en Google Now. Flash was al ‘not done’ voor je SEO, maar omdat bijna geen enkele mobiele telefoon meer met Flash om kan gaan én Google je nu zelfs waarschuwt die sites links te laten liggen, is er geen ontkomen meer aan: maak je website mobielvriendelijk.

mobile-flash-warning

Vanmorgen heb ik voor het eerst in Nederland ook het label ‘Geschikt voor mobiel’ gezien. Dit was al wel in het Engels gesignaleerd zoals Google eind november al aankondigde. Nu dus ook in Nederlandse resultaten.

googel-search-voor-mobiel2

Barry Schwartz signaleerde later vandaag NL tijd (‘s ochtends in de USA) ook mobile friendly signs in het Japans, Spaans, Arabisch en ik denk Pools.

Hoe krijg je zelf zo’n Mobile friendly sign?

Haal je website door de mobielvriendelijk test tool van Google heen. Niet geslaagd? Of heb je nog helemaal geen mobile responsieve of adaptive site? Vraag ernaar bij je webbouwer!

Je kunt ook de test doen in Webmaster tools. Daar zit sinds kort de tool ‘Mobiele bruikbaarheid’ in. Kijk welke problemen Google daarin toont en los die op.

wmt-mobile-bruikbaarheid3

Als derde kun je de Google pages speed tool gebruiken die je ook een aantal zaken laat zien over het mobiele gebruikersgemak van je site.

google-page-speed-insights-nl5

Als vierde tool kun je in webmaster tools ‘Fetch as Google’ doen, voor ‘Mobile:smartphone’. Je ziet dan ook gelijk welke CSS en javascript je niet mag blokken via bijvoorbeeld je robots.txt. Google heeft dit nml nodig om de user experience van je (mobiele) site te meten.

fetch-as-google-mobile6

 

*) Dit artikel over mobile batch verscheen eerder op het blog van SEO Effect onder de titel Breaking: nu moet je echt aan de mobiele website!

Deel dit bericht

3 Reacties

Ferdi

Hallo Keesjan,

Bedankt voor dit artikel. Hier zie ik de melding ook op mijn smartphone. Even getest met mijn eigen website. Goede ontwikkeling dit!

Vriendelijke groet,
Ferdi Soetekouw

bert

Het is een ouderwetse test. Erg op gare 1e generatie androidrommel en ios 1-3 gericht. Te kleine links en tekst….. pffff, het is retinatime op 5 inch of meer google.

Keesjan Deelstra

@ Ferdi: bedankt!
@ bert: zeurkous

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond