-

Google search console: wat is nieuw?

Google search console is een dagelijks go-to platform voor SEO-specialisten. Het biedt inzichten, zoals via welke pagina’s en zoektermen mensen bij jouw website terecht komen. Maar het platform vertelt ook wanneer Google technische problemen ondervindt in relatie tot je website. Dit heilige SEO-platform wordt voortdurend verbeterd. Recentelijk zijn er weer aankomende updates gedeeld en deze lijken zich te focussen op twee belangrijke aspecten: informeren over problemen op je website en tools aanbieden om aanpassingen snel en gemakkelijk te verifiëren.

Waar we het tien jaar geleden nog moesten doen met vier rapporten die ons op de hoogte hielden van de prestatie van onze website, worden er nu regelmatig nieuwe updates gedaan om het aantal rapporten en daarmee de prestaties van websites te verhogen. Na een serie updates, waarvan de laatste in juli, heeft Google recentelijk een nieuwe update aangekondigd: de bèta release. Deze update zal de webmasters helpen om websiteproblemen eenvoudiger te identificeren en op te lossen.

Wat gaat er precies veranderen?

Google heeft de tool-update in drie groepen opgedeeld: insights, workflow en feedback loops. Binnen de categorie insights heeft Google plannen voor een aanpassing die webmasters en developers helpt bij de identificatie en clustering van problemen op hun website: “We zullen nu de geïdentificeerde problemen groeperen op basis van een gemeenschappelijke route cause. Zo vertelt Google de webmaster waar in de code gesleuteld moet worden. Vervolgens worden de problemen in taken verdeeld. Deze taken hebben een toegewezen status, zodat je gemakkelijk kunt zien of het probleem nog open is, of Google de oplossing heeft gedetecteerd en hoe het staat met de voortgang (vergelijkbaar met bug tracking systemen).”

De geplande veranderingen op het gebied van workflow maken het mogelijk om taken te creëren. Gebruikers kunnen hiermee to do’s uitdelen aan andere Search Console-leden. Dit helpt om de SEO-werkstromen beter te faciliteren en dagelijkse interne processen en optimalisaties te stroomlijnen.

Ten slotte wordt er een langdurige frustratie onder handen genomen: de feedback loops. Waar je voorheen lang moest wachten op de resultaten van wijzigingen om deze in de broncode te kunnen zien, zorgt de wijziging in de feedback loops voor een directe preview van opnieuw gecrawlde websites nadat de wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Nieuwe BETA-features

De komende weken gaat Google twee BETA-features onder een kleine groep gebruikers uitrollen:

 

  • Index coverage report
  • AMP fixing flow

 

Het index coverage report is een uitbreiding van het huidige index status rapport. Het geeft het aantal geïndexeerde pagina’s weer, informatie waarom sommige pagina’s niet kunnen worden geïndexeerd, én laat voorbeeldpagina’s en tips zien over het oplossen van indexeringsproblemen. Het zorgt daarnaast voor een simpele sitemap-submissie en de mogelijkheid om alle index gegevens te filteren op een van de ingediende sitemaps.  

Eerste previews van het index coverage report zijn ook al bekend: De AMP fixing flow zal gebruikers helpen bij het (sneller) identificeren van problemen in hun AMP-code, waarna onmiddellijk verificatie van de voltooide oplossing worden gegeven. De komende paar weken worden de rapporten uitgerold en dan kunnen SEO-specialisten direct gebruik maken van de verbeteringen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond