-

Zo wil Google het web nog sneller maken

Als het aan Google ligt wordt het zogenoemde QUIC protocol een echte internetstandaard. Het is een alternatief voor Transmission Control Protocol (TCP), dat al jaren ten grondslag ligt aan het web, e-mail en bestandsuitwisseling.

Grote kans dat je nog nooit van QUIC hebt gehoord, grote kans ook dat je het allang gebruikt. Googles eigen browser Chrome praat namelijk al enige tijd in QUIC (Quick UDP Internet Connection) met de servers van Google. Met een grote snelheidswinst als resultaat.

QUIC is een lichtgewicht versie van TCP. Bij TCP gaat er nogal van verkeer heen en weer tussen twee servers voordat overeenstemming is bereikt over de te versturen of te ontvangen datapakketjes. Dat is met name niet handig bij gaming, die zeer snelle responstijden vereist. Voor gaming wordt al enige tijd het snellere UDP gebruikt, maar QUIC combineert de beste eigenschappen UDP en TCP en vult die aan met extra beveiliging.

QUIC is vooral snel, het heeft maar een paar instructies nodig. Bij de zoekmachine van Google levert dat een 3 procent snellere laadtijd op. Bij YouTube zorgt QUIC voor minder haperingen en verlies van datapakketjes.

Google is overigens al langer bezig om de snelheid van met name browsers te verbeteren. Dat gebeurt tegenwoordig met SPDY. Dat protocol werd al in 2009 ontwikkeld ter aanvulling van het huidige HTTPS. SPDY is 15 tot 44 procent sneller dan HTTPS bij het laden van webpagina’s van Google-diensten. Daarom is SPDY is de basis geworden voor HTTP/2, maar ook die is helaas nog aangewezen op het trage TCP.

Maar waarom verbetert Google dan niet gewoon ICP? Simpelweg omdat het internetbedrijf geen zeggenschap heeft over besturingssystemen als Windows en MacOS X, waarin TCP ingebakken zit. Het bedrijf hoopt daarom dat QUIC langzaam maar zeker breed zal worden omarmd. Het HTTP2-over-QUIC protocol zal daarom als officiële standaard worden voorgesteld.

Als je wilt weten of Chrome met een QUIC server praat, kun je deze extensie gebruiken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond