-

Google’s learnings in m-commerce

Bijna 75 procent van de in het eerste kwartaal verkochte smartphones draaien op Google’s Android. Al deze gebruikers doen steeds vaker aan mobiel winkelen maar haken nog te vaak af gedurende het bestelproces. Tijdens de recente Google I/O conferentie ging het bedrijf in op dit gegeven en presenteerde het haar learnings.

Ter uitbreiding van haar Google Wallet introduceerde het bedrijf de “Instant Buy” functie. Deze in te bouwen optie maakt het onder andere mogelijk binnen de omgeving van een applicatie met een enkele klik een aankoop te plaatsen. Gebruikers van de Google Wallet kunnen hiermee het proces van registreren, inloggen en invoeren van gegevens overslaan. Vanuit de Wallet wordt alle benodigde informatie geladen waarmee het naar eigen zeggen ook een veiligere manier van betalen wordt. Creditcardgegevens hoeven hiermee niet meer onnodig verstuurd te worden.

Uit de ontwikkeling kunnen enkele lessen worden getrokken die werden gedeeld in onderstaande presentatie.

  • Mobiel vriendelijk in optima forma: Eén van de redenen dat consumenten tijdens bestelprocesdures afhaken is het ontbreken van optimaal ontwikkelde formulieren. Google maakte de velden intelligent door ze aan te passen aan het type content. Zo worden creditcardgegevens als dusdanig herkend en voorzien van de gebruikelijke schrijfwijze, wordt herkend wanneer een gebruiker toe is aan het invullen van een volgend veld en koppelde het de adresvelden middels een API aan Google Places. Met deze laatste koppeling wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de voorspelbaarheid van gebruikers.
    Adresgegevens worden aangevuld of suggesties voor de locatie van bezorging gegeven aan de hand van bestelhistorie.
  • Vermindering van latency: De snelheid van verzenden en ophalen van data beïnvloedt in grote mate de ervaring van de gebruiker. Google kon in veel gevallen een laadtijd van honderdvijfentwintig milliseconden garanderen door technieken als On Device Caching en Prefetch Data in te zetten. Door gegevens lokaal op te slaan hoeven zij bij het aanroepen niet gedownload te worden. Belangrijk hierin is dat gegevens op een dusdanige manier worden opgeslagen dat deze niet door andere applicaties kunnen worden gelezen of dat het de levensduur van de batterij niet vermindert.
  • Garandeer veiligheid: Hoewel veiligheid en privacy voor veel gebruikers een ongeziene ervaring blijft is het een belangrijk onderdeel van de vetrouwensrelatie. De encryptie via HTTPS, zodat gegevens niet open en bloot worden verstuurd, maar ook het opslaan van logbestanden zijn hierin aandachtsgebieden. In veel gevallen kunnen logbestanden van applicatie ‘x’ ook door applicatie ‘y’ gelezen worden. Deze kan de informatie die zij hiermee inwinnen gebruiken of wegschrijven naar een eigen omgeving. Google adviseert ter voorkoming van deze gevoeligheid Proguard.

In onderstaande registratie van de gegeven presentatie wordt inhoudelijk ingegaan op de ervaringen. Ook wordt toegelicht hoe deze vernieuwingen technisch zijn geïmplementeerd.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond