-

Hoe artificiaI intelligence het leven van marketeers makkelijker maakt

De meeste marketeers hebben één hoofddoel: het genereren van zoveel mogelijk waardevolle leads voor een organisatie. Dit kunnen salesleads zijn, maar ook recruitmentleads. Doorgaans bereik je dit door een beleving te creëren die aanslaat bij je doelgroep. Er is echter veel concurrentie, dus rijst de vraag: hoe kom en blijf je aan de top binnen jouw branche?

Je begint natuurlijk met het beschrijven van je doelgroep, je stelt buyer persona’s op en creëert content voor de verschillende aankoopstadia waarin de doelgroep zich kan bevinden. Deze content publiceer je op digitale kanalen, zoals je eigen website en je promoot deze content via social media, Adwords, YouTube en/of markt specifieke websites. Richt je je bijvoorbeeld op marketeers dan kun je kanalen als Emerce en Adformatie goed inzetten om thought-leadership te bereiken.

Dit klinkt eenvoudiger dan dat het is: er is vaak veel concurrentie die hetzelfde doel heeft. Zeker als je verschillende doelgroepen wilt bereiken, bereik je deze doelgroepen het liefst alleen met de content die voor die specifieke doelgroep van belang is. In het ideale geval toon je content afgestemd op de individuele bezoeker van je digitale kanalen: het leveren van gepersonaliseerde ervaringen.

Personalisatie: welke uitdagingen kom je tegen?

Personalisatie is een buzzword in marketingland, maar het juist inzetten van personalisatie heeft zeker de toekomst. Er zijn echter maar weinig bedrijven die dit effectief toepassen. Dit heeft verschillende oorzaken, maar is veelal te wijten aan een gebrek van (kwalitatieve) resources die weten hoe personalisatie juist in te zetten is.

De inzet van personalisatie betekent dat je voor elke doelgroep specifieke content creëert. Specificeer je bijvoorbeeld acht doelgroepen, dan creëer je acht keer zoveel content dan wanneer je geen personalisatie toepast. Echter, de capaciteit van marketing teams is vaak gelimiteerd. Wil je personalisatie goed kunnen toepassen, dan moet het aantal FTE toereikend zijn, met name op het gebied van content creatie.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat personalisatie ‘uit de losse pols’ wordt uitgevoerd. Marketeers denken vaak te weten welke content ze het best kunnen aanbieden aan de verschillende doelgroepen. Uit data analyse blijkt echter dat ‘de mens’ er vaak naast zit. Er zijn sterke analytische skills en uitgebreide testen nodig om te analyseren welke content en welke wijze van het aanbieden van content het best bij de doelgroep aansluit. Dit is een tijdrovende klus en vergt specifieke skills die niet altijd aanwezig zijn binnen marketing teams.

Hoe Artificial Intelligence kan helpen bij personalisatie van content

Artificial Intelligence (AI) wint steeds meer terrein in ons dagelijks leven en het zal ook het leven van een marketeer makkelijker maken. Veel marketeers zijn zich er niet van bewust, maar gebruiken wel degelijk AI in hun werkzaamheden. Gebruik je Adwords? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je de functies ‘optimale advertentieroulatie’ en ‘enhanced CPC’ inzet. Google gebruikt hierbij machine learning om per gebruiker te bepalen welke advertentie het best getoond kan worden. Hoe groter de kans dat een gebruiker daadwerkelijk een gewenste actie (bijvoorbeeld een aankoop, of het invullen van een contactformulier) verricht op je website, hoe hoger je maximale bod om getoond te worden binnen Google. Google berekent de aankoopkans op basis van het profiel van een bezoeker middels artificial intelligence.

Ook qua content personalisatie gaat AI een vlucht nemen. Verschillende type platforms gebruiken AI, of staan op het punt AI in te zetten. We bespreken de belangrijkste:

Digital experience platforms (DXP)

Een platform waarin je content kan beheren werd voorheen vooral aangeduid als CMS. Tegenwoordig wordt de term DXP meer en meer genoemd, omdat het beheren van digital experiences de lading beter dekt dan content management.

Binnen de DXP platforms neemt het toepassen van personalisatie via AI momenteel een vlucht. Vrijwel elk enterprise platform heeft hier functionaliteiten voor ingericht of op de roadmap staan. Het werkt als volgt: kom je op een website, dan wordt je gedrag gevolgd. Gebaseerd op het individuele gedrag, gecombineerd met het gedrag van alle bezoekers, wordt content getoond. Zeker als je vaker terugkomt op de website dan wordt met behulp van AI direct content getoond waar jouw interesses liggen.

Commerce platforms

Bij commerce platforms werkt AI ongeveer op dezelfde wijze als bij DXP’s. Het gedrag van een gebruiker wordt geregistreerd en op basis daarvan worden producten binnen zijn of haar interessegebied getoond. Gebaseerd op historische gegevens worden daarnaast producten getoond waarvan het aannemelijk is dat de bezoeker hier ook in geïnteresseerd is.

Media selectie tooling

Er zijn verschillende tools op de markt waarmee je je advertenties over de verschillende advertentiekanalen kunt beheren. Ook binnen deze tools is AI upcoming. Via self-learning algoritmes kunnen ze de optimale inzet van advertentiekanalen in combinatie met het optimale budget suggereren, of zelfs volledig zelfstandig inzetten. Zo halen deze tools het maximale uit het beschikbare budget.

Social marketing tooling

Social media content kun je over de diverse sociale kanalen heen plannen en plaatsen via social marketing tooling. Ook in het gebruik van deze tools gaat AI een belangrijke rol spelen. Er zijn al tools op de markt die zich de ins en outs van jouw industrie aanleren en zelfs tone of voice van je organisatie kunnen imiteren. Op basis hiervan suggereren ze content voor op social media.

Marketing automation

Binnen marketing automation tooling brengen intelligente algoritmes per bezoeker onder meer in kaart welke content op een website wordt bekeken, hoe vaak de bezoeker terugkeert op de website, welke e-mails geopend worden en op welke links uit de e-mailcampagnes geklikt wordt. Deze analyses zijn de basis om marketing automation tooling verder te ontwikkelen. In de toekomst zullen deze systemen via AI leren wat de ideale e-mail frequentie voor een bepaalde bezoeker is, welke content naar welke bezoeker gestuurd moet worden en hoe de optimale campagne er per bezoeker uit moet komen te zien.

De kracht zit ‘m in combineren

Marketing komt neer op het inzetten van de juiste kanalen op de juiste momenten om een potentiële klant met de juiste content te verleiden tot een gewenste actie. Hoe geweldig is het als jouw websitebezoeker een persoonlijke boodschap krijgt bij het openen van de homepage en vervolgens artikelen te zien krijgt die helemaal bij zijn levensstijl en interessegebied ligt? Dat er vervolgens geautomatiseerd een e-mail campagne getriggerd wordt die aansluit bij zijn surfgedrag? Als je dan ook nog eens minder betaalt aan advertentiekosten per transactie kan het niet anders dan dat je tevreden bent.  

Het bepalen van het juiste moment, het juiste kanaal en de juiste content wordt ons steeds makkelijker gemaakt met de opkomst van AI. De grootste kracht zit hem in het combineren van de eerder genoemde tools om zo een rijke, gepersonaliseerde ervaring te creëren tegen lagere kosten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond