-

Hoe de belastingdienst jaagt op influence-minded Nederland

Als je een influencer via Instagram of YouTube inzet om een product of dienst te promoten is dit vaak eenmalig. Een influencer staat namelijk niet bij jou op de loonlijst en is ook géén ondernemer. Toch vragen zij in de meeste gevallen om geld wanneer je gebruik wilt maken van hun diensten. Maar hoe handel je dit soort uitbetalingen administratief af?

Voor veel bedrijven is dat nog onduidelijk. De Belastingdienst wil dat je dit met een IB47 opgaaf doet. En daarnaast is het natuurlijk ook zo dat Uncle Sam in die zin deze redelijk nieuwe tak van sport in kaart wilt brengen. Wat speelt er specifiek qua inkomsten in deze hippe branche en hoeveel zelfstandigen in de zin van influencers en andere mensen zijn werkzaam in de sociale media en maken hier deelgenoot van uit. Maar wat is een IB47-opgaaf precies en waar moet deze aan voldoen? 

IB47: wat is het?

IB47 is een opgaaf die bij het inzetten en uitbetalen van derden, zoals influencers en You Tubers eenmaal per jaar bij de Belastingdienst aangeleverd moet worden. Het is hierbij van belang dat de desbetreffende influencer niet bij jou in loondienst is en de opdracht niet als ondernemer uitgevoerd heeft. Een IB47 opgaaf dien je in door een IB47 formulier in te vullen en digitaal aan te leveren bij de Belastingdienst. Naast enkele algemene- en persoonsgegevens moet je hier ook het totaal uitbetaalde bedrag op invullen.

IB47 formulier aanleveren: vóór 1 februari

Een IB47 formulier moet je altijd vóór 1 februari indienen bij de Belastingdienst. Aanleveren doe je altijd na het jaar waarin je de bedragen hebt uitbetaald. Dat kan tegenwoordig niet meer op papier maar moet digitaal. Een ingevuld IB47 formulier kun je aanleveren via een gegevensportaal van de Belastingdienst. Voordat je het gegevensportaal kunt gebruiken moet je je wel als aanleveraar aanmelden. En betaal je een jaar niks uit aan influencers? Dan moet je alsnog de Belastingdienst hierover informeren. 

Welke betalingen moet ik bij de Belastingdienst opgeven?

Dit zijn voorbeelden van betalingen aan derden die je met een IB47 opgaaf bij de Belastingdienst moet indienen:

  • Betalingen aan sprekers en auteurs op bijvoorbeeld een congres;
  • Betalingen aan Instagrammers die foto’s delen op Instagram;
  • Betalingen aan YouTubers en influencers die op andere social media platformen filmpjes maken over jouw producten en diensten.

Belangrijk om te weten is dat betalingen aan vrijwilligers die onder de vrijwilligersregeling vallen niet opgegeven hoeven te worden. In sommige gevallen gebeurt dat natuurlijk ook bij influencers. 

Wat doet de Belastingdienst met de aangeleverde IB47 opgaaf?

De IB47 opgaaf dient als controlemiddel. De Belastingdienst gebruikt de gegevens uit ingevulde IB47 formulieren ter beoordeling van de aangifte inkomstenbelasting. Dit is van toepassing op degene die het uitbetaalde bedrag heeft ontvangen.

Conclusie: IB47 opgaaf altijd verplicht bij inzetten van influencers

Kies je er net als veel andere bedrijven ook voor om een influencer in te zetten? Dan ontkom je niet aan het invullen van een IB47 formulier. Gelukkig is dat heel eenvoudig en kun je deze snel aanleveren via het gegevensportaal van de Belastingdienst. Let dus wel op dat je dit ieder jaar vóór 1 februari doet. De ingezette influencer mag bovendien niet bij jou op de loonlijst staan of als ondernemer de opdracht uitvoeren. Daarnaast moet je de Belastingdienst ook inlichten als je in een jaar géén influencer hebt uitbetaald. 

In die zin vind ik de slogan van onze grote blauwe broer wel een toepasselijke: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker… Het gebeurt vandaag de dag nog veel te weinig dat zelfstandigen, inlfuencers of hippe Instagrammers de belasting raadplegen voor waardevolle informatie die deze doelgroep helpt met al hun fiscale vraagstukken. Het is een organisatie die zich in de laatste jaren positief heeft ontwikkeld, zeker gericht op deze relatief nieuwe doelgroep en dat is natuurlijk wel eens anders geweest in het verleden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Mario

Is dit een partnerbijdrage? Of een fan van de belastingdienst? Zelden z’n positief geschreven verhaal gelezen. 😉

mmhhh, een ghostwriter voor de Belastingdienst? Of toch iemand van het bedrijf SFAA, zie hetzelfde verhaal op hun website: https://www.sfaa.nl/ib47-wat-is-het-en-hoe-werkt-het/. Het verhaal klopt fiscaal-technisch maar de auteur bestaat niet

TJ

Als influencer lees ik dit en worden influencers als beroepsgroep behoorlijk onderschat. Het merendeel van de influencers dat betaalde opdrachten op schaal uitvoert is namelijk gewoon als ondernemer geregistreerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond