-

Hoe je als CFO je Finance-team succesvol maakt

De afgelopen tien jaar is de financiële afdeling binnen bedrijven getransformeerd tot een cruciaal onderdeel binnen iedere organisatie. De rol van de CFO daarin en het team is ook veranderd. Dit zijn de dingen die je als CFO onder de knie moet hebben.

Van oudsher wordt de financiële afdeling gezien als een onderdeel van de back office, waarbij de focus vooral ligt op de boekhouding, salarisadministratie en het rapporteren over de financiële resultaten. De afgelopen tien jaar is de financiële afdeling echter langzaamaan veranderd in een bedrijfskritisch onderdeel, waarbij financiële zwaargewichten tevens strategische partners zijn voor de top van de organisatie. Steeds vaker worden op basis van financiële data beslissingen genomen om het algehele rendement van het bedrijf te optimaliseren.

Het is daarom belangrijk om als financiële afdeling nauw samen te werken met andere afdelingen van de organisatie en inzichten te geven die ondersteuning bieden aan de algehele strategische en operationele besluitvorming. Als gevolg daarvan is de rol van CFO ook veranderd en zijn er een aantal gebieden waar je focus op moet richten om succesvol de transitie te maken van boekhouder naar business partner.

Zoom uit van de details

Veel financiële professionals zijn perfectionistisch en vooral gericht op de details. Als je wilt uitgroeien tot een breder georiënteerde CFO is het ook belangrijk om het grotere plaatje te zien en uit te zoomen. Je wilt niet alleen de data overhandigen, maar ook daadwerkelijk begrijpen wat deze cijfers betekenen voor de toekomst van het bedrijf.

Denk daarbij ook na over wat de CEO echt nodig heeft. Ga niet alleen na wat al goed gaat en wat beter kan, maar probeer ook te onderbouwen wat er in dat geval moet veranderen.

Cijfers en techniek

Om succesvol te zijn als CFO moet je niet alleen boekhoudkundig, maar ook technisch goed onderlegd zijn. Zeker binnen kleinere bedrijven is de CFO de architect om de gewenste groei en schaalgrootte te bereiken. Je moet in staat zijn om een schaalbare infrastructuur te bouwen en dit proces in goede banen te leiden.

Als CFO moet je daarom betrokken zijn bij de technologie die het bedrijf gebruikt voor de automatisering van alledaagse bedrijfsprocessen. Dit vormt namelijk het fundament voor de toekomstige groei. Waar voorheen veel met Excel werd gewerkt, kun je tegenwoordig op basis van real-time data inzichten verkrijgen op het moment dat het bedrijf deze nodig heeft. Denk aan platformen voor uitgavenbeheer waarin alle kostenposten zijn verwerkt en je daarmee een actueel overzicht hebt van alle bedrijfsuitgaven. Je weet verder hoe bepaalde geldstromen geautomatiseerd kunnen worden, maar ook hoe het inkoopproces verloopt. Dit is van belang, zeker in een tijd waar er veel bezorgdheid is over de veiligheid van privacygegevens.

Door als CFO op de hoogte te zijn van de technieken die je bedrijf gebruikt kun je de compliance-aspecten van je rol beter vervullen. Op deze manier kun je klanten, partners en andere belanghebbenden adequaat informeren en daarmee geruststellen.

Zodra je de techniek onder de knie hebt kun je ook veel beter op data sturen. Je weet welke systemen er zijn, wat er wordt gemeten, de benchmarks en welke KPI’s daaraan zijn verbonden. Vervolgens kun je deze gegevens vertalen naar waardevolle informatie voor de organisatie en ze gebruiken om te investeren en kapitaal toe te wijzen aan de onderdelen die dat het hardst nodig hebben.

Opbouwen van Finance-team

Als gevolg van de veranderende rol als CFO heb je ook andere vaardigheden binnen je Finance-team nodig en ligt er een grotere nadruk op het technologische aspect. Zoek daarom naar mensen met uitgebreide ervaring in data-analyse of kennis in het implementeren en beheren van bedrijfsapplicaties. Op deze manier kun je de nog altijd toenemende berg aan data die je vergaart op de juiste manier organiseren.

Koppel hier vervolgens mensen aan die een zakelijke of financiële achtergrond hebben. Zij dienen de gegevens die ze tot hun beschikking hebben maximaal te benutten, door uitgebreide analyses te maken van het gedrag van klanten en wat zij als prettig en onprettig ervaren.

Productieve relaties realiseren

Naast het opbouwen je Finance-team is het als CFO belangrijk om deze effectief te laten samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie. Je team moet binnen de organisatie niet langer gezien worden als een club van Excel-wizkids die alleen naar de kille cijfers kijkt, maar als een betrouwbare adviseur die empathie toont en weet hoe je bepaalde processen kunt automatiseren en optimaliseren om tot waardevolle inzichten te komen.

Daarnaast is het belangrijk om nauw samen te werken met de raad van bestuur, de CEO en de rest van het managementteam. Zij zullen in de toekomst steeds vaker op je leunen. Op deze manier zorg je ervoor dat je als Finance-team de spil binnen de organisatie vormt en harmonieus samenwerkt met andere delen binnen de organisatie, om zo de gewenste groei te realiseren.

Over de auteur: Roy Skop is Sales manager Europe bij Soldo.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond