-

Hoe wearables de gezondheidszorg transformeren

De afgelopen jaren zijn wearables, zoals smartwatches en fitnessarmbanden populair geworden onder consumenten. Maar ook binnen de gezondheidszorg worden wearables steeds populairder, omdat ziekenhuizen meer aandacht hebben besteed aan het verbeteren van de patiëntenzorg en de productiviteit van zorgverleners.
Het is dan ook geen verrassing dat de markt voor wearables in de gezondheidszorg naar verwachting sterk zal groeien in de aankomende jaren. Volgens Fortune Business zal de omzet groeien tot 139 US dollar wereldwijd in 2026. Dankzij deze voorspelde groei zullen wearables en smartwatches de toekomst van de gezondheidszorg ingrijpend veranderen.
Groeiende adoptie van smartwatches in de gezondheidszorg
In de afgelopen paar jaar zien we steeds meer gezondheidszorginstellingen en hun patiënten smartwatches gebruiken voor verschillende toepassingen. Smartwatches geven patiënten de mogelijkheid hun vitaliteit en slaapkwaliteit bij te houden, reminders in te stellen voor het nemen van medicatie en symptomen te rapporteren aan hun arts.  Daarnaast kunnen smartwatches zorgverleners toegang geven tot een elektronische patiëntendossier (EPD) terwijl ze onderweg zijn en ontvangen ze realtime notificaties waardoor ze de beste patiëntenzorg kunnen bieden. Volgens een onderzoek onder leidinggevenden van ziekenhuizen, uitgevoerd door HIMSS en AT&T, biedt 47 procent van de ziekenhuizen momenteel wearables aan voor patiënten met chronische ziekten. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om wearables zoals smartwatches. In de toekomst zullen we nieuwe use-cases zien voor smartwatches en polsbandjes die de  kwaliteit van de zorg en de workflow van artsen blijven verbeteren.
Opkomst van nieuwe soorten wearables en biosensor-mogelijkheden
Smartwatches zijn niet de enige wearables die zorgprofessionals gebruiken, want inmiddels zijn er ook oordopjes, slimme ringen, slimme patches, slimme augmented reality (AR)-brillen en zelfs slimme T-shirts beschikbaar. Slimme patches leggen het hydratatieniveau, de lichaamstemperatuur en de hartslag vast, naast andere biometrische gegevens. Daarnaast zijn slimme oordopjes in opkomst die de gezondheid van patiënten meten en feedback kunnen geven via een digitaal coaching-systeem. Slimme ringen meten de hartslag, slaapkwaliteit, hartslagvariatie, ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur van patiënten. Slimme brillen worden in toenemende mate gebruikt door artsen in ziekenhuizen om hen te helpen toegang te krijgen tot EPD-gegevens of om belangrijke klinische informatie van patiëntbezoeken te transcriberen. In ziekenhuizen zien we ook de opkomst van geavanceerde biosensor-wearables. Wearables kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen hartslag, stappen en calorieën meten. Sommige wearables zijn nu in staat om hydratatie, elektrolyten, elektrocardiogram (ECG), bloeddruk, spierbelasting, menselijke kracht of het vermoeidheidsniveau te meten. Op CES 2020 werd zelfs ’s werelds eerste wearable bloeddrukmeter in de vorm van oordopjes aangekondigd. Dit is een belangrijke mijlpaal omdat artsen en verpleegkundigen hierdoor de bloeddruk van patiënten continu en op niet-invasieve wijze kunnen meten.
Geavanceerde analyses en de gezondheidsinzichten van patiënten verbeteren
Bedrijven verbeteren de biosensor-mogelijkheden van hun wearables en ook de gezondheidsinzichten van de patiënt. Door de vooruitgang in machine learning en algoritmen kunnen sommige wearables nu de biometrische gegevens beoordelen en daarmee inzicht geven aan de patiënt. Zo kan de Apple Watch een patiënt nu detecteren en waarschuwen als zijn/haar hartslag een onregelmatig ritme heeft dat wijst op atriumfibrilleren. Andere wearables zoals slimme T-shirts, kunnen gebruikers vertellen dat hun hartslag ‘te hoog’ is en dat ze het rustiger aan moeten doen. Wearables zijn niet bedoeld om verpleegkundigen of artsen te vervangen, maar eerder bedoeld om preventieve zorg uit te breiden en patiënten te informeren over mogelijke gezondheidsproblemen, zodat ze de juiste actie kunnen ondernemen.
Blik op de toekomst
In de komende jaren zullen wearables met nieuwe biosensor-capaciteiten veel gebruikelijker worden in de gezondheidszorg. Technologische vooruitgang in machine learning en AI kan het zelfs mogelijk maken dat wearables vroege tekenen van chronische ziekten zoals Alzheimer en Parkinson helpen detecteren. Draagbare gezondheidsapparatuur zal ook een grote rol blijven spelen bij het verlagen van de kosten van de gezondheidszorg en het voorkomen van heropnames van patiënten na verloop van tijd. McKinsey en Company verwacht dat 20 procent van alle zorgkosten het gevolg is van een gebrek aan dagelijkse lichaamsbeweging, voldoende slaap en verslaving aan drugs en alcohol. Door wearables te gebruiken om patiënten aan te moedigen meer te bewegen en zichzelf betere gewoontes aan te leren, zal het aantal opnieuw opgenomen patiënten per jaar afnemen en de druk op zorgverleners verminderen. Verzekeraars die niet al gebruik maken van wearables, gaan deze waarschijnlijk aanbieden aan leden en premies verlagen voor degenen die ervoor kiezen om ze te gebruiken om hun fitnessdoelen te bereiken. Uiteindelijk zal de toenemende acceptatie van wearables in de gezondheidszorg een win-win-win-situatie zijn voor patiënten, zorgprofessionals en de gezondheidszorg.
Klik hier voor meer informatie over de toepassing van technologieoplossingen voor de gezondheidszorg die zorgverleners helpen verbeterde patiëntenzorg te leveren.

Over de auteur: Casper Zweers is regiodirecteur Benelux bij Zebra Technologies Benelux.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond