-

‘Hybride flash is de nieuwe lieveling van de datacentermarkt’

De datacentermarkt is volop in beweging. Zo gaat bijvoorbeeld de flash storage-technologie dit jaar de mainstream in het datacenter bereiken. De dalende kosten van hybride flash-systemen stellen organisaties in alle soorten en maten in staat om optimaal te profiteren van deze storage-technologie. Zij kunnen de concurrentie alleen voorblijven en het tempo van ontwikkelingen bijbenen als zij over flexibele en aanpasbare oplossingen op basis van flash beschikken. Ook de ICT-sector zal veranderingen ondergaan door de opkomst van hybride flash als serieuze optie voor storage in het datacenter.

De toekomst voorspellen is altijd risicovol, maar de vijf volgende voorspellingen durf ik zeker te doen:

1. Kostenefficiëntie wordt topprioriteit

In 2016 zullen ICT-professionals op zoek gaan naar grotere efficiëntie van hun storage-systemen, zodat ze meer waarde voor hun geld kunnen krijgen. Hiervoor zullen zij een beroep doen op hybride flash-systemen. Storage tiering en thin provisioning zullen de totale eigendomskosten op de lange termijn verder verlagen.

2. Flash is mainstream

Flash zal in 2016 zijn opmars binnen zakelijke datacenters maken door de kostenbesparingen die gepaard gaan met de combinatie van verschillende soorten flash media en storage tiering. De kosten per gigabyte van hybride flash-oplossingen namen reeds in 2015 af, zodat de technologie toegankelijker wordt voor steeds meer organisaties. Flash zal het komende jaar zelfs zijn weg vinden naar het MKB. Daarnaast zal de adoptie Triple Level Cell (TLC) flash voor veel organisaties aantrekkelijker maken.

3. Consolidatie binnen de markt voor volledig op flash gebaseerde storage-oplossingen

Terwijl de markt voor hybride flash-oplossingen blijft groeien, zal er een consolidatieslag plaatsvinden onder bedrijven die volledig op flash gebaseerde storage aanbieden. Deze bedrijven zullen ofwel worden overgenomen door grotere leveranciers of volledig van het toneel verdwijnen. Hybride flash is de nieuwe lieveling van de storage-markt. En dat zal ook zo blijven nu er steeds meer opties beschikbaar komen en de prijzen dalen.

4. Software Defined Storage groeit uit tot de pijler van het datacenter

Portfoliomanagers maken tegenwoordig gebruik van nieuwe applicaties en hebben nieuwe behoeften die voor een verandering zorgen in de manier waarop zij ICT-diensten afnemen. Beheerders staan hierdoor onder voortdurende druk om de ICT-infrastructuur flexibeler te maken. Als ze dat niet gaan doen, zullen portfolio managers de controle over hun ICT-budget overnemen en beslissingen nemen die parallel lopen aan die van de officiële ICT-organisatie. Storage-leveranciers zullen komend jaar geavanceerde mogelijkheden, architecturen en implementatiemodellen introduceren die in het teken staan van software defined storage (SDS). Organisaties zullen in 2016 deze nieuwe mogelijkheden gaan combineren met hun bestaande infrastructuur om het ontstaan van een parallelle ICT-organisatie te voorkomen.

5. Een opmars van geconvergeerde systemen

Geconvergeerde systemen hebben voor een verandering gezorgd in de manier waarop mensen met technologie omgaan. Geconvergeerde systemen zijn vooral een goede manier om kosten te besparen. In 2016 zullen deze systemen dan ook hun opmars binnen het datacenter maken. Geconvergeerde systemen hebben de early adopters reeds bereikt en zullen het komende jaar hun weg vinden naar een breder publiek. Steeds meer leveranciers en klanten zullen hun investeringen in geconvergeerde systemen opvoeren. Dit zal bijdragen aan de algehele groei van de datacentermarkt.

*) Dit artikel werd tevens gepubliceerd op de website van ISP Today.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond