-

De impact van de Corona-pandemie op ons betaalgedrag

De Corona-pandemie heeft effect op veel aspecten van ons leven en ook op ons betaalgedrag. Het is in elk geval nu al duidelijk dat de verschuiving naar digitaal betalen er aanzienlijk door is bespoedigd.

De snelle groei van e-commerce, de stijging van het aantal contactloze betalingen en zelfs de toename van het aantal online fraude-aanvallen; het past allemaal binnen het snel digitaliserende betaallandschap. De grootste veranderingen in betaalgedrag als gevolg van de Corona-pandemie op een rij:

1. Cash verdwijnt uit het straatbeeld

Het gebruik van contant geld in de Nederlandse winkelstraten daalt al jaren. Deze ontwikkeling is door de pandemie aanzienlijk versneld. Een recent artikel in de Volkskrant laat zien dat er tijdens de lockdown in Nederland de helft minder cash over de toonbank ging. Het aantal opnames uit geldautomaten daalde tijdens de lockdown van vier miljoen tot zo’n twee miljoen per maand. Deze ontwikkeling is te zien in Nederland, maar ook in het buitenland. In landen waarin traditioneel graag met cash wordt betaald, zoals Duitsland en Italië, verdwijnt cash nu ook in hoog tempo uit het straatbeeld. Een onderzoek van het Duitse Payment System Initiative laat bijvoorbeeld zien dat 57 procent van de Duitsers nu vaker met zijn pinpas betaalt en ruim de helft het gebruik van cash aanzienlijk heeft verminderd.  

2. Contactloos wordt ‘het nieuwe normaal’

Door de pandemie wordt contactloos betalen sneller het ‘het nieuwe normaal’ dan gedacht. Banken in Nederland en in andere Europese landen verhoogden de limiet voor contactloos betalen zonder pincode tijdens de pandemie van 25 euro naar 50 euro. Consumenten waren daar erg blij mee en het percentage betalingen dat contactloos plaatsvond, groeide snel door. In Nederland steeg het percentage contactloze betalingen tijdens de lockdown zelfs van 69 procent naar bijna 80 procent.  

3. Versnelde acceptatie van de digital wallet

De opkomst van de ‘digital wallet’  is in Amerika en Azië al langer een trend. Een ‘digital wallet’ is een app, die je op je mobiele telefoon of wearable installeert, die je betaalinformatie opslaat. Zo kun je digitale transacties in fysieke winkels en online afhandelen, zonder dat daarvoor nog een creditcard, een bankpas of contant geld nodig is. Dankzij de ingebouwde two-factor authentication die al in de mobiele telefoon van de gebruiker zit, zijn contactloze betaallimieten niet nodig en kun je ook boven de 50 euro contactloos betalen. 

Doordat digitale wallets minder interactie tussen consumenten en pinapparaten vereisen, is de acceptatie van dit soort veilige ‘no touch’ betaalmogelijkheden tijdens de pandemie aanzienlijk versneld. Een onderzoek van Mastercard laat zien dat al 26 procent van de Nederlandse consumenten tijdens de lockdown een mobiele telefoon gebruikte met een digital wallet om zo zonder fysiek contact betalingen te kunnen verrichten.

4. Snelle invoering strong customer authentication

Payment providers en banken moeten sinds september vorig jaar voldoen aan de PSD2-wetgeving. Strong customer authentication is hier een belangrijk onderdeel van. Consumenten moeten dan een betaling met minimaal twee methodes authenticeren, bijvoorbeeld met een wachtwoord en een biometrisch kenmerk, zoals een vingerafdruk. Bij sommige creditcards was dit tot nu toe nog niet het geval. 

De pandemie zorgt er echter voor dat criminelen zich minder richten op fysieke diefstal, maar meer op het plegen van betaalfraude. Denk bijvoorbeeld aan de recente WhatsApp-fraude waarbij criminelen zich voordoen als een familielid dat snel geld nodig heeft. Deze toenemende belangstelling van criminelen voor digitaal betalen, maakt de snelle invoering van strong customer authentication extra noodzakelijk.   

5. Nieuwe bevolkingsgroepen ontdekken het gemak van online betalen 

De pandemie dwong ook consumenten die normaal hun aankopen in fysieke winkels doen, online in te kopen en te betalen. Ouderen gingen om het risico van besmetting te vermijden bijvoorbeeld voor het eerst online boodschappen doen. Gaan deze consumenten nu terug naar de fysieke winkels? Of wordt multi-channel retail, waarbij producten zowel fysiek als online, verkrijgbaar zijn, nu populairder? Het blijft nog even afwachten wat al deze ontwikkelingen op de lange termijn gaat betekenen maar dat verdere digitalisering van het betaallandschap erdoor is versneld, is evident.

Over de auteur: Maurice Jongmans is CEO van Online Payment Platform.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond