-

Investeren in Web3? Houd deze Nederlandse en internationale bedrijven in de gaten

Hoe de metaverse eruit gaat zien weet niemand nog precies, en welke bedrijven de succesverhalen van de toekomst worden ook niet. Maar Nederland is het meest ‘metaverse-geschikte’ land en een aantal Nederlandse startups speelt daarin al een aanzienlijke rol. Wat zijn, ook internationaal, de metaversebedrijven en -aandelen om in te gaten te houden?

Nederland is onlangs uitgeroepen tot ’s werelds meest metaverse-ready land, dankzij zijn sterke digitale infrastructuur, hoogopgeleide beroepsbevolking en ondersteunend overheidsbeleid. Dit is goed nieuws voor Amsterdamse beurs, die de thuisbasis is van een aantal Web3-aandelen die groeimogelijkheden zouden kunnen bieden in een sneller tempo dan meer traditionele wereldwijde technologieaandelen.

Volgen onderzoek van Uswitch heeft Nederland met 106,51 Mbps een van de hoogste gemiddelde vastebreedbandsnelheden. We produceerden vorig jaar ook ongeveer 6000 dollar aan hightech-export per hoofd van de bevolking.

Investeren in de metaverse

Degenen die sceptisch staan tegenover de metaverse zien de virtuele wereld(en) misschien als niets meer dan over-the-top videogames voor tieners, maar de realiteit is dat investeren in de metaverse veel complexer en essentiëler is dan het op het eerste gezicht lijkt. Veel mensen denken serieus na over het idee om te investeren in onroerend goed in de metaverse, of virtueel eigendom dat kan worden aangehouden met een geverifieerde virtuele akte.

Onroerend goed in de metaverse is, ondanks wijdverspreide prijsdalingen sinds de cryptowinter in het voorjaar begon, nog lang niet op het dieptepunt. Virtueel onroerend goed blijft een diverse groep investeerders aantrekken, van individuele ‘grondbezitters’ en kleine virtuele vastgoedbedrijven tot grotere bedrijven die willen meedoen, ondanks de volatiliteit op de markt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de wereldwijde inflatie, tekorten in de toeleveringsketen, een aanhoudende pandemie en stijgende rentetarieven.

Maxim Manturov, Hoofd Advies bij Freedom Finance Europe, zegt: “Er wordt voorspeld dat de metaversemarkt in 2030 tot wel 5 biljoen dollar waard zal zijn – maar op dit moment blijft dit speculatieve technologie, met een opkomend tij dat in staat is om alle boten te kantelen als de technologie massaal wordt ontwikkeld. Een van de belangrijkste bedrijven van groei in dit segment is Meta, en de kans op herstel is vrij groot, en de waarderingen zijn aantrekkelijk. Meta ondergaat een bedrijfstransformatie in een uitdagende macro-economische en competitieve omgeving, waarbij Meta-aandelen dit jaar de meeste waarde verliezen van het hele FAANG-segment, omdat de markt het concept van de metaverse waar Mark Zuckerberg naar op zoek is, niet volledig begrijpt”.

Afbeelding: Precedence Research.

Nederland en de metaversebedrijven

Een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse metaverse-scene is het Nederlandse blockchainbedrijf Blockdata. Blockdata is een toonaangevende leverancier van blockchain-infrastructuur en -diensten, en de technologie wordt gebruikt door enkele van ’s werelds grootste bedrijven en overheden. De aandelen van het bedrijf hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd en zullen naar verwachting blijven groeien naarmate meer en meer bedrijven blockchaintechnologie  gaan gebruiken.

Daarnaast is Odyssey een bedrijf om in de gaten te houden. Deze Nederlandse startup is gericht op de metaverse en op dit platform kunnen bedrijven hun eigen sociale 3D-wereld creëren, waarbij ze zelf eigenaar worden van de omgeving. Een aantal bekende gebruikers zijn de Nederlandse Overheid, SAP en Vattenfall.

Een ander bedrijf dat actief is in de Nederlands markt is Beemup. Beemup bouwt een open metaverse-ecosysteem door artiesten, merken en bedrijven succesvol metaruimtes te laten bouwen in Unreal Engine. Simpel gezegd: een virtuele wereld die je via je telefoon of computer als avatar kunt bezoeken. Bijvoorbeeld bij het bezoeken van een show of een concert in de metaverse. Je kunt rondlopen en andere bezoekers aanspreken.

Metaverse-aandelen

De toenemende populariteit van metaverse-aandelen op de aandelenmarkt heeft ze tot een punt van aandacht van beleggers gemaakt. Als je nieuwsgierig bent naar deze investeringsoptie en overweegt om metaverse aandelen te kopen, zullen deze keuzes je op weg helpen:

 • Roblox (RBLX)
  Roblox komt het dichtst in de buurt bij een volledig gerealiseerde metaverse die vandaag bestaat. Het bedrijf verdient het grootste deel van zijn geld door middel van microbetalingen met behulp van zijn eigen digitale munt Robux, die klanten met echt geld kopen om gamepassen, avatars, en overige accessoires kopen.

  Afbeelding: Roblox.

 • Match Group (MTCH)
  Match Group, Inc. (NASDAQ:MTCH) is een technologiebedrijf en eigenaar van een portfolio van datingapps zoals Tinder. Het laatste bedrijf gaat het mogelijk maken om met speciale Tinder Coins te betalen.
 • Nvidia (NVDA)
  Dit bedrijf maakt GPU’s (graphics processing units) voor gebruik in AI en hoge-kwaliteit computers. Het is altijd een favoriet geweest onder beleggers en speelt nu ook een belangrijke rol bij het draaiende houden van de metaverse.
 • Unity Software (U)
  Sommige van de best verkochte games van vandaag zouden niet mogelijk zijn zonder de 3D-game-engine van Unity. Als gevolg hiervan hebben de Unity-aandelen de kans om de heilige graal te worden voor degenen die wedden op de gamification van de metaverse.

Al met al zijn op Web3 gerichte Nederlandse bedrijven een kans om in de gaten te houden. Aangezien Nederland hopelijk voorop blijft lopen op dit gebied, is het verstandig om aandelen die gericht zijn op Web3 met aandacht te volgen. Deze bedrijven en aandelen zijn klaar om de komende jaren sterke rendementen te behalen.

Over de auteur: Dmytro Spilka is Oprichter en CEO bij Solvid.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond