-

Is die gratis VPN van Opera echt te vertrouwen?

Browsermaker Opera breekt de VPN-markt open met een volledig gratis iOS app zonder restricties. Maar wat zijn eigenlijk de risico’s? Vijf vragen over de gratis VPN van Opera.

Wat is VPN ook maar weer?
Een VPN-verbinding (Virtual Private Network) is een versleutelde verbinding, waarmee je bijvoorbeeld toegang hebt tot gedeelde bestanden op het intranet van je bedrijf. In feite wordt er een beveiligde tunnel opgezet, waardoor je in hotels of via publieke netwerken toch veilig kunt internetten. VPN’s worden meestal in zakelijke omgevingen gebruikt, maar voor particulier gebruik zijn er ook voordelen. Een VPN schermt bijvoorbeeld je IP adres af, of maakt gebruik van een IP adres waarmee je regioblokkeringen kunt omzeilen. Je kunt thuis zelf een VPN-server opzetten, maar dat is meer iets voor kenners. Over het algemeen maak je gebruik van betaalde diensten. De maandelijkse kosten vallen mee.

Waarom komt Opera met gratis VPN?
Goede vraag, het antwoord daarop is niet erg duidelijk. De VPN wordt eigenlijk aangeboden door SurfEasy, een Amerikaanse dienst die Opera in maart 2015 heeft overgenomen. Die rekent voor zijn diensten gewoon een bedrag van 5,70 euro per maand. Voor Opera is een apart netwerk gebouwd.

Is Opera VPN ook echt gratis?
Vooralsnog wel. Er bestonden al wel gratis VPN-diensten, maar die hanteren freemium modellen. Er zijn dan restricties op het gebied van datagebruik of je ziet advertenties. Bijzonder is dat Opera VPN tegelijk ook nog adblocker is. Na de installatie kun je die aan of uitzetten. Ook zorgt Opera VPN ervoor dat advertentietrackers je niet kunnen volgen. Ook die optie is uit- of aan te zetten.

Hoe installeer ik Opera VPN?
Dat is eigenlijk vrij simpel, volg de instructies op het scherm. De VPN-verbinding wordt als IPSec verbinding aan iOS toegevoegd (zie het regelpaneel) en werkt dan voor alle applicaties. Opera VPN heeft servers in Canada, Duitsland, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten. Omwille van de snelheid selecteert je het land waar je bent of dicht bij bent.

Zijn er nadelen?
De ervaringen met Opera zijn tot nu toe in elk geval positief. Op dit moment is er helaas alleen een iOS versie. Geen Android of desktop. Het is verder niet duidelijk of Opera de app als lokkertje gaat gebruiken en uiteindelijk toch advertenties gaan tonen. Ook zijn er een paar technische aspecten om rekening mee te houden, maar die gelden voor alle VPN oplossingen: de verbinding is iets trager dan een normale verbinding, en dus eigenlijk alleen handig als je blokkades wilt omzeilen, bijvoorbeeld in China.

VPN Opera is hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Eduard

Euh… Leuke clickbait-vraag, maar wordt die ook nog beantwoord?

“Is die gratis VPN van Opera echt te vertrouwen?”
” Maar wat zijn eigenlijk de risico’s?”

En dan een simpel overzicht van wat VPN is en wat Opera precies aanbiedt…

Peter

Opera to Be Sold to Chinese Tech Companies for $1.2 Billion …
http://www.bloomberg.com/…/opera-software-gets-agreed-takeover-off...
Dus hoe betrouwbaar gezien dit gezegd wordt over de eigenaren;
..Perhaps most concerning if you’re an Opera fan, Qihoo has often been surrounded by rumors of foul play, fraud, and dirty tricks. Its apps have been banned from the iTunes store before …

JoeriDB90

Een gratis VPN heeft zijn voor- en nadelen natuurlijk. Ik ben van GOOSE VPN en we hebben de voor- en nadelen van een gratis VPN uitgewerkt: https://goosevpn.com/nl/blog-nl/waarom-gratis-vpn-aanbieders-niet-te-vertrouwen-zijn

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond