-

IT’er wil gewoon lekker werken

Innovatie staat bij de meest organisaties hoog op de agenda en daarvoor zijn goede IT professionals essentieel. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal vacatures voor IT functies vorig jaar opnieuw steeg, met bijna dertig procent. Maar wat kun je als werkgever doen om de schaarse IT’er aan boord te krijgen?

Een klinkende bedrijfsnaam of goed doordachte purpose statement blijken nagenoeg overbodig te zijn. IT’ers willen vooral uitgedaagd worden en tegelijkertijd een goede balans hebben tussen werk en vrije tijd, blijkt uit onderzoek.

Uitdaging en balans staan voorop 

Of je nu op zoek bent naar een BI consultant of een data scientist, de belangrijkste factor voor werktevredenheid onder IT’ers is een uitdagende functie – blijkt uit de Robert Walters Salary Survey 2020.  

Op een tweede plaats staan een goede werk-privé balans, en dan vooral de mogelijkheid om thuis te werken of hun eigen uren in te delen. Gelukkig zijn de meesten van hen, namelijk 79%, tevreden over de mogelijkheden die ze krijgen om flexibel of thuis te werken. Ook over de invloed die ze hebben op het succes van de organisatie zijn twee op de drie IT professionals erg te spreken. Slechts vijf procent van de IT’ers geeft aan dat de impact van zijn werk niet duidelijk zichtbaar is.

‘Purpose’ niet voor IT’ers

Een aantrekkelijke purpose statement vinden IT’ers de minst belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Ook met een bekende merknaam ga je IT professionals niet binnenhalen. Meer dan de helft van hen zegt namelijk geen waarde te hechten aan de bekendheid van het bedrijf waarvoor ze werken. 

Interimmers positiever dan vaste werknemers

Opvallend genoeg zijn IT’ers die op interimbasis werken positiever over de inhoud van hun functie dan IT’ers in vaste dienst. Van de professionals werkzaam in vaste dienst, geeft 69% aan tevreden te zijn met zijn taken en verantwoordelijkheden. Van de interim IT professionals is 86% tevreden met de inhoud van zijn huidige interimopdracht. 

Salarissen stijgen opnieuw

Goed gekwalificeerde IT professionals met kennis van de Nederlandse taal zijn behoorlijk schaars. Vooral specialisten in business intelligende en machine learning zijn bijna niet meer te vinden en kunnen flinke salarissen vragen, blijkt uit de Salary Survey. 

Negen op de tien IT professionals hebben vorig jaar een salarisverhoging ontvangen. Ook dit jaar verwachten IT’ers meer te gaan verdienen. Twee op de drie interim professionals verwacht een stijging in inkomen, tegenover 78% van de werknemers in vaste functies. Het meerendeel van de IT professionals werkzaam op interimbasis verwacht zelfs dat zijn inkomen meer dan tien procent gaat stijgen.

Carrièrestap of internationaal avontuur

Negen op de tien IT’ers staan open voor een nieuwe baan, zelfs als zij niet actief  op zoek zijn. De meestgenoemde reden om te switchen van functie, is het kunnen maken van een carrièrestap, of het uitzicht op inhoudelijke ontwikkeling. Ook een internationale carrière staat hoog op het wensenlijstje van menig IT’er. Een op de vijf zou zijn huidige baan opgeven voor een uitstapje naar het buitenland. 

Over de auteur: Stijn Dissen is senior marketing manager Benelux bij Robert Walters.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond