-

Laat je vacatures opvallen in Google for Jobs

Google for Jobs kwam in het najaar van 2020 eindelijk beschikbaar in Nederland en gaat het recruitmentlandschap flink opschudden. Tips en advies om je vacatures eruit te laten springen.  

Google for Jobs is binnen Google het platform waarin vacatures worden verzameld en vertoond. Met de komst van deze handige tool wil Google de zoektocht makkelijk en overzichtelijk maken, zodat er sneller een match wordt gevormd tussen de werkzoekende en werkgever. 

Volgens vacaturesite Careerbuilder begint 73% van de werkzoekenden in Google bij het zoeken naar een nieuwe baan. Google speelt hierop slim in met een eigen vacaturebank. Wanneer er vacature gerelateerde zoektermen worden gebruikt, verschijnt deze vacaturebank boven de organische zoekresultaten. De prominente plek is vergelijkbaar met Google Shopping resultaten en geeft de zoeker een handig overzicht. In dit geval biedt het dus een overzicht van alle relevante vacatures gerelateerd aan de gebruikte zoektermen. 

De voordelen van Google for Jobs

De komst van Google for Jobs brengt vele voordelen voor zowel werkgevers als werkzoekenden met zich mee. Voorheen stonden vacaturesites als Indeed en Nationale Vacaturebank op de eerste pagina van de zoekresultaten. Dit zorgde ervoor dat vacatures op de eigen website minder snel gevonden werden, ondanks alle zoekmachine optimalisaties. Met Google for Jobs kunnen werkgevers de zichtbaarheid van hun vacatures vergroten. Ook kleine bedrijven hebben nu een kans om eigen vacatures te vervullen zonder daarbij gebruik te moeten maken van derde partijen. In Google for Jobs hoeven werkgevers (vooralsnog) niet te betalen, willen ze hun vacature zichtbaar krijgen. 

Ook werkzoekenden hebben baat bij het gebruiken van de vacaturebank van Google. De zoekmachine filtert alle vacatures en weergeeft deze in een handig overzicht. Door de filtering verdwijnen dubbele vacatures. Dit wil zeggen dat er maar één vacature wordt weergegeven in de vacaturebank. Door middel van meerdere knoppen kan de zoeker zelf bepalen via welke website hij/zij wilt solliciteren. Hiermee voorkomt Google dat een werkzoekende dezelfde vacature meerdere keren kan tegenkomen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de locatie van de gebruiker. Hiermee worden vacatures in de buurt eerder vertoond en kan de gebruiker via verschillende filters alle vacatures op gewenste criteria filteren. Zo heeft de werkzoekende alle vacatures in de buurt in één overzicht. Hierin worden overigens alleen de meest actuele vacatures weergegeven. Werkgevers moeten vacatures die verlopen zijn verwijderen. Google streeft er namelijk naar accurate informatie te bieden aan de gebruiker. Dit geldt ook voor vacatures. 

Kun je nog opvallen? 

Google wil binnen de vacaturebank alleen uniforme titels weergeven. Hiermee wil de zoekmachine verwarring voorkomen bij de werkzoekende. Vacaturetitels als ‘Creatieve duizendpoot’ of ‘Enthousiaste Salestijger’ worden in de loop van de tijd geweigerd in Google for Jobs. Algemene vacaturetitels worden dus de norm. Maar hoe kun je dan nog wel opvallen met vacatures in Google for Jobs? Met onderstaande tips kun je toch de aandacht van de gebruiker vestigen op je vacature.

1. Gebruik structured data

Om je vacature überhaupt zichtbaar te krijgen in Google for Jobs dien je gebruik te maken van structured data. Via schema.org vind je een voorbeeld dat je kunt kopiëren en aanpassen voor jouw vacatures. Via Google Tag Manager kun je ervoor zorgen dat Google jouw vacature kan indexeren. Door de testing-tool van Google te gebruiken, kun je achterhalen of jouw vacature goed wordt geïndexeerd.

2. Vul zoveel mogelijk velden in

Vul zoveel mogelijk velden in binnen de structured data. Hoe meer informatie je deelt met Google, hoe beter en specifieker Google je vacature kan indexeren. Er zijn meerdere vereiste velden die je moet invullen, namelijk:

  1. De datum van plaatsing
  2. De omschrijving van de vacature
  3. De naam van organisatie
  4. De locatie
  5. De functietitel
  6. De looptijd van de vacature

Als deze velden zijn ingevuld in de structured data kan jouw vacature weergegeven worden in Google for Jobs.  

 3. Val op met een logo

Op dit moment worden er nog veel vacatures weergegeven in Google for Jobs zonder bedrijfslogo. Dat is zonde! Je bedrijfslogo is één van de eerste aspecten die zichtbaar zijn in de vacaturebank. Zorg er dus voor dat ook het logo wordt geïndexeerd. 

 4. Schrijf een overtuigende introductie

Naast je bedrijfslogo is ook de introductie van de vacature direct zichtbaar. Dit is de plek waar je een overtuigende tekst moet schrijven om de gebruiker over te halen om meer te willen weten over de inhoud van de vacature. Gebruik hiervoor een heldere call-to-action.

 5. Specificeer de locatie

Aangezien Google de meest relevante vacatures in de buurt als eerste vertoont (op basis van de locatie van de gebruiker), is het verstandig om de locatie zo specifiek mogelijk in te vullen. Bijvoorbeeld; moeten sollicitanten op gesprek komen in Amsterdam, maar gaan ze uiteindelijk werken in Breda? Dan is Breda de locatie die voor de vacature geldt. Dit zorgt er ook weer voor dat je relevantere sollicitanten krijgt!

6. Verwerk zoekwoorden

In de uitgebreide omschrijving van de vacature kun je de meest relevante zoekwoorden verwerken om op bepaalde zoektermen naar boven te komen. Denk ook aan eventuele synoniemen waar je op gevonden wilt worden. 

 7. Benoem het salaris

Een salarisindicatie is op dit moment nog geen vereiste voor Google for Jobs, maar wordt wel sterk aanbevolen. Een werkzoekende wilt alle relevante informatie van de vacature weten voordat er gesolliciteerd wordt. Dit betekent dat zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden benoemt moeten worden in de omschrijving van de vacature. Hier valt het salaris ook onder. En zeg nu zelf; jij solliciteert eerder op een vacature die precies aangeeft hoeveel je gaat verdienen dan een vacature waar een marktconform salaris wordt aangeboden, toch?

8. Verwijder verlopen vacatures

Zoals eerder aangegeven wil Google te allen tijde de meest actuele informatie bieden aan gebruikers. Dit geldt ook voor de vacatures. Zorg er dus voor dat je de vacatures regelmatig updatet en ook verwijdert indien deze verlopen zijn. 

We kunnen helaas niet in de toekomst kijken, maar er wordt verwacht dat Google for Jobs de plek in gaat nemen van vacaturebanken als Indeed en Nationale Vacaturebank. De tool is nu nog gratis te gebruiken, maar we sluiten niet uit dat er een betaalde functie binnen deze tool komt om de vacature een extra boost te kunnen geven. Tot die tijd kun je bovenstaande tips gebruiken om op te vallen binnen Google for Jobs. 

Over de auteur: Hidde van den Berg is Online Marketeer bij eRocket

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond