-

Magento focust op progressive web apps: ‘Toekomst van het web’

Magento gaat zich richten op progressive web apps (PWA). Het ontwikkelt op dit moment tools waarmee webwinkels makkelijk beschikbaar zijn te maken als PWA – het alternatief voor de native applicatie. Welke stappen worden er precies gezet en waarom zouden winkeliers een PWA moeten overwegen?

Magento is ervan overtuigd dat de komst van progressive web apps voor net zo’n grote verandering gaat zorgen als de eerdere komst van responsive webdesigns. Daarom breidt het op dit moment het e-commerceplatform uit. De Magento PWA Studio gaat tools bevatten om PWA-technieken onder de knie te krijgen, speciale frontends te bouwen of componenten te ontwikkelen die weer zijn te verkopen op de Magento marktplaats.

In de aankondiging voor de webwinkelontwikkelaars bestempelt het bedrijf de progressive web apps als de toekomst van het web. ‘Binnenkort zullen de technieken die we vandaag de dag PWA noemen net zo vanzelfsprekend zijn voor een goede website als responsive designs nu.’

Alternatief voor native app

Het succes van sommige native apps laat zien dat er behoefte is aan applicaties die een ‘frictieloze’ winkelervaring bieden, schrijft Magento. Maar uit cijfers blijkt ook dat een native app duur is om te onderhouden en dat consumenten alleen apps downloaden van bedrijven waarmee ze zeer geregeld contact hebben. Het bedrijf ziet daarom met name een hoop mogelijkheden voor de doorsnee retailer.

Een PWA is een app die vanuit een webbrowser wordt gestart en net als een native app is op te slaan op het thuisscherm van de telefoon. De gebruiker hoeft de app niet te downloaden, die blijft daardoor altijd up-to-date. Wel is deze offline beschikbaar. Het grote voordeel van de PWA-techniek is dat deze is gebaseerd op open standaarden: PWA’s worden opgebouwd uit HTML, CSS en JavaScript. Kenners zeggen dat de apps daardoor sneller en vooral goedkoper zijn. Nu moeten er immers vaak nog een app voor Android en iOS worden onderhouden. Progressive web apps kunnen daar theoretisch voor in de plaats komen.

Een belangrijke succesfactor is dat de web apps zijn te voorzien van een nieuwe set API’s, ‘service workers’ geheten. De ‘service workers’ maken het mogelijk om op de achtergrond JavaScript te laten draaien: dit is weer erg nuttig voor het pre-laden van content, synchroniseren en ontvangen van data en sturen van pushnotificaties.

Bredere ondersteuning

Tot zeer recent was met name Google, groot voorstander en bedenker van de term, enthousiast. Maar nu haken steeds meer bedrijven aan. Behalve telefoons met Android en Chrome zijn ook de iPhones zeer binnenkort geschikt om PWA’s op te gebruiken. Apple hield lange tijd de boot af (het ondermijnt immers het verdienmodel achter de App Store) maar heeft inmiddels aangekondigd de ‘service workers’ in te bouwen in de techniek waarop webbrowser Safari draait.

Mede daarom heeft Magento besloten deze progressive web apps onder de aandacht te brengen van de gebruikers van het e-commerceplatform. ‘We weten dat dit geen kleine stap zal zijn en dat merchants en partners hulp kunnen gebruiken bij de overgang. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met Google en en onze community om de Magento PWA Studio te ontwikkelen.’ Magento moedigt bedrijven en ontwikkelaars aan zich te verdiepen in het onderwerp en een migratie alvast op te nemen in de budgetten van komend jaar. Voor veel winkeliers zou 2018 weleens het jaar kunnen zijn dat de progressive web app op de agenda komt te staan, zo is de verwachting.

Google heeft een bibliotheek beschikbaar met documentatie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond