-

Mastercard maakt blockchaintechniek beschikbaar voor b2b-bedrijven

Mastercard is deze maand een blockchainexperiment gestart voor B2B-bedrijven. De blockchaintechnologie zou bedrijven kunnen helpen bij betalingen over de grens.

Het is misschien niet de eerste toepassing waar iemand aan denkt, maar creditcardbedrijf Mastercard ziet mogelijkheden om B2B-bedrijven te helpen met de grootboektechniek. In een aankondiging eerder deze maand maakte het creditcardbedrijf bekend de intern ontwikkelde blockchaintechniek open te stellen als ‘Mastercard Blockchain API’.

Het bedrijf denkt dat een blockchaintechniek met name bruikbaar is om cross-border betalingen sneller, goedkoper en transparanter te maken. Voor één van de voor de hand liggende toepassingen kan er gekeken worden naar de ‘Digital Trade Chain’, een B2B-blockchaintoepassing die de betaling en exporthandel combineert. Bedrijven die een nieuwe relatie aangaan hoeven dan niet meer te grijpen naar al het traditionele papierwerk dat voor garanties en vertrouwen moet zorgen. Een ‘slim’ contract en aangesloten betaalbedrijven garanderen dan de transactie voor alle betrokkenen goed wordt afgerond. Bijvoorbeeld: komt de vracht aan bij bij de afnemer dan wordt de betaling automatisch in gang gezet.

Omdat Mastercards API is te gebruiken naast de andere API’s van het betaalbedrijf zijn er in theorie allerlei combinaties te bedenken. Als voorbeeld geeft het bedrijf dat er met een standaard betaalkaart en een terminal is aan te geven dat bepaalde producten op een plek zijn aangekomen.  Natuurlijk is een grootboek ook te gebruiken om een onderhoudshistorie op apparatuur vast te leggen. Bij iedere betaling wordt de servicebeurt bijgeschreven in de blockchain. Wisselt het apparaat van eigenaar dan krijgt diegene toegang tot deze betrouwbare geschiedenis.

Hoewel Mastercard benadrukt dat het om een experiment gaat, lijkt het de techniek meer en meer te omarmen. Zo zijn er tientallen patenten aangevraagd en investeert het in bedrijven die op dit vlak actief zijn. Binnen de Enterprise Ethereum Alliance werkt het samen met anderen om applicaties te ontwikkelen voor Ethereums blockchain.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond