-

Microsoft Edge: beter dan Internet Explorer?

Met Windows 10 krijgen gebruikers vanaf vandaag de beschikking over een nieuwe browser genaamd Edge. Lichter en sneller dan zijn voorganger Internet Explorer die overigens gewoon nog is te gebruiken. Maar is hij ook echt beter in het gebruik?

Adieu Internet Explorer, welkom Edge, zo heet het op diverse sites, maar of gebruikers Internet Explorer zo snel zullen afdanken is de vraag. De keuze voor een nieuwe Microsoft browser lag overigens voor de hand omdat de vorige lichtgewicht versie niet meer voldeed voor universeel gebruik op desktop, tablet en smartphone.

Microsoft gebruikt nog steeds Trident als technische kern voor de browser, of liever gezegd een variant genaamd EdgeHTML, maar daaromheen is ongeveer alles veranderd. Het grote voordeel is dat Edge meer aansluit bij webstandaarden, en webontwerpers minder rekening hoeven te houden met afwijkingen zoals Internet Explorer vaak nog wel kenmerkte.

Een waarschuwing vooraf: Edge is nog niet af. De ondersteuning voor extensies die was toegezegd ontbreekt nog in Windows 10. Dat betekent dat sommige programma’s zoals AdBlock Plus of plugins niet werken met Edge. Wel lijken veel pagina’s in de war gebracht door Edge: ook op de desktop krijg je soms de mobiele weergave van een website te zien.

Qua gebruikersvriendelijkheid is er nog veel te verbeteren. Een paar pijnpuntjes: de titel van bladwijzers kan worden veranderd, maar het adres niet. Het bladwijzermenu werkt minder handig wanneer die bladwijzers in subfolders staan. Het instellen van Google als zoekmachine in plaats van de standaard Bing lukt nu wel, maar vergt een groter aantal stappen dan in Internet Explorer. Bij het downloaden van bestanden heb je als gebruiker geen keuze, alles komt automatisch in de downloadfolder terecht. Hierdoor switch je voor bepaalde taken toch nog vaak weer terug naar Internet Explorer.

Daar staan enkele handigheidjes tegenover: er is een leeslijst voor het geval je pagina’s later wilt terugkijken, je kunt kale tekst van webpagina’s lezen zonder plaatjes en je kunt op webpagina’s annotaties maken en die delen. De meeste browsers bieden die mogelijkheid alleen via extensies. Er is verder een optie voor privéscherm, voor  het geval je op het werk privédingen wilt doen, maar geen sporen wilt achterlaten. Spraakhulpje Cortana (begrijpt nog geen Nederlands) zit ingebouwd. Qua snelheid klopt Edge Google Chrome, Mozilla Firefox en Apples Safari browser.

Voor de doorsnee gebruiker is Edge wel een vooruitgang. Geen ingewikkelde menu’s meer met keuzemogelijkheden die niemand begrijpt, maar een opgeschoonde browser die zomaar eens zijn moeder Internet Explorer van de troon kan stoten.

Deel dit bericht

32 Reacties

stèfan

Inmiddels werk ik met Edge.
Persoonlijk vind ik het niet een vervelend programma, echter kan ik met geen mogelijkheid vinden waar ik de startpagina kan veranderen.

Er zit wel een optie in voor een “knop” genaamd startpagina (het bekende huisje zeg maar, en daar kun je een startpagina instellen.
Maar deze opent niet gelijk met het opstarten van Edge.

Hendrik Jan

@Stèfan: Ik had hetzelfde probleem, maar uiteindelijk staat de optie direct vooraan: Ga naar Instellingen –> Selecteer onder “Openen met” “Specifieke pagina of pagina’s” –> Aangepast –> Vul hier je startpagina in. Als het goed is opent Edge nu met de ingevulde pagina.

M. Nonneman

Ik heb zojuist Windows 10 geinstalleerd; Microsoft Edge werkt niet…en alle andere browsers wel!
Wat doe ik verkeerd…

stèfan

@Hendrik Jan:
Dankjewel, het is met jou uitleg inderdaad gelukt!

Rob K.

Bij mij werkt Edge ook niet, terwijl IE wel gewoon werkt. Wie helpt?

F. Teurlings

Wat ik mis tegenover Chrome b.v. de vertaalfunctie, rechts klikken met de muis en je kon vertalen. Het niet kunnen plaatsen van extensies om b.v. Gmail te openen. Zijn kleine dingen die afwijken maar zetten mij er niet toe aan om Edge te gaan gebruiken. Of ken ik de mogelijkheden nog niet van Edge?

t.bakker

bij mij werkte het ook niet, contact met microsoft gehad en raden mij aan om een schonen installatie te doen, dit gedaan en nu werkt het wel, je kan dit doen in windows 10 met herstel programma, maak wel eerst een backup van wat je wil behouden anders ben je alles kwijt.

p.pimpelmees

2 dgn Edge ben er niet blij mee.
Na install Win10 is de Favorieten bestand vernietigd: leeg. Gelukkig had ik net een schone Win 7 , zodat er een Windows old bestaat. Dit bestand gesleept naar de nwe favoriet: Geen resultaat, kan dus niet: Actie: win old favo verplaatst naar bureaublad, en klaar. Is natuurlijk niet de bedoeling,toch?
Of het komt door Edge of Win 10?? Heb sinds Win10 wel steeds storing op de wifi, die volgens edge , steeds verbroken wordt; kan ook een hardware probleem zijn, moet nog uitzoeken(Update?)Volgens Ziggo: geen problemen met modem/router.
Het systeem verbied mij IE 11 te installeren: Niet compatible met Win 10

@Stèfan: Ik had hetzelfde probleem, maar uiteindelijk staat de optie direct vooraan: Ga naar Instellingen –> Selecteer onder “Openen met” “Specifieke pagina of pagina’s” –> Aangepast –> Vul hier je startpagina in. Als het goed is opent Edge nu met de ingevulde pagina.

bovenstaande geprobeerd: Kan “Openen met” niet vinden onder instellingen.

plus punt: Edge reageert veel sneller dan IE 11

joyce

kan openen met ook niet vinden

Ceriel

@p.pimpelmees en anderen, de favorieten uit explorer kunnen worden geïmporteerd door te klikken op de 3 horizontale streepjes ergens rechts bovenin je scherm (hub), in blauwe tekst kun je daar lezen: favorieten importeren, de rest wijst zich vanzelf.

Leo

Kom er maar niet achter hoe ik de afmetingen van de adresbalk kan aanpassen. Zal er wel overheen kijken maar toch……..

Nick

Microsoft Edge – windows 10 is een flop, wat een aantasting van privacy op alle vlakken, en waarschijnlijk veel lekker dan een lek mandje….
Als dit de techniek van tegenwoordig is ga ik weer terug naar de telegraaf, pen en papier en een telraam,veel beter en sneller dan WINDOWS 10. En niemand die met me mee kijkt of luistert!!

NickL

Vandaag windows 10 gedownload met de nieuwe Edge browser. Lijkt allemaal erg eenvoudig. Te eenvoudig naar blijkt. De browser is dermate beperkt door het ontbreken van de meest voor de hand liggende gebruikersgemakken en zowat alle add-ons (google ipv dat waardeloze Bing/ YouTube, vertalen/ ed.)die je tijdens het surfen nodig hebt, dat ik onmiddellijk weer ben overgeschakeld naar IE11. Microsoft heeft dit te snel gelanceerd onder druk van de concurrenten. Te snel, want mij zien ze voorlopig niet op Edge zitten. Voegt niets toe en wat er onder de motorkap gebeurt interesseert me niet ( daar zou zoveel verbeterd zijn, zeggen ze…)Als ik dat als gebruiker niet merk schiet ik er niets mee op.
Voor mij een Microsoft misser van de eerste orde. Broddelwerk !

Louis

heb windows 10 geïnstalleerd werkt idd naar behoren echter de edge browser heeft nergens het (huisje) de startpagina knop

je kunt idd wel bijv google instellen zoals hierboven beschreven en dan start edge met deze pagina op echter op daarna weer snel vanaf een andere site naar google te gaan of om google in te stellen voor tabbladen krijg ik niet gevonden

RoMa

Ik kan redelijk goed overweg met edge, wat ik erg mis is de functie vertalen.
Is dat op een of ander manier toe te voegen?

Erik

Vidoe’s worden schokkerig weergegeven, terwijl alle andere browsers er kennelijk geen problemen mee hebben…..

marcel

Ik heb ook constant problemen sinds ik windows 10 geinstalleerd hebt,en die Edge rommelzooi!
gebeurt steeds vaker dat mijn internetverbinding verbroken wordt! tijdens browsen,gamen,enz, heb ziggo. en zit notabene op lanverbinding!
ook schokkerig beeld bij filmpjes,en games.
had dat niet bij windows7!
met 1 woord,heb er spijt van dit hebben geinstalleerd!

Leo Grootveld

@Louis De startpagina knop kun je vinden onder (de 3 puntjes)- Instellingen – geavanceerde instellingen.

Carlo

Wat een hoop gewauwel over EDGE die het gewoon prima doet: wel even spelen met de instellingen en andere knoppen om te weten wat wel en niet kan en om te weten te komen waar alles staat.

Stef52

Adblock werkt (nog) niet in Edge. Maar als je de Epic browser gebruikt kun je weer ongestoord het internet op via Epic en wordt je niet meer gestoord door reclames en daar door een traag internet.

RiveN63

Edge ziet er leuk uit en is ook snel… met popups en agressieve banners
maakt Edge tot een echt advertentie kanon.
Windows 10 is er op gemaakt om advertenties te laten zien en elke pc te gebruiken als een soort machine die elke toets die je indrukt ..doorseint naar Msoft om zogenaamde advertenties op maat te bieden
Microsoft windows 10 kan beter Malwaresoft windows 10 genoemd worden

Peter Voermans

Bij IE kon de map tijdelijke internet bestanden worden verplaatst naar een andere harde schijf. Dit is wel handig als het OS op een ssd staat. Ik ben die mogelijkheid bij Edge niet tegen gekomen. Hopelijk gaat dit snel gebeuren.
Ohja: C-Cleaner is aangepast op Windows 10 en neemt zowel Edge als IE mee met het wissen van tijdelijke bestanden e.d.

Rob

Edge werkt wel snel, maar geeft bij zowat elke website de foutmelding: Deze pagina is niet beschikbaar. Vooral website’s die doorverwijzen. Bv. Crazymails.nl
Met explorer 11 had ik dat niet.
Graag een antwoord of oplossing hiervoor.

Met een vriendelijke groet,

Rob

Henk

Windows 10 al enige tijd geleden geïnstalleerd. Geen problemen. Vandaag zag ik plotseling Microsoft Edge. Een volgend moment waren mijn adressen (contactpersonen) uit de adressenlijst verdwenen. Ook Kaspersky, mijn beveiligingsprogramma’s is weg. Opnieuw proberen te installeren, maar Edge schijnt het te blokkeren! Wat moet ik doen?

Rob Overbeek

Belangrijkste nadeel van Edge voor mij is toch wel dat ik bij downloads nu niet meer kan kiezen waarheen de download gaat. Tevens zou het m.i. handig zijn als ik kon kiezen bij het openen van een web adres welke browser nu mijn favoriet is (Internet explorer, EDGE of Chrome). Weet iemand of dat kan? En vooral is er een truukje om toch de plaats van downloads te bepalen, “opslaan als” is toch een simpel commando zou je zeggen

Gerard

Veel mensen om ons heen klagen over de nadelen van Windows 10.
Velen hebben spijt van overstap windows 8.1 Pro naar Windows 10.
Enkele forse nadelen Windows 10 :
– Geen vrije keuze updates (heel groot nadeel)
– Dramatische Explorer Edge
– Problemen Windows Live Mail
– Problemen met vele soorten software en div. Hardware
– Win 8.1 Pro met Startknop super eenvoudig te bedienen
– Win 8.1 Pro opstart via SSD minstens zo snel als Win 10

De vraag aan SeniorWeb is om dit eens duidelijk te belichten !!
Wijzelf hebben samen met aantal gelijkgestemden, aanwezige Windows 10 op geleverde nieuwe computers verwijderd en zelf nieuw aangeschafte Windows 8.1 Pro retailversie (prijs 100,- Euro) op de nieuwe Computers geïnstalleerd. Werkt perfect,echter wel vervelend dat geleverde Windows10-productcode niet uit moederbord is te verwijderen. Is daar misschien een oplossing voor ?
Bovendien dan nog hardnekkig dwingende Windows10 promotion-updates (gelukkig te cancelen dankzij vrije keuze Updates).

bruce

ik wil ie gebruiken onder windows 10 voor een bepaalde applicatie. Krijg echter ie niet geinstalleerd. Site van microsoft zegt dat ie geinstalleerd is maar kan deze niet vinden en ook niet openen via apps

Joop Klijnhout

waarom, kan ik Outlook.com vast pinnen aan het scherm

Bart

@bruce,
Voor zover nog niet al gevonden is explorer gewoon te vinden onder C:\program files\internet explorer\iexplore.exe en indien niet geïnstalleerd \ieinstall.exe
Je kunt in het instellingen menu van win10 aangeven welke toepassingen moeten worden geopend bij diverse protocollen of bestandsformaten

aart van joolingen

Bij het gebruik van Edge verschijnt er steeds een pop up waarvan ik de betekenis niet weer. Het verschijnt steeds wanneer ik tekst moet invoeren. Hoe kan ik dat uitzettten

nik

heb een schone installatie van windows 10,op een nieuwe laptop,bij mij werkt EDGE perfect.
geen problemen tot dusver.

Hans Zimmermann - 1944

Als ik het zo lees zijn veel pas w10 gebruikers die net de update van & gemaakt niet tevreden met Edge nu.
Beetje hoop gezeur, jullie doen net of jullie overgang van 7 naar 10 gebeurt op basis van de Nwe Edge..

Ik ben al jaren gebruiken van chrome op windows maar nu heel blij met de Egde.
De integratie met mijn Google apps en alles wat ik daarop gebruik heeft een positieve uitwerking.

Ga nu eerst eens op zoek om je identiteit op W10 te vinden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond