-

Microsoft gelooft in bel- en videobots voor Skype

Microsoft gaat nog een stapje verder in het geloof in bots. Dat blijkt uit de tools die beschikbaar zijn gemaakt voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen ze bots onderdeel maken van de audio- en videogesprekken in Skype. Hoe stelt Microsoft zich dat precies voor?

Terecht of niet, bots zijn in een hele korte tijd een vast onderdeel geworden van het marketing- en servicevocabulair. Met computergestuurde gesprekken beantwoorden bedrijven de veel voorkomende vragen van klanten. Of ze koppelen een bot op zo’n manier aan de systemen dat ze zijn te gebruiken voor selfservicing. Denk dan bijvoorbeeld aan de vliegmaatschappij die zijn klanten al pratende laat inchecken voor een vlucht.

De meest besproken variant ervan – de chatbot – is nog nauwelijks geland of Microsoft denkt ook al een volgende stap. Net als Facebook, Slack en anderen heeft de maker van Skype de software opengesteld voor de geautomatiseerde gesprekken. Maar als het aan Microsoft ligt blijft het niet bij chatbots. Tijdens de laatste conferentie voor ontwikkelaars heeft Microsoft een reeks aan tools beschikbaar gemaakt die het mogelijk maken interactieve videobots te maken.

Chatbot als virtuele assistent

Gaan ontwikkelaars aan de slag met deze ‘real-time video SDK’ dan kunnen ze de bots deel laten nemen aan één-op-ééngesprekken en gedeelde calls voor groepen. De toepassingen die Microsoft zich voorstelt lopen uiteen, zoals het bedrijf in een eerdere demonstratievideo heeft laten zien. Zo is het voorstelbaar dat er op termijn videobots komen voor de verkoop die al pratende een product personaliseren. Maar een virtuele assistent die, gekoppeld aan allerlei andere digitale services, taken uitvoert zou ook niet ondenkbaar zijn.

Anderen geloven zelfs dat een eerste kennismaking of sollicitatie via Skype is te houden. Een assistent die is gekoppeld aan een AI-systeem kan dan de emoties aan de andere kant van het scherm ‘lezen’.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Hoewel het – in ieder geval voor de korte termijn – onwaarschijnlijk lijkt dat bedrijven massaal een bel- of videobot uitbrengen, geeft het wel aan welke kant Microsoft op wil. Skype moet net als andere chatapps een plek worden waarop services samenkomen. Gelijktijdig maakte het bedrijf namelijk ook bekend dat het binnen enkele maanden mogelijk is om bots uit te brengen die Skype-gebruikers tijdens een chat kunnen oproepen. Voeren twee mensen een gesprek over een restaurant dan zouden ze theoretisch in het chatvenster een reserveringsbot kunnen oproepen. Het ‘Bot Framework’ maakt het bovendien mogelijk het computergestuurde gesprek te voorzien van een betaalfunctie.

Welke uiterlijke vorm de bots uiteindelijk ook krijgen, het is in ieder geval zeer waarschijnlijk dat consumenten er nog vaker mee geconfronteerd worden. Microsofts zoekmachine Bing wordt in ieder geval al klaargestoomd om ze bij zoekopdrachten te vertonen. Onderstaand voorbeeld laat zien dat een restaurant met één druk op de chatknop is te bevragen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond