-

Een migratie naar Magento 2: hoe pak je dat aan?

De meeste Magento-gebruikers zullen op korte termijn moeten nadenken over een migratie naar Magento 2 – de nieuwe versie van het e-commerceplatform. Maar hoe pak je zo’n migratie aan?

Sinds de lancering van Magento 2, eind 2015, is er behoorlijk wat kritiek geuit op het nieuwe platform. Met name over de instabiliteit van het platform en het feit dat bepaalde functies en extensies ontbraken, maakten bedrijven zich zorgen. Dit leidt er nog altijd toe dat ze overstappen op alternatieven zoals Shopware. En hoewel er sindsdien veel is verbeterd en bedrijven beetje bij beetje de stap zetten, schuiven nog altijd velen de migratie voor zich uit. Dat kan echter niet tot in het oneindige: eind 2018 zou Magento de support op de eerste versie stoppen.

Theoretisch is het mogelijk om Magento 1 ook na dit moment te blijven gebruiken. Maar geen support betekent ook geen veiligheidsupdates. “Het moment dat de support stopt ligt nog niet helemaal vast, maar alle reden om alvast voor te sorteren”, adviseert Henk Mensinga van Youwe.

De verwachting is namelijk ook dat veel ontwikkelaars van bijvoorbeeld extensies Magento’s voorbeeld zullen volgen. Iedere wijziging of uitbreiding voor het platform is dus voor eigen rekening en waarschijnlijk weggegooid geld als er op een later moment alsnog besloten wordt over te stappen.

Inventarisatie

Bedrijven die een migratie plannen doen er volgens de experts goed aan eerst de huidige installatie goed onder de loep te nemen. Anders dan weleens wordt gedacht is Magento 2 geen upgrade van de eerste versie. Hoewel de twee versies ook heel wat overeenkomsten hebben, heeft Magento ervoor gekozen het platform van de grond af aan op te bouwen. De code, structuren en data-architectuur zijn anders en ook complexer – zo viel al in dit eerdere Emerce-artikel over Magento te lezen.

‘De eerste stap in het transitieproces is om een beoordeling te maken van de huidige installatie. Kijk daarin naar de eigen operatie en licht de onderdelen uit die bijzonder zijn (op maat gemaakte extensies, integraties en workflows) en waarin het Magentoplatform om verbetering vraagt’, stelt consultant Paul Rogers bijvoorbeeld. Hij adviseert om vervolgens een inventarisatie te maken van alle gebruikte extensies. De vraag is allereerst of deze uitbreidingen in een nieuwe omgeving nog nodig zijn en als dat het geval is of er een Magento 2-versie beschikbaar is gemaakt. Lang niet alle extensies zijn er in die uitvoering wat betekent dat er mogelijk maatwerk nodig is (met de bijkomende arbeid en kosten).

Datamigratie

Voor een projectteam zal de datamigratie de belangrijkste horde zijn. Daarvoor heeft Magento een migratietool ontwikkeld die de belangrijkste gegevens omzet naar Magento 2-model. De tool is voorzien van drie belangrijke functies: allereerst worden de instellingen gemigreerd van de ene webwinkel naar de andere. Complexer nog is de verhuizing van de daadwerkelijke winkeldata – stap twee. Tot slot is de migratietool voorzien van een delta-functie die de tijd tussen de laatste import en daadwerkelijke livegang overbrugt. Alle gegevens die vlak voor de lancering zijn toegevoegd – denk aan klantdata en recente orders – worden in deze fase overgeheveld.

Belangrijke kanttekening bij deze tool is dat de data die door extensies van derden zijn gegenereerd niet standaard worden meeverhuisd. In Magento’s documentatie is hiervoor een oplossing te vinden. Experts adviseren de migratie naar Magento 2 direct aan te grijpen voor een herziening van de catalogus en alle bijbehorende data: gegevens, attributen en media die niet langer worden gebruikt zijn bijvoorbeeld te verwijderen.

De kans is groot dat een eerste, tweede en derde import tal van foutmeldingen oplevert: de tabellen en kolommen komen niet overeen en de data moeten van formaat worden veranderd. Dat dit een wat complex proces is, moge duidelijk zijn. Het gaat erom fout voor fout te herstellen en de import nogmaals te starten. De tool wordt als bruikbaar en relatief snel gezien – zo worden er in een uur al driehonderdduizend producten verhuisd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond