-

Mobile Update mei 2012

De mobiele ontwikkelingen (smartphone & tablet) gaan razendsnel. Zo snel dat cijfers, feiten, kennis en ‘mobiele urgentiebewustzijn’ niet altijd synchroon lopen. Tijd dus voor een nieuwe mobiele update en een wake-up-call voor iedereen die nog niet over een mobiele strategie heeft nagedacht.

In de wereld zijn nu 6 miljard mobiele telefoons in gebruik. Daarmee is het aantal mobiele telefoons ruim koploper als je het vergelijkt met de 1,7 miljard tv’s of de 1 miljard pc’s.

Smartphonepenetratie
Het aantal smartphones in Nederland blijft groeien. Het percentage smartphones ligt nu boven de zestig procent. Dit is gebaseerd op de trend vanuit augustus 2011 (42 procent) en eind 2011 (52 procent). De verkoopcijfers in aantallen laten zien dat nu bijna tweederde van alle verkochte telefoons smartphones zijn.

Tablets
In Nederland zijn ruim 1,2 miljoen tablets verkocht en er zijn ongeveer 2,4 miljoen tablet gebruikers. Sanoma verwacht dat 30 procent van de Nederlandse gezinnen eind 2012 een tablet heeft, dat zijn er dan 2,2 miljoen ofwel 4,4 miljoen gebruikers. Apple is marktleider met ongeveer 70 procent marktaandeel. Android maakt echter een sterke groei door met 50 procent van de tabletverkopen.

De verwachting is dat in 2012 5 procent van de verkopen gerealiseerd wordt bij consumenten die al een tablet bezitten; uniek in de consumentenelektronicasector.

Gebruik van smartphones en tablets
Hoe worden tablets, smartphones en computers gebruikt gedurende een dag? De smartphone is eigenlijk de constante diesel van het drietal en wordt de gehele dag gebruikt. Een analyse van de page traffic per device voor de categorie nieuws laat de verschillen mooi zien. Een piek in gebruik voor tablets zien we in de ochtend en de avond. De computer wordt vooral tijdens werktijd gebruikt.

Mobiel internet gebruik
In Nederland zijn nu 8,2 miljoen mobiele internetters. Nieuwsbronnen als De Telegraaf en NU.nl worden al meer vanaf mobiel bezocht vanaf laptop. Internationaal zijn de koplopers in penetratie mobiel internet Zuid-Korea (91 procent), Japan (88 procent) en Zweden (84 procent). Er zijn al meer internetbankingsessies vanaf mobiel dan vanaf laptop.

 

Operating systemen
Wat betreft marktaandelen is Android in Nederland koploper, gevolgd door iOS. In de maand maart nam Android meer dan 50 procent van de verkopen (aantallen) van smartphones voor haar rekening, gevolgd door iOS, BlackBerry (samen 41 procent; inschatting is iOS 31 procent en RIM 10 procent) en een beetje Windows Mobile (3 procent). iOS is nog steeds koploper als het om gebruik gaat. Europese pageviewcijfers laten zien dat iOS 41 procent van de pageviews voor haar rekening neemt, gevolgd door Android met 36 procent en BlackBerry met 13 procent. Dit zijn herkenbare cijfers als je naar de pageviews kijkt van grote Nederlandse uitgevers.

Web of app
TNS Nipo is met een interessant onderzoek bezig naar het gebruik van smartphones. De eerste resultaten op Android laten zien dat de verhouding mobiele app versus webgebruik 95:5 is. Een enorme voorsprong van apps dus. Binnenkort wordt dit onderzoek uitgebreid met iPhone-gebruikers en worden de resultaten bekend. Lees hier meer over de keuze tussen web en app.

Time spend en ad spend
De verhouding tussen time spend en ad spend is bij mobiel volledig zoek. Consumenten besteden in de VS 23 procent van hun mediatijd op mobiel, de mediabestedingen zijn 1 procent. Aangezien in Nederland de penetratie van smartphones hoger is dan in de VS zal het verschil nog groter zijn. Adverteerders zetten dus het kanaal waar door bijna een kwart van de consumenten mediatijd wordt besteed amper in.

Mobiele websites
Tachtig procent van de grote Nederlandse bedrijven heeft nog geen mobiele website. Dat is vreemd als je weet dat het mobiele internetbezoek sterk stijgt. Google is een programma gestart om bedrijven te stimuleren mobiele websites te bouwen. Op http://www.howtogomo.com/nl/d/bouw-je-site/#aan-de-slag vind je alle informatie hoe je jouw site snel mobiel geschikt kunt maken.

Bronnen: GFK, Telecompaper, TNS NIPO, ComsScore, VSS, Mary Meeker, Alexa, Flurry Analytics.

Deel dit bericht

12 Reacties

mvdg

95:5 voor apps versus webgebruik… Ik zou de verhouding wel willen zien tussen de twee wanneer naar puur e-commerce gekeken wordt. Ik ga er vanuit dat de verhouding dan flink anders ligt.

Edwin

Leuke update – thanks.

Ik vraag me ook af wat er dan gemeten wordt in dat TNO onderzoek. Gaat het om bandbreedte, tijdsbesteding of transacties? Vermoedelijk tijdsbesteding en ja, dan concurreren spelletjes met websites… Appels en peren wat mij betreft.

Edwin

Ik bedoel TNS Nipo en niet TNO natuurlijk 🙂

Michiel Ebeling

@mvdg @edwin: eens, bij de 95:5 zijn zeker nuances te plaatsen. het gaat inderdaad om time spend, nuttige info lijkt mij. en er is zeker onderscheid gemaakt tussen verschillende activiteiten en de verhouding web:app. zo is bij shopping het aandeel web groter en ligt rond de 15% en bij gaming is vrijwel alles app, bij nieuws is rond de 20% web en de rest app. dat geeft een iets breder inzicht, eens!

Arthur Berends

Ik sluit me helemaal bij Michiel aan. Er wordt meer via het web gewinkeld dan via apps.

Jean-Paul Horn

Hallo Michiel,

Dank voor het artikel. Erg nuttig om even snel bijgepraat te worden. Kun je verduidelijken wat je precies met deze paragraaf bedoelt?

“De verwachting is dat in 2012 5 procent van de verkopen gerealiseerd wordt bij consumenten die al een tablet bezitten; uniek in de consumentenelektronicasector.”

Er zijn toch wel meer CE-producten waar mensen er twee of meer van in een huishouden hebben (denk bijvoorbeeld aan tv’s)

Michiel Ebeling

@Jean-Paul, je hebt helemaal gelijk bij TV’s is dat ook zo, maar bij de iPad is dat binnen 2 jaar na introductie en bij TV’s was dat na, ik schat 20-25 jaar…

Jean-Paul Horn

@Michiel: Helder. Je doelt met de uniekheid dus vooral op de snelheid waarmee deze “pluspenetratie” gebeurt.

Remy Bleijendaal

Thanks voor de promotie van ons onderzoek Michiel! 🙂

Hier staat nog wat meer info voor de liefhebbers:
http://www.frankwatching.com/archive/2012/05/24/androidgebruikers-besteden-69-minuten-per-dag-aan-apps-en-mobiele-sites/

Tom Rietveld

@ michiel @ arthur Helemaal eens, er wordt momenteel meer gewinkeld via het web dan via apps. Maar wat is de reden hierachter? Ik denk dat m-commerce apps momenteel nog schaars zijn en dat o.a. retailers pas nu gaan kijken naar de mogelijkheden om ook hiervoor apps te laten ontwikkelen. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

Peter de Graaf

Interessant artikel, dit heb ik precies nodig voor school! Bedankt!

Jeff Roey

Goed en interessant artikel om te lezen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond