-

Wat je moet weten over Fulfillment By Amazon (FBA)

Amazon heeft veruit het meest geavanceerde logistieke netwerk ter wereld, en daarvan kunnen ook derden gebruik maken. Dat heet Fulfillment By Amazon (FBA). Allerlei leveranciers kunnen hun inventaris naar Amazon brengen, waarna Amazon de bezorging voor zijn rekening neemt.

Derden zijn goed voor ongeveer 40 procent van de omzet van Amazon in het derde kwartaal van 2013. Dat komt neer op 17 miljard dollar op een totaal van 32 miljard. Deze partijen profiteren (zeker in de VS) ook nog van allerlei voordelen die Amazon zijn klanten biedt, zoals gratis bezorging voor leden van het zogenoemde Amazon Prime-programma.

Het is zonder meer een slimme opzet. Amazon hoeft zo niet alleen de kosten te dragen van het distributienetwerk en verdient er ook nog extra aan. Amazon biedt deze diensten overigens ook buiten de VS aan, in landen waar het actief is. Tarieven voor onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland staan hier vermeld.

En toch is er ook kritiek. Venturebeat wijst potentiële Amazon-partners op een aantal zaken waar zij rekening mee moeten houden. Amazon heeft distributiecentra in heel de VS, en levert altijd vanuit het distributiecentrum dat het dichtst bij de klant ligt. In de praktijk kan het gebeuren dat een klant via Amazon een stoeltje of een smartphone bestelt bij een leverancier uit Florida, maar een identiek stoeltje of smartphone krijgt geleverd van een leverancier uit Nevada. De leverancier uit Florida wordt dan gewoon betaald, maar de controle op de kwaliteit van het gebodene is op deze manier minimaal. Er zijn al enkele incidenten geweest, zoals een leverancier wiens account werd gesloten vanwege gepirateerde DVD’s die hij zelf niet eens had geleverd.

Ook iets om over na te denken: Amazon krijgt op deze manier zeer goed inzicht in wat partners zoal leveren en tegen welke prijs. Theoretisch kan dit ertoe leiden dat Amazon de prijzen van zijn eigen artikelen gaat aanpassen. Dat is het grote verschil met eBay, dat concurrentie met derden juist uit de weg gaat door zelf geen (nieuwe) artikelen te verkopen. Deze conflicterende belangen zullen dus moeten worden afgewogen.

Amerikaanse leveranciers lopen trouwens ook nog tegen belastingproblemen aan. Zij weten pas achteraf vanwaar Amazon artikelen heeft geleverd en per staat kan de belasting die daarop vast toepassing is verschillen. De Amerikaanse belastingdienst gaat het toezicht hierop verder verscherpen.

Overigens hebben al deze bezwaren leveranciers tot dusverre niet tegengehouden. Fulfillment By Amazon groeit sterk, ook in Europa. Vorig jaar werd het negende land Spanje toegevoegd, na onder meer Japan en China. Amazon levert ook  (mediaproducten) aan andere Europese landen, waaronder de Benelux.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jaap Santifort - Drogisterij.net

De rekensom lijkt me niet de kloppen. Er staat in het artikel: Derden zijn goed voor ongeveer 40 procent van de omzet van Amazon in het derde kwartaal van 2013. Dat komt neer op 17 miljard dollar op een totaal van 32 miljard.
Volgens mij is 40% van 32 miljard namelijk 12,8 miljard.

ufuk

beste,

ik heb paar keer producten willen kopen bij verkoper WOLTU (amazon.de) maar kan ik ze niet kunnen kopen omdat ze niet opsturen naar Belgie. en ze zeggen dat pakje via amazon opgestuurd worden.

omdat ze FBA hebben. kunnen jullie dat niet aanpassen dat we ze ook kunnen kopen vanuit Belgie

mvg

Phillip

Amazon FBA werkt echt top! Heb al drie producten online staan die door Amazon in de hele EU geleverd worden. De EU biedt veel klanten en dus veel sales. Een handige Nederlandse website waar meer over Amazon FBA wordt uitgelegd is http://www.amazonsellers.nl. Er staan ook veel tips op over hoe je opstart en waar je op moet letten!

Luigi - n.v.t.

Hoi, Ik wil graag vragen wat de wettelijke verplichtingen zijn als ik ga beginnen met verkopen via Amazon FBA. Moet ik me inschrijven bij de KvK? Zoja, welke rechtsvorm? Zijn er andere wettelijke verplichtingen waar ik rekening mee moet houden?

Overigens woon ik op het moment in Bulgarije, kan ik gewoon starten ?

Phillip

Hey Luigi, je moet je inderdaad sowieso inschrijven bij de KVK. Rechtsvorm maakt niet uit: eenmanszaak, VOF of BV kan. Je kunt ook in andere landen registreren zoals Bulgarije. Mocht je nog een Nederlands adres hebben, dan kun je ook daar registreren (of in een ander land). Wat je vervolgens nodig hebt zijn BTW nummers van de landen waarin je wilt gaan verkopen, dat is vaak wat meer werk. Ik zou daarom dit artikel eerst lezen: https://www.amazonsellers.nl/btw-vat-in-europa/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond