-

Wat je moet weten over iBeacons

iBeacons zijn de perfecte manier om de online en offline wereld samen te brengen. Beter toepasbaar dan bestaande vergelijkbare technologie (NFC) en al mogelijk bij een groeiend aantal smartphonegebruikers. In dit artikel kijken we naar praktische toepassingen, de mogelijkheden voor e-commerce en waarom iBeacons retailmarketing gaan veranderen.

Wat is iBeacon
De termen rondom iBeacon vliegen je om de oren, maar drie termen zijn van belang: iBeacon, NFC en BLE. Om te beginnen met iBeacon: het is een merknaam, zoals HEMA of Heineken. Maar een naam die waarschijnlijk in onze algemene woordenschat als generieke naam terecht zal komen, zoals aspirine, chocomel en googelen. iBeacon is een nieuwe technologie ontwikkeld door Apple, die al standaard zit op ieder iOS7-apparaat.

iBeacon van Estimote 3

Estimote fabriceert third-party iBeacon sensors.


iBeacon breidt de functionaliteit van Location Services op je iOS7-apparaat uit. Locatiediensten bestaan uit applicaties als Maps, Camera, Safari en diverse andere apps die informatie ontlenen aan GPS of Wi-Fi om je positie te bepalen. Op deze manier kan Safari restaurants aanbevelen in je omgeving en nemen sociale media je locatie mee in een update. Location Services zet je overigens uit via Instellingen / Privacy / Location Services, hier kun je het ook per app instellen.

NFC
NFC staat voor Near Field Communication en wordt gebruikt voor de uitwisseling van informatie tussen twee apparaten. Het werkt op korte afstand, heeft weinig vermogen nodig en kan als basis dienen voor bankkaart of creditcard, klantenkaart en meer. Het meest bekende voorbeeld is de OV-chipkaart.

NFC OV chipkaart

NFC draagt bij aan de vervanging van de nu al weer verouderde QR-code. Geleidelijk aan vind je dan ook steeds meer NFC-tags op advertenties en posters in de winkels of op straat. Klinkt ideaal, dus waarom heeft bijvoorbeeld Apple NFC niet opgenomen in haar nieuwste iPhones? Omdat ze de voorkeur geven aan iBeacon.

IBeacon of NFC
NFC vereist de medewerking van de banken en creditcardmaatschappijen om transacties te faciliteren. Voor iBeacons heb je alleen je Apple-account nodig, en dat heeft iedere iPhone gebruiker. Om NFC te gebruiken moet je je toestel naast een NFC-tag houden, maar iBeacon geeft informatie direct door aan het toestel… als je tenminste een iBeacon-app hebt geïnstalleerd.

NFC werkt als gezegd alleen op hele korte afstand, terwijl iBeacon een bereik heeft van 50 meter, zonder verlies van nauwkeurigheid. iBeacon maakt gebruik van BLE: Bluetooth Low Energy, dat mobiel betalen mogelijk maakt, zelfs als het toestel geen eigen netwerkverbinding (Wi-Fi of 3G-signaal) heeft. De smartphone gebruikt dan alleen BLE om te communiceren. Met BLE kan een app een schatting maken van je nabijheid tot een iBeacon (geplaatst bij een display of winkelkassa bijvoorbeeld). BLE is ook nog eens energiezuinig.

Voor alle duidelijkheid: niet alleen de nieuwste iOS-apparaten implementeren deze technologie. De meerderheid van de nieuwe mobiele toestellen op de markt, waaronder de Nokia Lumias, Samsung Galaxy Nexus en de BlackBerry Z10 en Q10 zijn allemaal BLE compatibel.

iBeacon van Estimote 2

Andere toepassingen van iBeacons
Niet alleen de communicatie en betalingen worden verbeterd met iBeacon, maar ook de gehele klantreis. Het systeem van Apple kan een gebruiker begroeten op hun apparaat als ze een winkel binnenlopen, klanten door de winkel begeleiden met een gepersonaliseerde lay-out, productinformatie en promoties laten zien en zonder een wachtrij (of iets in te tikken) ook te laten betalen.

iBeacons worden nu gebruikt in Amerikaanse bars en coffeeshops om klanten toegang te geven tot digitale magazines. Het in Londen gevestigde Bar Kick geeft automatisch toegang tot hun literatuur zodra een klant binnenwandelt, waarna de toegang weer wordt geblokkeerd als ze vertrekken, met een aanbod voor een proefabonnement voor dat specifieke magazine.

Met iBeacon kun je dus afscheid nemen van die stapel kapotgelezen tijdschriften in de wachtkamer van de kapper of tandarts. En iBeacons kunnen ook worden gebruikt om slimme apparaten in huis mee aan te sturen. Zo verwacht ‘Know your mobile’ dat de huidige Apple TV ook ingesteld kan worden met iBeacons, wat een moeizaam installatieproces vervangt met slechts een tikje op je iOS7 apparaat. Deze technologie kan ook worden geïntegreerd in de volgende generatie gameconsoles en andere aangesloten apparaten. Dit is precies Internet of Things.

Overal iBeacons
Met alle mogelijkheden en voordelen ten opzichte van NFC, mag je verwachten dat iBeacons een massale impact gaan maken. Om de eenvoudige reden dat er al een geschatte 170 – 190 miljoen iOS-apparaten zijn. Het installeren van een aparte app en mogelijke privacyvraagstukken zijn de enige drempels momenteel, maar bij BLE-technologie bepaalt de gebruiker zelf welke data worden gedeeld en vanaf iOS7.1 communiceert iBeacon ook met afgesloten apps.

Voor marketeers biedt iBeacons de mogelijkheid om een meer gerichte boodschap te communiceren, die rekening houdt met de context, de locatie, het gedrag van de gebruiker en het gebruikersprofiel. De hogere relevantie op het juiste moment in de customer journey zal zorgen voor meer conversie. Retailers krijgen nieuwe mogelijkheden om gerichter producten aan te bieden met exclusieve in-store aanbiedingen en kortingen.

Waarom is iBeacons een gamechanger? Het brengt de voordelen van online en offline wereld samen in één beleving.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond