-

Nederland en reisbranche verder uit de lockdown: het tweede kwartaal van 2020 in beeld

Sinds 1 juli kunnen we weer meer versoepelen en ook de reisbranche start langzaam verder op. Wat viel het afgelopen kwartaal op? Welke ontwikkelingen zien we in dit eerste, volle kwartaal in lockdown? En welke kansen zien we voor de nabije toekomst? Ook deze maand deed ik een analyse van de online gebeurtenissen rondom de reisbranche op basis van data van OBI4wan. De opvallendste inzichten vind je hier,

Top dertig

KLM weet de koppositie weer te pakken, gevolgd door TUI en Corendon. De top 10 wordt dit kwartaal gedomineerd door de luchtvaart. Daarnaast zien we dit kwartaal maar liefst 4 nieuwe binnenkomers in de lijst: VVV Texel, Travelassist, De Jong Intra Vakanties en Oostappen vakanties. Zoover levert dit kwartaal de meeste plekken in en eindigt op plek 24 in de top 30. 

Top-30.

VVV Texel trekt aandacht met ‘crowd control’ app

Opvallende (en hoogste) nieuwe binnenkomer is VVV Texel. Met een stijging in het volume en een stijging op het gebied van PR weet de De Vereniging voor Vreemdelingenverkeer van Texel het tot een 19e plek in de lijst te schoppen. 

Voornamelijk in week 20, halverwege mei, zien we een grote piek in het bereik van de berichtgeving rondom VVV Texel. In deze week kwam het nieuws naar buiten dat Texel zich opmaakt voor het zomerseizoen en dat initiatiefnemer VVV Texel een ‘crowd control’ app lanceert, om te zorgen dat er gecontroleerde spreiding van bezoekers aan het eiland plaatsvindt. De berichtgeving over deze app werd verspreid via onder andere Texelse Courant, Noordhollands Dagblad en het RTL Nieuws en bereikte potentieel zo’n 3,2 miljoen mensen. 

Ook worden positieve berichten rondom Texel gedeeld op social media. Zo werd VVV Texel getagd in een prachtig plaatje van onze binnenlandse vakantiebestemming, die wellicht juist in deze tijd extra populariteit geniet doordat veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land kiezen. 

Corendon’s ‘coronavrije vakanties’ volop onder de aandacht

Corendon kwam in opspraak naar aanleiding van het plan om corona vrije, all-inclusive vliegvakanties naar Turkije aan te bieden. De organisatie bezit eigen hotels op verschillende bestemmingen. Een coronatest vooraf, geheel verzorgde transfer met zo min mogelijk contact met mogelijke besmettingsbronnen en een restrictie om het hotel of resort te verlaten zouden voldoende zijn om toch vakanties naar Turkije te kunnen aanbieden, aldus de berichtgeving van Corendon op 11 mei

Op 14 mei kwam het nieuws naar buiten dat Corendon toch stopt met het aanbieden van de sneltest, vanwege aanhoudende verwarring over het soort test. 

Op 25 juni zien we een tweede grote piek rondom Corendon terug in de data. Op deze dag sprak premier Rutte zich openlijk uit over dit plan en noemde het ‘onverstandig en onverantwoord’. ‘Een onverwacht felle reactie’, zei Corendon in een verklaring.

Ondanks de grote negatieve aandacht, blijkt er in de praktijk toch veel behoefte te zijn aan coronavrije vakanties in Turkije. De reisorganisaties ziet momenteel honderden boekingen naar Turkije binnenstromen. 

Ander nieuws in de travel industrie

Veel aandacht gaat het afgelopen kwartaal uit naar staatssteun vanuit de Nederlandse overheid binnen meerdere sectoren. In de reisbranche was voornamelijk aandacht voor de staatssteun voor KLM, die maar liefst 3,4 miljard euro betreft. De staatssteun komt in de vorm van bankgaranties en leningen. De reacties over de staatssteun zijn online verdeeld. Waar enerzijds het belang van de KLM voor de Nederlandse economie begrepen wordt, staat een groot deel van de Nederlanders negatief tegenover het nieuws. Ook de staatssteun-aanvraag van Booking.com, die de afgelopen jaren volgens Quote ook al €1,8 miljard belastingkorting ontving, schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat

Reisorganisatie Sunweb laat reizigers hun vakantie tot twee weken voor vertrek gratis omboeken wegens de coronacrisis. De reisorganisatie wil hiermee begrip tonen voor mensen die zich toch niet prettig voelen hun vakantie naar het buitenland voort te zetten. Daarnaast werd de reisorganisatie voornamelijk genoemd in nieuws over Team Sunweb, de wielerploeg die door Sunweb wordt gesponsord. Bekend werd het nieuws dat Lorena Wiebes (21) per direct overstapt naar Team Sunweb en daar een contract heeft getekend tot eind 2024. Halverwege juni werd bekendgemaakt dat Sam Oomen na een pechseizoen een toekomst ziet bij Team Jumbo-Visma, wat een aderlating is voor Sunweb. 

Op 9 april gaf Corendon een live rondleiding door de Boeing 747 die bij het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp staat. Tijdens de rondleiding kregen kijkers van jong tot oud een exclusief inkijkje in alle geheime plekken van het vliegtuig. De rondleiding duurde ongeveer een uur en is hier terug te kijken. Inmiddels is de rondleiding al bijna 300.000 keer bekeken op Youtube. 

Ook reisorganisatie Matoke Tours speelde in op thuisvakanties dit jaar. De organisatie, die reizen naar Afrika organiseert, ontwikkelde een heuse virtual reality tour. Want ‘nu we door de coronacrisis tijdelijk niet meer naar Afrika kunnen reizen, halen we Afrika maar naar Nederland toe!’. Even naar Afrika, gewoon thuis op de bank dus. Het op laten sturen van de bril kost €12,50 en de opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan de freelance chauffeurs die voor Matoke Tours in Afrika werken.

Verdere versoepeling van de coronamaatregelen: kans of uitdaging? 

Sinds 1 juli is Nederland klaar om verder te versoepelen. De online meningen van Nederlanders over vakantie zijn verdeeld. Waar de een staat te popelen het risico te nemen en de grens over te steken, blijft de ander liever in eigen land. 

Met de verdere versoepelingen zien we de reisbranche als het ware in tweeën gedeeld worden. Waar luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties die vakanties in het buitenland verzorgen rekening moeten blijven houden met spannende tijden en dagelijks veranderende reisadviezen van de Rijksoverheid, zien we dat vakanties op campings en vakantieparken in Nederland in juli en augustus al aardig volgeboekt raken. Ook aangepaste reizen, zoals groepsvakanties en logeerweken voor mensen met een beperking die zorg nodig hebben, mogen weer. 

Dat het vallen en opstaan blijft met de Nederlandse reisbranche moge duidelijk zijn. En terwijl er op de achtergrond wederom een vliegtuig opstijgt, hoop ik op een hoogseizoen dat onder deze omstandigheden toch nog een beetje een vliegende start kan maken. 

Fijne zomer en stay safe.

In het onderzoek zijn de volgende organisaties opgenomen: ANWB Reizen, Barqo, Beachmasters, Bebsy, Belvilla, Better Places, Bizztravel, BookerZzz, Booking.com, Bungalows.nl, Bungalowspecials, Casamundo, Center Parcs, Cheaptickets, Citizen M, Corendon, Cruisereizen, Cruisetravel, D-reizen, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Djoser, Doets Reizen, EasyJet, Ebookers, Ecart Skitours, Eindhoven Airport, Elizawashere, Estivant, Eurail.com, Eurocamp, Expedia, Fletcher Hotels, Fox Verre, Reizen, GOGO, Holidayguru, Hotelspecials, Husk, Inezia Tours, Jiba, KLM, Kras, Landal Greenparks, Natuurhuisje.nl, Neckermann, NH Hotels, Novasol, NS International, Odyssee, Oostappen vakanties, Paperflies, Parkvakanties, Pharos Reizen, Polarsteps, Preston Palace, Prijsvrij.nl, Primavera Reizen, Reisgraag.nl, ResiRest, Riksja Travel, Roompot Vakanties, Ross Holidays, Rotterdam The Hague Airport, Ryanair, Sawadee, Schiphol Airport, Schipholtickets, Secret Escapes, Shoestring, Silverjet, Skikot, Skistuds, Skyscanner, Snowblend, SNP Natuurreizen, srprs.me, Stena Line, Stip Reizen, Sunweb, Surfblend, Tiqets, Tix.nl, Transavia, Travelassist, Travelbird, TravelClown Travelhome, TripAdvisor, Trivago, Tubber, TUI, Vacanceselect, Vacansoleil, Vakantiepiraten, Vakanties.nl, VakantieXperts, Van der Valk Hotels, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Voigt Travel, Vueling, VVV Texel, Weekendjeweg.nl, With Locals, Wizz Air, WTC.nl, Zoover.

Over de auteur: Linsey Jepma is content en pr-coördinator bij OBI4wan.

Deel dit bericht

3 Reacties

vince

Is er een verklaring waarom Neckermann in eens 9 plekken stijgt in de top 30? Die club is toch al een jaar failliet.

Sofie

Had verwacht dat vakantiehuizen dit jaar enorm zouden stijgen. Waarschijnlijk zullen reizigers in 2021 meer kiezen voor een vakantiehuisje ipv een hotel?

Nathan - Vakantie Tips

Ik ben benieuwd hoe het vroegboek seizoen zal verlopen voor de reisorganisaties.
De corona crisis is nog niet voorbij. Zullen mensen hun vakantie van 2021 al durven boeken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond