-

Nederlandse hostingsector groeit door cloud

De hosting sector is één van de weinige sectoren in Nederland die ondanks economische tegenwind en de toenemende activiteit van de internationale cloud aanbieders onverminderd blijven groeien. Dat concludeert vereniging ISPConnect Nederland en de stichting DHPA, een samenwerking van 32 marktleidende hosting- en cloud providers en hun leveranciers.

De helft van de onderzochte bedrijven groeit zelfs met meer dan 10 procent. Ook lijkt de trend van schaalvergroting zich door te zetten: 40 procent van de ondernemingen heeft in de afgelopen jaren overnames gedaan. Hiermee stijgt ook de vraag naar gekwalificeerd personeel.

En juist het personeel is een reden voor zorgen. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat het tekort aan gekwalificeerd personeel een belangrijke belemmering voor groei is.

De belangrijkste ‘omzetgeneratoren’ in 2014 zijn gelijk aan die van 2011, namelijk Shared Hosting, Managed Hosting, IaaS en Dedicated Hosting. Relatief nieuw is beveiliging als dienst, maar ondanks de toename aan dreigingen genereert deze tak van sport nog weinig omzet. Voor de toekomst wordt de meeste groei verwacht in Managed Hosting.

De trend naar gedeelde infrastructuurplatforms – public cloud computing – is een wereldwijd fenomeen en wordt gedomineerd door grote spelers als Amazon, Microsoft en Google. De Nederlandse hostingsector zal zijn plaats in dit krachtenveld moeten vinden om te blijven groeien.

Het belang van carrier-neutral datacenters neemt intussen toe. Veertig procent van de hosters heeft zijn datacenter infrastructuur niet in eigen beheer. Een vijfde van de hosters host 1000 of meer fysieke servers. De virtualisatiegraad van deze fysieke servers ligt boven de zestig procent. Hosters met meer servers in beheer hosten meer VMs per fysieke server.

In 2012 vond 27 procent van de ondervraagden degelijke certificeringen belangrijk, in 2014 steeg dit percentage naar 89 procent. Hiermee wordt de behoefte naar een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk binnen de sector volgens de ISP Connect onderstreept. Op dit moment bestaat een dergelijk keurmerk niet, dit bemoeilijkt het vergelijken van veiligheid en kwaliteit tussen providers. “We zijn ons als sector zeer bewust van deze behoefte”, aldus Steltman.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond