-

Een nieuw netwerk voor de Internet of Things

KPN Ventures doet mee in een financieringsronde van Actility, een Frans bedrijf dat netwerk-, cloud- en platform-oplossingen aanbiedt voor de Internet of Things markt. Actility en KPN zijn beide betrokken bij de oprichting van de LoRa alliantie: een gezamenlijk initiatief van bekende marktspelers om tot een wereldwijde standaard te komen voor LoRa, een nieuwe technologie om apparaten die weinig stroom gebruiken aan het internet te koppelen.

We kennen het 3G en 4G netwerk voor mobiele telefoon en mobiel internet. Maar dat netwerk is eigenlijk niet geschikt voor de Internet of Things. Toch wordt Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) jaren al over de mobiele 2G, 3G en 4G netwerken aangeboden. Denk aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s.

Verschillende toepassingen hebben echter maar af en toe verbinding met internet nodig, omdat ze maar weinig data gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorgeven van een locatie. Voor deze toepassingen is LoRa bedoeld. Het is een nieuwe dienst naast de bestaande netwerken en verstuurt door middel van lage frequentie radiosignalen kleine informatiepakketjes over een grote afstand.

In de toekomst moeten miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt worden verbonden met internet. De batterij van de apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, gaan tot wel tien jaar mee.

Het netwerk kan tot interessante toepassingsmogelijkheden leiden, bijvoorbeeld realtime, flexibele straatverlichting, maar het volgen van bijvoorbeeld containers.

KPN is ook onderdeel van de LoRa alliantie. Die wil een wereldwijde standaard ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. In juni heeft het Franse Bouygues Telecom al een eerste netwerk in gebruik genomen op basis van de LoRa technologie. Dat betreft vooral een deel van Parijs. Maar voor het einde van het jaar moeten vijfhonderd dorpen en steden zijn aangesloten.

Ook KPN wil nog dit jaar een LoRa netwerk uitgerold hebben, voor dijkbewaking maar ook voor gezondheidszorg op afstand. Het telecombedrijf wil ook klanten tbetrekken bij de ontwikkeling van LoRa . Daarom kunnen bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen zich aanmelden via iot@kpn.com.

Capture

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond