-

De voordelen van hosting op SSD

Hostingbedrijf DigitalOcean heeft onlangs in Amsterdam een tweede datacenter in gebruik genomen. Dat staat bij Telecity. Maar het bijzondere zit hem in het soort webhosting dat wordt aangeboden. Het bedrijf werkt uitsluitend met SSD harde schijven, bekend van tablet en smartphones.

Een beetje nomade met laptop of tablet kent de voordelen van solid state drive (SSD). Dat soort harde schijven kent geen bewegende onderdelen, en is dan ook enorm snel. Traditionele lees- en schrijfkoppen moeten op de juiste plaats gepositioneerd worden met behulp van een roterende schijf.

Laptops zoals de MacBook Air maken al geruime tijd gebruik van SSD en dat merkt de gebruiker meteen. De systeemsoftware start in seconden op en is dan ook meteen gebruiksklaar.

Nadeel van SSD-schijven zijn de hoge kosten. Daarom is de opslagcapaciteit op de meeste superdunne ultrabooks nog beperkt. Voor hostingpartijen zijn die hoge kosten daarentegen nauwelijks een probleem. Zij verhuren de hardware immers aan klanten.

Veel hostingaanbieders maken nog gebruik van traditionele SAS/SATA opslag: mechanische harde schijven met bewegende onderdelen. Meestal werken die met een snelheid van 7.200 toeren (RPM) en een enkele keer met 15.000 toeren. Sneller dan 15.000 toeren gaat niet.

De voordelen van SSD zijn evident. De leessnelheid van een SAS harde schijf is gemiddeld 200 MB/s, die van SSD 520 MB/s. De schrijfsnelheid van een SAS harde schijf is ongeveer 185 MB/s, die van een SSD 260 MB/s. De gemiddelde tijd die een 15.000 toeren SAS schijf nodig heeft om een opdracht te verwerken is 5 milliseconde. Een SSD schijf heeft per opdracht gemiddeld 0,02 milliseconde nodig.

Hostingaanbieders met SSD harde schijven garanderen dan ook zeer hoge responstijden. Niet alleen de website of webwinkel, ook cloudtoepassingen worden sneller. Uit onderzoek van Akamai blijkt dat een kwart van de bezoekers afhaakt als een pagina vier seconden nodig heeft om te laden. Wordt het meer dan vier seconden, dan zoekt de helft zijn heil elders.

DigitalOcean is een SSD only aanbieder. Veel Nederlandse hostingpartijen bieden tegenwoordig een mix van SSD en andere hardware aan.

Deel dit bericht

1 Reactie

19FIVE - 19FIVE

Wij maken zelf ook gebruik van SSD hosting en dit is echt een enorm verschil met de HDD hosting. Ik raad het iedereen aan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond