-

Nieuwe Bluetooth is er voor Internet of Things

De Bluetooth technologie wordt vernieuwd, zo heeft de Bluetooth Special Interest Group (SIG) een dezer dagen bekend gemaakt. De ooit in Nederland ontwikkelde communicatiestandaard wordt twee keer zo snel en krijgt ondersteuning voor mesh networking.

De meeste gebruikers kennen Bluetooth hoofdzakelijk van draadloze luidsprekers, toetsenbord en muizen, en misschien van de iBeacon technologie, maar er gaat volgend jaar veel veranderen.

Zo gaat de snelheid omhoog zonder extra energieverbruik. Bluetooth krijgt hogere datatransfers, bijvoorbeeld ten behoeve van de gezondheidszorg, waar vertraging van bijvoorbeeld bewakingsapparatuur niet wordt getolereerd.

Verder zal de Bluetooth Low Energy (LE) standaard meer bereik krijgen. Dat is nu zo’n 60 meter, afhankelijk van obstakels. Van iBeacons hoeven straks waarschijnlijk minder zender/ontvangers te worden geplaatst.

Een van de belangrijkste vernieuwingen van wat Bluetooth Smart gaat heten is de ondersteuning voor mesh networking. Daarbij kunnen apparaten met Bluetooth via tussenstations onderling met elkaar communiceren. Daarmee zou Bluetooth een belangrijke rol kunnen spelen bij de Internet of Things.

De markt voor IoT zal in 2025 al een waarde van tussen de 2 en 1 biljoen dollar hebben bereikt, maar standaarden voor data uitwisseling ontbreken nog. Het is logisch dat daarbij naar Bluetooth wordt gekeken.

Details over al deze veranderingen worden later vrijgegeven. Zo is nog niet bekend wanneer de nieuwe standaard klaar is en welk versienummer de volgende generatie Bluetooth krijgt. Bluetooth 4.2 dateert van december 2014.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond