-

Nieuwe rechtsvorm voor innovatieve jonge bedrijven

D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleit voor de Startup-bv, een speciale rechtsvorm van twee jaar voor jonge, innovatieve bedrijven. Startups zijn steeds belangrijker voor de economische groei en werkgelegenheid in Nederland, vindt D66.

Dankzij de Startup-bv kunnen jonge innovatieve bedrijven tijd en geld inzetten op het laten groeien van het bedrijf. Zo moeten zij standaard aanspraak kunnen maken op de zogenaamde speur- en ontwikkelingverklaring, waarmee de loonkosten, investeringskosten en eventuele winstbelasting worden verlaagd. Verder krijgen startups meer flexibiliteit op het gebied van tijdelijke contracten.

Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve jonge bedrijven ondersteuning nodig, vindt Verhoeven. Daardoor kunnen zij zich volop concentreren op innoveren en worden zij zo weinig mogelijk gehinderd door regels.

Met de Startup-bv worden startups geholpen in de beginfase van de onderneming. Zij krijgen een aantal vrijstellingen, zodat zij hun kapitaal maximaal kunnen inzetten op het ontwikkelen van hun concept en doorgroei.

Nederland zou het eerste land ter wereld kunnen zijn met een aparte rechtsvorm voor startups. Bij het ontwikkelen van het plan voor de Startup-bv heeft D66 gesprekken gevoerd met startups om te vernemen wat hun concrete knelpunten waren.

De Startup-bv is alleen toegankelijk voor startups die zijn aangesloten bij organisaties die startende innovatieve bedrijven selecteren en vervolgens ondersteunen en helpen bij het realiseren van groei. Dat zijn de zogenaamde incubators en acceleratoren. Ook startups die worden gefinancierd door erkende ‘business angels’ kunnen gebruik maken van de Startup-bv.

Kenmerken Startup-bv:

De Startup-bv is een tijdelijk rechtsvorm van twee jaar waarmee startende ondernemingen gebruik kunnen maken van de volgende uitzonderingen:

•Automatisch een S&O-verklaring en daarmee toegang tot de WBSO en RDA
•Innovatiebox (lagere loon- en investeringskosten en lagere winstbelasting)
•Geen werkgeverspremie over de eerst werknemer
•Geen jaarrekening inleveren en dus geen accountantskosten
•Geen gebruikelijkloonregeling
•Meer flexibiliteit tijdelijke contracten
•Investeren in een Startup-bv wordt fiscaal aantrekkelijk

Deel dit bericht

2 Reacties

Gerrit Duits

Waar is de Startup-BV voor nodig? Ervaart de huidige generatie ondernemers dat de huidige mogelijkheden van BV’s, CV’s en VOF’s dat geen van deze rechtsvormen passend zijn? Kan dit niet al geregeld worden via de Flex BV die sinds vorig jaar bestaat?

Het lijkt mij lastig om te bepalen wie ‘Startup’ genoeg is om een Start-up BV te mogen beginnen. Als een webwinkel wel OK is, maar een fysieke winkel niet ‘Start-up’ is, wat is dan een webwinkel met een fysieke locatie? Is dit niet gewoon een nieuw woord voor ‘startende ondernemers-regeling?’

Jilles van Gurp

Een startup BV omzeilt het probleem in plaats van het op te lossen. Het daadwerkelijke probleem is dat de huidige rechtsvormen te star en inflexibel zijn ten opzichte van sommige andere landen. Dit is slecht voor de Nederlandse concurrentie positie. Voor met name startups betekent dit dat de voorkeur uitgaat naar een niet Nederlandse rechtsvorm: minder gedoe en gezeur en startups hebben per definitie geen inkomen dus zoedoende is een Nederlandse rechtsvorm niet zo snel de moeite waard en in feite alleen interessant indien het de bedoeling is alleen de Nederlandse markt te bedienen vanuit Nederland.

Met name als er buitenlandse investeerders betrokken zijn of als er een intentie is om buitenlandse investeerders aan te trekken kan dit een rol spelen. Daarnaast is het zo dat iedere vorm van bureaucratische obstakels als een rem werken op bedrijven in een kwetsbare fase. Dit remt ontwikkeling en creeert risicio voor ondernemers en investeerders. Nederland heeft meer ondernemers nodig, niet minder.

Ik ben mede oprichter van een duitse UG (een soort flex BV) die vorig jaar is overgenomen door een Fins/Duitse/Amerikaanse bedrijf. Het oprichten van de UG was een lange weg met veel onnodig stempel werk, bureaucratie en andere obstakels en uiteindelijk een veel te beperkte rechtsvorm. Wij zijn daar bijna vier maanden mee bezig geweest. De overnamen en omzetting in een Gmbh (een duitse BV) was ook erg ingewikkeld. De finse en amerikaanse tak van ons bedrijf geven ons veel minder zorgen.

Wat is er mis met de BV rechts vorm? Oprichting vereist een notaris, gedoe met de kamer van koophandel, het belasting kantoor, lokale gemeente regelgeving en vergunningen, en de bank. Daarnaast moet er geld in het bedrijf gepompt worden om het verplichte salaris voor de betrokken oprichters te financieren en gelden er allerlei regels die er op gericht zijn te voorkomen dat individuen zichzelf uit een BV betalen in plaats van in loondienst te gaan. Dit genereert een hoop nodeloos gedoe en zou veel simpeler moeten kunnen.

De kern van het probleem hier zijn de sociale premies. Die zijn verplicht voor mensen in loondienst maar niet voor zelfstandige ondernemers. Om die reden probeert de overheid af te dwingen dat bedrijfs oprichters zichzelf in dienst nemen, zodat er sprake is van loondienst. Om deze reden is het oprichten van een BV nodeloos ingewikkeld met allerlei eisen en regels op het gebied van lonen, liquiditeit, etc. Dit systeem is niet meer houdbaar met de verwachte toename van ZZPers en het sterk afnemende aantal mensen dat nog daadwerkelijk in loondienst is en sociale premies betaalt. Oplossing: koppel sociale premies aan het belastbare inkomen onafhankelijk van het feit of dat uit een dienstverband, dividend, of andere vorm van inkomen komt. Op die manier kunnen rechtsvormen voor ZZPers, startups, en andere rechtsvormen versimpeld worden tot het registreren bij de belastingsdienst en maakt het niet meer uit waar je inkomen vandaan komt.

Veel startups hebben maar drie dingen nodig van de overheid: 1) een rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid 2) een bedrijfs rekening voor lopende kosten 3) een belastingnummer zodat btw kan worden betaald/afgetrokken en zodat inkomen kan worden aangegeven. Dit zou met een simpel online formulier moeten kunnen bij bijvoorbeeld de belasting dienst zonder notaris (afschaffen dat beroep) of ander gezeur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond