-

Onderzoek: forse groei voor PaaS-markt

Het gaat snel met het fenomeen platform as a service, oftewel diensten die in de cloud worden aangeboden. IDC becijfert de markt op 14 miljard dollar in 2017. Nu is dat nog 3,8 miljard.

De komende jaren stijgt de PaaS-markt dus met 30 procent, vergeleken met 4 procent groei voor de gehele IT-industrie. Bedrijven omarmen PaaS sneller dan verwacht, maar ook de marktpenetratie van het platform Microsoft Azure speelt een rol.

PaaS kan gedefinieerd worden als een platform voor de creatie van webapplicaties, zonder dat er software en infrastructuur aangeschaft of onderhouden hoeft te worden.

De belangrijkste overweging van bedrijven, waaronder ook webwinkels, om op PaaS over te stappen zijn kostenbesparingen. Bedrijven besparen vooral op IT-personeel. Een van de grootste voordelen van PaaS is de schaalbaarheid. De begrenzing van een klassieke IT-omgeving valt immers helemaal weg. Hostingproviders bieden het raamwerk en de infrastructuur, terwijl diensten als toegangsbeheer, identiteitenbeheer, portaalfunctionaliteiten en integratiefaciliteiten intern kunnen worden ontwikkeld.

Platform as a Service biedt daarom aanzienlijke kostenreductie in de ontwikkeling, implementatie en hosting van bedrijfstoepassingen. IDC vraagt zich dan ook af wat deze ontwikkelingen gaan betekenen voor de arbeidsmarkt.

De VS lopen voorop met PaaS, maar dat komt omdat de meeste PaaS-leveranciers daar gevestigd zijn. In Europa loopt de markt enigszins terug door de economische crisis.

PaaS is minder uniform dan het lijkt. IDC onderscheidt APaaS (application platform as a service), DPaaS (database platform as a service) en IPaaS (integration platform as a service). Snel in opkomst zijn ook PaaS providers die voor verticale markten werken.

cloud_application_platform

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond