-

Ooyala wil het Cisco van online video worden

Online video dienstverlener Ooyala leverde eerder dit jaar samen met Basefarm een uitgebreide video-oplossing voor de website van Ziggo. Zoals het Amerikaanse bedrijf dat al eerder deed voor tal van andere bedrijven. ‘We zijn de Cisco van online video.’

Online video zit in de lift. Dat bleek weer eens uit de recente kwartaalcijfers van de RTL Groep. Het aantal impressies via de eigen websites, YouTube en breedband tv steeg naar 15,7 miljard, een jaarlijkse groei van 226 procent. Amazon kocht recentelijk videokanaal Twitch, waar live games kunnen worden gevolgd, en Facebook nam LiveRail over.

“Tv en online video lijken op elkaar, zoals Brits en Amerikaans Engels aan elkaar verwant zijn, maar er zijn subtiele verschillen, waar ondernemers vaak onvoldoende rekening mee houden’, zegt chef product marketing Simon Jones in een gesprek met Emerce.

Ooyala levert niet alleen technologie. Het bedrijf doet weliswaar aan encoding en transcoding, en in die zin wordt vaak de vergelijking met netwerkspecialist Cisco gemaakt, maar de focus ligt op het ten gelde maken van video. Daartoe worden uitgebreide analytics geleverd. Ziggo krijgt zo meer inzicht in de interactie tussen gebruikers en hun videocontent is.

Grote klanten van het bedrijf zijn onder meer Univision, Comedy Central, NBC Universal, ESPN, Telegraph Media Group, Telefonica en Telstra. Deze laatste Australische telecomonderneming wil voor 270 miljoen dollar een belang van 98
procent in het bedrijf. Men had al een belang van 23 procent.

Australië is een belangrijke markt. Jones wijst onder meer op Foxtel, de enige aanbieder van betaaltelevisie in Australië. Die besloot de komst van rivaal Netflix niet af te wachten, maar zelf een concurrerend product op te zetten. “Ze waren afhankelijk van kabel, maar door onze oplossing kunnen ze mobiel alle Australiërs bereiken.”

De verschuiving van bestedingen van televisie naar online video zal pas echt van de grond komen als bedrijven inzicht kunnen krijgen in de resultaten, denkt Jones. Klanten krijgen nu al suggesties voor andere video’s voorgeschoteld, zoals Netflix dat ook doet. Online video biedt zoveel meer mogelijkheden dan lineaire televisie.

Ooyala zit sinds een jaar ook in de Benelux. Director Benelux & Nordics is Albert-Jan Tebbe, die in het verleden voor Digitenne, chellomedia en UPC werkte. Naast Ziggo heeft Tebbe muzieknetwerk WildHitz als klant binnengehaald. “Natuurlijk werken veel partijen nog met eigen oplossingen, maar wat wij leveren is Software as a service en cloud is nu voor veel partijen een serieuze optie.”

Tebbe ziet niet meteen alle reclame-euro’s richting online video verschuiven. “Tv-reclame in Nederland is relatief goedkoop. Maar de voordelen die online video biedt, daarin kan traditionele televisie voorlopig niet voorzien.”

Op de IBC in Amsterdam (12 – 16 september) demonstreert Ooyala in elk geval zijn nieuwste analytics-systeem, die via een API ook zou kunnen worden gekoppeld aan bestaande online tv-platforms. Tebbe sluit dan ook niet uit dat tv-analytics nog eens een op zichzelf staande activiteit van Ooyala wordt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond