Op de do-list voor 2021: audio-advertising
Per dag spenderen we grofweg een derde van onze smartphone-uren aan audio. Hoog tijd om audio-advertising dus bij te schrijven op de do-list voor 2021. De voordelen en een plan van aanpak op een rijtje.
Audio Advertising komt in de afgelopen periode nadrukkelijker naar voren. En dit is niet zo heel gek! Van de 212 minuten die we momenteel gemiddeld per dag spenderen op onze mobiele telefoons, wordt al 29%(!) van deze tijd besteed aan audio (bron: nationaal luisteronderzoek 2019). Hier zijn veel partijen de afgelopen jaren op ingesprongen.
Ontwikkelingen in de markt
Niet alleen de consument laat een beweging richting audio zien. Uit de IAB Ad Spend Study van 2019 komt naar voren dat de uitgaven aan podcasts, digitale radio en muziek streamingdiensten met 44% zijn toegenomen. Ook heeft het IAB onlangs ruimschoots aandacht besteed aan digitale audio. Zo kwam een overzicht van het Digitale Audio landschap in Nederland naar buiten samen met een begrippenlijst. Hierin zijn alle partijen opgenomen die binnen de Digital Audio markt een rol spelen en de belangrijkste begrippen:
Naast de toename in advertentie uitgaven, betreden steeds meer aanbieders van audio inventory het digital advertising speelveld. Bekende spelers in deze markt zijn onder andere Spotify, Targetspot en BNR. Maar vrij recent zijn er twee nieuwe mogelijkheden bijgekomen: NRC Audio & Google’s YouTube Audio.
Onlangs heeft NRC een app gelanceerd genaamd NRCAudio. Een app gericht op audio-journalistiek van NRC zelf maar ook voor andere podcasts op het vlak van journalistiek in zowel het binnenland als buitenland. Daarnaast heeft Google een Open Beta gelanceerd: YouTube Audio. Hierin wordt een audiofragment uitgeleverd, ondersteund met een simpele afbeelding of animatie. De eerste resultaten zijn veelbelovend: 75% van de audio campagnes die gedraaid werden leverden een significante lift op in Brand Awareness
Digital Audio advertising mogelijkheden
Er zijn verschillende mogelijkheden om te adverteren bij de verschillende aanbieders van Audio inventory. Er kan op (één van) de volgende manieren ingekocht worden:
- Pre-rolls: adverteren met een audiofragment voorafgaand aan een podcast. Dit is te vergelijken met een pre-roll binnen Video. Bij sommige publishers is het mogelijk om hier een companion banner bij uit te serveren. Dit resulteert naast awareness voor extra verkeer naar de campagne landingspagina.
- Hostread: adverteren binnen de Podcast content zelf. De presentator van de Podcast verbindt je advertentie op een natuurlijke manier aan de content van de Podcast.
Waar moet je rekening mee houden?
Naast de verschillende adverteer mogelijkheden moet je ook rekening houden met de vormgeving van jouw audiofragment. Enkele best practices voor het ontwikkelen van audio:
- Houd rekening met een schermloze ervaring: zorg dat je zonder visuele ondersteuning je volledige boodschap krachtig over brengt. Maak gebruik van herkenbare “jingles”/liedjes/structuren die men linkt aan jouw merk.
- Houd rekening met de omgeving waarin je audiofragment uitgeleverd wordt: er zit een verschil tussen bijvoorbeeld Spotify en Online Radio. Differentieer waar mogelijk in tone of voice per platform. Zorg ervoor dat deze goed aansluit bij de gebruikers van het platform.
- Zorg ervoor dat je audio creatie voldoet aan de volgende specs:
- Stem: Een heldere enkele stem. Dit voorkomt verwarring.
- Geluidseffecten: beperk dit tot een minimum.
- Ritme: zorg dat er een een langzaam tot medium tempo aan wordt gehouden. Snelle audiofragmenten brengen de boodschap minder goed over.
- Inhoud: houd het simpel. Audio fragmenten waarin teveel informatie wordt verschaft presteren minder goed.
- Muziek: zorgt voor een betere prestatie. Zorg er wel voor dat deze goed afgestemd is op eventuele effecten en het ritme van het fragment.
- Lengte: zorg dat het fragment tussen de 10 en 30 seconden lang is voor een optimaal resultaat. Kortere fragmenten leiden tot een hogere ad recall.
Voordelen Programmatic Audio
Waarom zou je als merk beginnen met Audio advertising? De voordelen op een rijtje:
- Naast dat Millennials en Generatie Z zich veel op sociale media begeven, luisteren ze ook veel muziek via streaming diensten. Audio advertising stelt adverteerders in staat om deze doelgroep goed te bereiken.
- Bezoekers van streaming diensten hebben het geluid van hun telefoon vrijwel altijd aan staan, dit stelt de adverteerder in staat om de volledige aandacht van de consument te grijpen en de boodschap luid en duidelijk over te brengen. Omdat je in het oor van de consument ‘zit’ kan de merkboodschap krachtig over worden gebracht.
- Programmatic Audio kan ingekocht worden via verschillende DSPs. Hiermee koop je alles vanuit een centraal punt in en kan je Digital Audio naadloos aansluiten binnen je volledige campagne.
- Het is makkelijk schaalbaar. Omdat het Programmatic ingekocht kan worden is het heel eenvoudig om verschillend opgezette deals in andere campagnes te gebruiken of bestaande deals uit te breiden.
- De bestaande voordelen van programmatic zijn er ook voor Programmatic Audio als we kijken naar targeting mogelijkheden: demografie/genre/specifieke afspeellijsten.
Heeft deze blog je interesse gewekt? Wij raden zeker aan om te starten met experimenteren binnen Programmatic Audio.
Over de auteur: Dennis Koops is head of display & video bij Storm Digital.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond