-

Een open organisatiecultuur is cruciaal voor innovatie

Het is de droom van elk bedrijf om een innovatieve startup-mentaliteit behouden, terwijl je naar een groot bedrijf groeit, of dat al bent. Dat is zeer belangrijk in deze snel veranderende wereld waar innovatie en digitale transformatie zo belangrijk zijn om relevant en succesvol te blijven. In gesprek met een aantal experts op de gebieden innovatie en leiderschap.

Omarm verandering

“Containerplatform lijkt het nieuwe modewoord te zijn, en veel bedrijven investeren hierin”, zegt Carrie Carrasco, Senior Architect bij Red Hat. “Ze doen dit echter vaak zonder een duidelijke strategie. Ook is de organisatiestructuur of -cultuur niet altijd klaar om dit soort technologie te ondersteunen. Dat resulteert vervolgens in ‘lege’ containerplatforms en gefrustreerde teams. Dat is een harde leerschool. Bij innovatie moet alles om mensen en processen draaien, en technologie is daarbij slechts een middel om een doel te bereiken.”

“Innovatie kan volgens mij het beste worden bereikt door de kenmerken van open source ook op een organisatiecultuur toe te passen,” zegt Carrasco. “Of zoals onze CEO, Jim Whitehurst, het verwoordde in zijn boek uit 2015 The Open Organization: door te werken volgens de waarden van open source, kunnen leiders bedrijfsomgevingen creëren waarmee ze snel kunnen reageren en acteren, de beste ideeën kunnen aanmoedigen, en het slimste talent kunnen aantrekken en behouden.”

Maar de wereld heeft sinds 2015 niet stilgestaan. Of het nu gaat om kunstmatige intelligentie, blockchain, big data of Internet of Things; de toenemende snelheid van technologische innovatie dwingt bedrijven na te denken over de manier waarop ze werken. Met alleen technologische superioriteit red je het niet meer om de concurrentie voor te blijven. De bedrijfscultuur speelt ook mee. Die hangt samen met leiderschap en daarom helpt Red Hat bedrijven bij de overgang naar nieuwe organisatieprincipes en laat het bedrijf ze de opensourcemanier van werken zien. De opensourceleverancier ontwikkelde een aantal nieuwe initiatieven, zoals de Open Innovation Labs Residency-aanpak, en de DevOps Culture en Practice Enablement-training, en legt meer nadruk op open leiderschap door mentoring en coaching.

Innovatief potentieel

Organisaties die hun innovatieve potentieel willen realiseren door de voordelen te benutten van opensourcekenmerken is het ideaal om deel te nemen aan de praktische Open Innovation Labs Residency-, DevOps Culture en Practice Enablement-cursus. Beid zijn gebaseerd op het idee dat een opensourcecultuur en -technologie teams helpen zelfs de moeilijkste zakelijke uitdagingen op te lossen.

“Wij hebben ons ontwikkeld tot een open organisatie door een omgeving en cultuur te creëren waarin medewerkers een stem hebben, en waarin samenwerking wordt gestimuleerd,” aldus Valentin Yonchev, hoofd van Open Innovation Labs EMEA bij Red Hat. “Een deelcultuur resulteert in verbetering en innovatie die het bedrijf echt vooruithelpen. Om andere bedrijven te helpen zo’n cultuur te omarmen, hebben we een selectie van best practices gemaakt en deze samengebracht in onze Open Innovation Labs, en de DevOps Culture en Practice Enablement-cursus.”

Beide programma’s bieden klanten de vaardigheden, tools en processen om niet alleen sneller betere software te leveren, maar ook om te voldoen aan de eisen van de hedendaagse markt. Niet door te prediken en te onderwijzen, maar door ze zelf te laten ervaren hoe een open organisatie werkt. Of het nu gaat om het co-creëren van een disruptief product, het versnellen van culturele transformatie, of het ontdekken van wat mogelijk is met een reeks bewezen en open tools en methoden – de programma’s zijn ontworpen om innovatieve ideeën in beweging te krijgen. Volkswagen, Unicef en Lockheed Martin zijn slechts enkele voorbeelden van merken die succesvol een innovatietraject met Red Hat hebben doorlopen.

Open leiderschap

Open leiderschap helpt bij het oplossen van zakelijke problemen en het innovatiever maken van een bedrijf. Om leiders te ondersteunen en ze te helpen zich aan deze nieuwe mindset aan te passen, maakte Red Hat open leiderschap enablement en coaching onderdeel van het digitale transformatieproces. Het leiderschap van vandaag de dag heeft niets te maken met het traditionele ‘command, demand and control-principe’. Dat zou in de huidige tijd, met al zijn veranderingen, alleen maar de groei en het succes van een organisatie vertragen. Om een ecosysteem te creëren dat digitale transformatie bevordert, moeten leiders het belang van een organisatiecultuur begrijpen en de impact van hun eigen leiderschapsinvloed erkennen bij het vormen van die cultuur. Leiders moeten zich richten op het bouwen van een rijke, diverse omgeving met vertrouwen, openheid, transparantie, continu leren, open uitwisseling en communicatie. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Grondbeginselen

Shabnoor Shah, Open Leadership Coach bij Red Hat: “Met individuele coaching op het gebied van leiderschap willen we leiders helpen de grondbeginselen van de open organisatie en open leiderschap te omarmen en hun eigen individuele sterke punten te optimaliseren. Door hun zelfbewustzijn te vergroten en door training worden ze bekwaam in het identificeren van dode hoeken in hun leiderschap, en kunnen ze hun overtuigingen en gedrag bewust veranderen om een positieve impact te hebben. Deze ontdekkingstocht heeft als doel meer inzicht te krijgen in hoe directeuren een meer transparante, inclusieve samenwerkingscultuur kunnen creëren, die een perfecte voedingsbodem is voor innovatie.”

Over de auteur: Anke van Heerebeek werkt als Strategist en Partner bij Lubbers De Jong.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond